Przepis na sałatkę śledziową z porem i kukurydzą curry krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry
To będzie niezbędne
duża miska

Śledzie namocz w wodzie jeżeli trzeba.

Pokrój śledzie w dużą kostkę.

Pora przekrój wzdłóż. Umyj dokładnie. Posiekaj pora w półplastry.

Z kukurydzy odlej zalewę.

Umieść śledzie, pora i kukurydzę w misce. Dodaj śmietanę, jogurt oraz majonez. Przypraw solą, pieprzem i curry.

Odstaw sałatkę na kilka godzin, po to, by por zmiękł.

Sałatka śledziowa z porem i kukurydzą curry
Sałatka śledziowa z porem i kukurydzą curry
Koszt przygotowania dania
13.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
221 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
24

Sałatka śledziowa z porem i kukurydzą curry - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce śledziowej z porem i kukurydzą curry

Wyśmienita, pyszna, prosta i ekspresowa sałatka śledziowa z porem oraz kukurydzą. Charakteru dodaje sałatce przyprawa curry, która idealnie pasuje w tym połączeniu. Sałatka śledziowa z porem oraz kukurydzą ma lekko słodkawy posmak. Pikanterii dodaje por i curry. Cebulka nie jest tutaj potrzebna. Jest to połączenie wspaniałe.

By zrobić ten przepis dobre będą śledzie w oleju z cebulką. Ten przepis jest bez jajek. Wykonanie przepisu zajmie dosłownie chwilę. Jest bardzo prosta – każdy może ją wykonać. Jednocześnie smak jest bardzo ciekawy. To sprawia, że sałatka jest zaliczana do zaskakujących. Naprawdę warto spróbować i przekonać się o tym, że takie składniki dają dobre połączenie. Ten przepis jest cudownym urozmaiceniem codziennych potraw. Sałatka ze śledziem w towarzystwie pora i kukurydzy to jest pyszny przepis na coś innego i nowego. Sałatka śledziowa z porem i kukurydzą fajnie sprawdziłaby się na imprezie lub na grillu. Sałatka jest idealną przystawką.

Sałatka śledziowa z porem i kukurydzą to sałatka składająca się z kilku składników. Wykonuje się ja w zaledwie kilka minut, nie trzeba także nic gotować. Jest prosta do zrobienia i pysznie smakuje. Sałatkę warto wstawić na kilka godzin do lodówki. Wtedy sałatka będzie o wiele smaczniejsza. Ponadto, por w kontakcie z solą zacznie mięknąć. Warto więc sałatkę przygotować nieco wcześniej. Jeżeli śledzie są bardzo słone należy je wymoczyć w mleku lub wodzie. Należy moczyć filety śledziowe od jednej do trzech godzin. Warto kontrolować stopień słonego smaku, by śledzie nie stały się zbyt pozbawione soli.

Sałatka śledziowa z kukurydzą i porem należy do przepisów, które zawierają niewielką ilość węglowodanów. Sałatka ma niski indeks glikemiczny, jednocześnie jest sycąca. Sałatka wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem. Dobrze pasowałyby także ziemniaki lub ryż. Jeśli potrzebujesz przepisu, który zawiera więcej węglowodanów, skomponuj posiłek ze swoim ulubionym dodatkiem. Można zmniejszyć wartość energetyczną potrawy poprzez zastąpienie majonezu jogurtem naturalnym. Można także wybrać śledzie marynowane nie w oleju, a w occie lub solance.

Wartości odżywcze sałatki śledziowej z porem i kukurydzą curry

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
130.06 kcal
221.10 kcal
Białko
9.03 g
15.35 g

Węglowodany w sałatce śledziowej z porem i kukurydzą curry

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
7.30 g
12.41 g
Węglowodany przyswajalne
6.75 g
11.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.56 g
0.94 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
7.27 g
12.36 g
Tłuszcze nasycone
2.58 g
4.39 g
Tłuszcze nienasycone
4.69 g
7.97 g
Tłuszcze jednonasycone
2.47 g
4.19 g
Tłuszcze wielonasycone
2.22 g
3.78 g
Cholesterol
31.96 mg
54.32 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę śledziową z porem i kukurydzą curry

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
40.00 µg (mcg)
68.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.35 mg
0.59 mg
Witamina B12
6.18 µg (mcg)
10.50 µg (mcg)
Witamina C
3.60 mg
6.12 mg
Witamina D
1.90 µg (mcg)
3.23 µg (mcg)
Witamina E
0.70 mg
1.19 mg
Retinol
22.18 µg (mcg)
37.70 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.22 mg
Niacyna
1.68 mg
2.85 mg
Foliany
26.07 µg (mcg)
44.33 µg (mcg)
Beta karoten
213.99 µg (mcg)
363.77 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę śledziową z porem i kukurydzą curry

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
166.16 mg
282.48 mg
Potas
226.72 mg
385.42 mg
Wapń
53.72 mg
91.32 mg
Fosfor
127.72 mg
217.12 mg
Magnez
24.58 mg
41.79 mg
Żelazo
1.00 mg
1.70 mg
Cynk
0.61 mg
1.04 mg
Miedź
0.07 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki śledziowej z porem i kukurydzą curry 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce śledziowej z porem i kukurydzą curry

Lista alergenów dla sałatki śledziowej z porem i kukurydzą curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania sałatki śledziowej z porem i kukurydzą curry

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
300 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.40
Za 300 g
Por
140 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 140 g
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Majonez light
60 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 60 g
Śmietana 12%
70 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 70 g
Koszt składników
28.70
Jak oceniasz przepis na sałatkę śledziową z porem i kukurydzą curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób