Przepis na sałatkę świąteczną krok po kroku
- Jajko 5 szt.
- Marchewka 135 g 3 szt
- Pietruszka 80 g 1 szt
- Ziemniaki późne 210 g 3 szt
- Jabłko 180 g 1 szt
- Ogórek kiszony 180 g 3 szt
- Cebula czerwona 100 g 1 szt
- Majonez 75 g 3 łyżki
- Groszek zielony 85 g pół mini puszki
- Musztarda 25 g 1 łyżka
Jajka ugotuj w rondelku na twardo. Ostudź je i obierz. Następnie pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski.
Marchew, pietruszkę i ziemniaki wyszoruj i przełóż do dużego garnka. Całość gotuj do miękkości przez około 40 minut. Następnie ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do miski z jajkami.
Jabłko i cebulę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do pozostałych składników.
Ogórki odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Dodaj do sałatki.
Do miski z sałatką dodaj odsączony z zalewy groszek, majonez i musztardę.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj .
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatka z selera konserwowego
-
Sałatki na imprezę

(liczba kalorii)
Sałatka świąteczna - cechy przepisu
Więcej o sałatce świątecznej
Sałatka świąteczna to nieodłączny element wigilijnego stołu. Jest niezwykle smaczna, a przy tym bardzo sycąca. Choć w każdym domu robiona jest z podobnych składników, za każdym razem smakuje inaczej. To zasługa różnego doprawienia i dodatków. Całość wspaniale komponuje się ze świeżym chlebem, ale jest tak dobra, że można ją zjadać również bez dodatków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić najlepszą sałatkę świąteczną, która będzie odpowiednio słona, ostra i lekko kwaśna, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego sałatka jarzynowa o wspaniałym smaku i konsystencji. Ma piękny kolor i fantastycznie się prezentuje na stole. Zwłaszcza udekorowana kawałkami marchewki, pietruszki i szczypiorkiem. To danie, które smakuje każdemu.
Przepis na sałatkę świąteczną jest bardzo łatwy, dlatego na pewno poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze. Całość jest smaczna, choć bardzo nieskomplikowana. Jednak nie można narzekać w niej na nudę. To zasługa licznych połączeń smakowych, które wspaniale ze sobą kontrastują. Idealnie łączy się w tej sałatce ostra cebula i kwaśne jabłko, dopełnione delikatnością jajek. Wszystko to zostało wzmocnione słonymi ogórkami i słodką marchewką. Taka kompozycja jest niesamowicie wyborna, dlatego ciężko jest przejść obok niej obojętnie.
To bardzo pyszna sałatka, która dostarcza wielu składników odżywczych. To ze względu na sporą zawartość różnorodnych warzyw. Gości w niej marchew, pietruszka, cebula czy ogórki. Wszystkie składniki są typowo zimowe i łatwo dostępne w sklepach. Choć sałatka najlepiej smakuje właśnie na święta, to spokojnie może gościć na stołach znacznie częściej, gdyż jej wykonanie nie jest trudne, czy pracochłonne. Do jej wykonania można również użyć warzyw, które zostały z gotowania bulionu, co pozwala uniknąć marnowania żywności.
To dobra opcja na święta dla wszystkich wegetarian. Jest zdrowa, choć ma sporo kalorii ze względu na dodatek majonezu. Całość można nieco odchudzić zamieniając część majonezu na jogurt naturalny, dzięki czemu sałatka będzie nie tylko lżejsza, ale również bardziej sycąca. To idealna opcja na święta bożego narodzenia. To wspaniały pomysł na przepyszny, ale również dobrze wyglądający posiłek.
Wartości odżywcze sałatki świątecznej
Energia i białka
(220g)
Węglowodany w sałatce świątecznej
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy w przepisie na sałatkę świąteczną
(220g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę świąteczną
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce świątecznej
Lista alergenów dla sałatki świątecznej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda