Przepis na sałatkę śledziową z jajkiem i ogórkiem konserwowym krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, szczypiorek
To będzie niezbędne
garnek, duża miska

Ugotuj jajka na twardo.

Jeżeli jest potrzeba - namocz śledzie.

Pokrój w kosteczkę pieczarki, cebulę i ogórki. Ugotowane jajka okrój w większą kostkę.

Namoczone śledzie pokrój w paski i skrop łyżką octu. Dodaj do śledzi warzywa, majonez, musztardę oraz jogurt. Dodaj sól, pieprz i ewentualnie cukier do smaku. Wymieszaj, by dokładnie połączyć wszystkie składniki.

Sałatkę odstaw na kilka godzin do lodówki.

Gotową sałatkę posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj z pieczywem.

Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem konserwowym
Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem konserwowym
Koszt przygotowania dania
24.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
238 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
18

Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem konserwowym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce śledziowej z jajkiem i ogórkiem konserwowym

Klasyczna, najprostsza sałatka śledziowa z jajkiem. Pyszna i bardzo prosta do zrobienia. Często spotykana na polskim stole z okazji świąt lub imprez. Polecam. Przepis na sałatkę śledziową z jajkiem jest bajecznie prosty. Przygotowanie go zajmie kilka minut. Smak jest niesamowity. Sałatka jest dobrą propozycją na pyszną kolację czy imprezę w gronie znajomych.

Sałatkę robi się używając majonezu, musztardy oraz jogurtu naturalnego. Użyj śledzi w oleju z cebulką. Cebulka marynowana ze śledziami daje bardzo fajny smak. Podawaj sałatkę na przykład z ugotowanymi ziemniakami. Super pasuje także świeże pieczywo. Posyp świeżym szczypiorkiem.

Sałatka śledziowa z jajkiem zawiera w swoich składnikach pieczarki marynowane. Idealnie pasują one do całości. Taka sałatka jest super propozycją na świąteczną potrawę bądź na sałatkę na imprezę. Sałatkę śledziową warto także zrobić na co dzień – jest to pyszny i szybki przepis, banalnie prosty do zrobienia. W tym czasie, gdy gotujesz jajka możesz przygotować całą sałatkę. Jest to wygodnie i bardzo skraca czas przygotowywania sałatki.

Przed przygotowywaniem przepisu zorientuj się, czy śledzie wymagają moczenia. Jeżeli filety rybne są bardzo słone śledzie należy moczyć przez godzinę lub dłużej. Można moczyć także śledzie w mleku – wtedy stają się bardziej delikatne. Ponadto, sałatkę śledziową zrób minimum jedną noc wcześniej. Sałatka śledziowa musi mieć czas, by się przegryźć. Jeżeli sałatka jest zrobiona kilka dni wcześniej nabiera ona wszystkich aromatów każdego składnika przepisu. Jest to ważne. Dzięki temu sałatka będzie o wiele lepsza.

Przepis ma niski indeks glikemiczny. Nie zawiera on dużej ilości węglowodanów. Jako źródło węglowodanów dodaj oddzielne dodatki. Najlepszymi dodatkami do tej sałatki są ugotowane ziemniaki lub pieczywo. Ziemniaki można oprószyć świeżym koperkiem. Pieczywo może być świeże, ale też przypieczone. Jeśli potrzebujesz jeszcze bardziej odchudzić przepis zamiast majonezu użyj jogurtu naturalnego. W ten sposób kaloryczność potrawy nieco się obniży.

Wartości odżywcze sałatki śledziowej z jajkiem i ogórkiem konserwowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kalorie)
111.10 kcal
238.86 kcal
Białko
10.70 g
23.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz
6.47 g
13.91 g
Tłuszcze nasycone
2.22 g
4.77 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.15 g
8.91 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.39 g
5.14 g
Brak danych dla: pieczarki marynowane, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.75 g
3.77 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę śledziową z jajkiem i ogórkiem konserwowym

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina A
34.53 µg (mcg)
74.24 µg (mcg)
Brak danych dla: pieczarki marynowane, cebula.
czytaj dalej
Witamina B6
0.34 mg
0.74 mg
Brak danych dla: majonez light.
czytaj dalej
Witamina C
1.41 mg
3.04 mg
Brak danych dla: jajko, majonez light.
czytaj dalej
Witamina E
0.65 mg
1.40 mg
Brak danych dla: majonez light.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.23 mg
0.49 mg
Brak danych dla: majonez light.
czytaj dalej
Niacyna
1.95 mg
4.19 mg
Foliany
15.66 µg (mcg)
33.67 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę śledziową z jajkiem i ogórkiem konserwowym

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód
221.17 mg
475.52 mg
Potas
243.16 mg
522.79 mg
Wapń
50.66 mg
108.91 mg
Fosfor
155.74 mg
334.84 mg
Magnez
21.03 mg
45.22 mg
Żelazo
0.88 mg
1.90 mg
Cynk
0.76 mg
1.63 mg
Miedź
0.10 mg
0.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki śledziowej z jajkiem i ogórkiem konserwowym 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce śledziowej z jajkiem i ogórkiem konserwowym

Lista alergenów dla sałatki śledziowej z jajkiem i ogórkiem konserwowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Śledź filet
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy
    • majonez light
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Cena przygotowania sałatki śledziowej z jajkiem i ogórkiem konserwowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki marynowane
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śledź filet
600 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.80
Za 600 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ogórek konserwowy
150 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
50 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 50 g
Majonez light
50 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 50 g
Musztarda
40 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Liczba porcji:
Koszt składników
56.30
Jak oceniasz przepis na sałatkę śledziową z jajkiem i ogórkiem konserwowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób