Sałatka świąteczna

Opublikowano: 10.09.2021 r., 14:22 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka świąteczna podana na eleganckim talerzyku.
Sałatka świąteczna
Sałatka świąteczna to jedna z tych potraw, bez których ciężko sobie wyobrazić świętowanie. Jest pełna pysznych warzyw, przez co smakuje i prezentuje się fantastycznie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
231 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Marchewka 3 szt (135 g)
  • Pietruszka 1 szt (80 g)
  • Ziemniaki późne 3 szt (210 g)
  • Jabłko 1 szt (180 g)
  • Ogórek kiszony 3 szt (180 g)
  • Cebula czerwona 1 szt (100 g)
  • Majonez 3 łyżki (75 g)
  • Groszek zielony pół mini puszki (85 g)
  • Musztarda 1 łyżka (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, rondelek

Przepis na sałatkę świąteczną krok po kroku

Jajka ugotuj w rondelku na twardo. Ostudź je i obierz. Następnie pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski.

Marchew, pietruszkę i ziemniaki wyszoruj i przełóż do dużego garnka. Całość gotuj do miękkości przez około 40 minut. Następnie ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do miski z jajkami.

Jabłko i cebulę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do pozostałych składników.

Ogórki odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Dodaj do sałatki.

Do miski z sałatką dodaj odsączony z zalewy groszek, majonez i musztardę.

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj .

Jak oceniasz przepis na sałatkę świąteczną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki świątecznej

Sałatka świąteczna to nieodłączny element wigilijnego stołu. Jest niezwykle smaczna, a przy tym bardzo sycąca. Choć w każdym domu robiona jest z podobnych składników, za każdym razem smakuje inaczej. To zasługa różnego doprawienia i dodatków. Całość wspaniale komponuje się ze świeżym chlebem, ale jest tak dobra, że można ją zjadać również bez dodatków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić najlepszą sałatkę świąteczną, która będzie odpowiednio słona, ostra i lekko kwaśna, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego sałatka jarzynowa o wspaniałym smaku i konsystencji. Ma piękny kolor i fantastycznie się prezentuje na stole. Zwłaszcza udekorowana kawałkami marchewki, pietruszki i szczypiorkiem. To danie, które smakuje każdemu.

Przepis na sałatkę świąteczną jest bardzo łatwy, dlatego na pewno poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze. Całość jest smaczna, choć bardzo nieskomplikowana. Jednak nie można narzekać w niej na nudę. To zasługa licznych połączeń smakowych, które wspaniale ze sobą kontrastują. Idealnie łączy się w tej sałatce ostra cebula i kwaśne jabłko, dopełnione delikatnością jajek. Wszystko to zostało wzmocnione słonymi ogórkami i słodką marchewką. Taka kompozycja jest niesamowicie wyborna, dlatego ciężko jest przejść obok niej obojętnie.

To bardzo pyszna sałatka, która dostarcza wielu składników odżywczych. To ze względu na sporą zawartość różnorodnych warzyw. Gości w niej marchew, pietruszka, cebula czy ogórki. Wszystkie składniki są typowo zimowe i łatwo dostępne w sklepach. Choć sałatka najlepiej smakuje właśnie na święta, to spokojnie może gościć na stołach znacznie częściej, gdyż jej wykonanie nie jest trudne, czy pracochłonne. Do jej wykonania można również użyć warzyw, które zostały z gotowania bulionu, co pozwala uniknąć marnowania żywności.

To dobra opcja na święta dla wszystkich wegetarian. Jest zdrowa, choć ma sporo kalorii ze względu na dodatek majonezu. Całość można nieco odchudzić zamieniając część majonezu na jogurt naturalny, dzięki czemu sałatka będzie nie tylko lżejsza, ale również bardziej sycąca. To idealna opcja na święta bożego narodzenia. To wspaniały pomysł na przepyszny, ale również dobrze wyglądający posiłek.

Alergeny w sałatce świątecznej

Lista alergenów dla sałatki świątecznej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki świątecznej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa sałatka, jednak by była zdrowsza warto zastąpić część majonezu jogurtem naturalnym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
105.34
231.74
Białko (g)
3.66
8.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
8.58
18.87
Węglowodany przyswajalne (g)
6.65
14.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.93
4.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
6.31
13.88
Tłuszcze nasycone (g)
1.69
3.71
Tłuszcze nienasycone (g)
4.62
10.17
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.70
3.73
Brak danych dla: jabłko, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.92
6.43
Brak danych dla: jabłko, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: jajko, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
78.40
172.48

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
121.63
267.59
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.27
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.42
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.65
16.84
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
0.92
Brak danych dla: jabłko, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.60
1.33
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
33.55
73.81
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.27
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.48
1.05
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.90
50.37
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
875.21
1925.46
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
255.86
562.90
Potas (mg)
184.78
406.52
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.82
52.40
Fosfor (mg)
70.33
154.74
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.21
29.07
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.75
1.66
Cynk (mg)
0.48
1.05
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki świątecznej 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki świątecznej

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Marchewka
135 g
3 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Ziemniaki późne
210 g
3 szt
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 210 g
Jabłko
180 g
1 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Ogórek kiszony
180 g
3 szt
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 180 g
Cebula czerwona
100 g
1 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Groszek zielony
85 g
pół mini puszki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.36
Za 85 g
Musztarda
25 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
32.50