Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem konserwowym

Opublikowano: 12.06.2021 r., 14:24 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem konserwowym
Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem konserwowym
Klasyczna, najprostsza sałatka śledziowa z jajkiem. Pyszna i bardzo prosta do zrobienia. Często spotykana na polskim stole z okazji świąt lub imprez. Polecam.
Przygotowanie 20 min
238 kcal
Kcal w porcji
215 g
Wielkość porcji
18
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Pieczarki marynowane (150 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Śledź filet (600 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ogórek konserwowy (150 g)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu (50 g)
  • Majonez light (50 g)
  • Musztarda (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, szczypiorek
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska

Przepis na sałatkę śledziową z jajkiem i ogórkiem konserwowym krok po kroku

Ugotuj jajka na twardo.

Jeżeli jest potrzeba - namocz śledzie.

Pokrój w kosteczkę pieczarki, cebulę i ogórki. Ugotowane jajka okrój w większą kostkę.

Namoczone śledzie pokrój w paski i skrop łyżką octu. Dodaj do śledzi warzywa, majonez, musztardę oraz jogurt. Dodaj sól, pieprz i ewentualnie cukier do smaku. Wymieszaj, by dokładnie połączyć wszystkie składniki.

Sałatkę odstaw na kilka godzin do lodówki.

Gotową sałatkę posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj z pieczywem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę śledziową z jajkiem i ogórkiem konserwowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat sałatki śledziowej z jajkiem i ogórkiem konserwowym

Klasyczna, najprostsza sałatka śledziowa z jajkiem. Pyszna i bardzo prosta do zrobienia. Często spotykana na polskim stole z okazji świąt lub imprez. Polecam. Przepis na sałatkę śledziową z jajkiem jest bajecznie prosty. Przygotowanie go zajmie kilka minut. Smak jest niesamowity. Sałatka jest dobrą propozycją na pyszną kolację czy imprezę w gronie znajomych.

Sałatkę robi się używając majonezu, musztardy oraz jogurtu naturalnego. Użyj śledzi w oleju z cebulką. Cebulka marynowana ze śledziami daje bardzo fajny smak. Podawaj sałatkę na przykład z ugotowanymi ziemniakami. Super pasuje także świeże pieczywo. Posyp świeżym szczypiorkiem.

Sałatka śledziowa z jajkiem zawiera w swoich składnikach pieczarki marynowane. Idealnie pasują one do całości. Taka sałatka jest super propozycją na świąteczną potrawę bądź na sałatkę na imprezę. Sałatkę śledziową warto także zrobić na co dzień – jest to pyszny i szybki przepis, banalnie prosty do zrobienia. W tym czasie, gdy gotujesz jajka możesz przygotować całą sałatkę. Jest to wygodnie i bardzo skraca czas przygotowywania sałatki.

Przed przygotowywaniem przepisu zorientuj się, czy śledzie wymagają moczenia. Jeżeli filety rybne są bardzo słone śledzie należy moczyć przez godzinę lub dłużej. Można moczyć także śledzie w mleku – wtedy stają się bardziej delikatne. Ponadto, sałatkę śledziową zrób minimum jedną noc wcześniej. Sałatka śledziowa musi mieć czas, by się przegryźć. Jeżeli sałatka jest zrobiona kilka dni wcześniej nabiera ona wszystkich aromatów każdego składnika przepisu. Jest to ważne. Dzięki temu sałatka będzie o wiele lepsza.

Przepis ma niski indeks glikemiczny. Nie zawiera on dużej ilości węglowodanów. Jako źródło węglowodanów dodaj oddzielne dodatki. Najlepszymi dodatkami do tej sałatki są ugotowane ziemniaki lub pieczywo. Ziemniaki można oprószyć świeżym koperkiem. Pieczywo może być świeże, ale też przypieczone. Jeśli potrzebujesz jeszcze bardziej odchudzić przepis zamiast majonezu użyj jogurtu naturalnego. W ten sposób kaloryczność potrawy nieco się obniży.

Alergeny w sałatce śledziowej z jajkiem i ogórkiem konserwowym

Lista alergenów dla sałatki śledziowej z jajkiem i ogórkiem konserwowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Śledź filet
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy
    • majonez light
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze sałatki śledziowej z jajkiem i ogórkiem konserwowym

na 100g gotowej potrawy

Przepis wysokokaloryczny, ale o niskim indeksie glikemicznym. Zawiera niewiele węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kcal)
111.10
238.86
Białko (g)
10.70
23.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany (g)
2.20
4.72
Węglowodany przyswajalne (g)
1.70
3.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
1.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz (g)
6.47
13.91
Tłuszcze nasycone (g)
2.32
4.99
Tłuszcze nienasycone (g)
4.15
8.91
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.39
5.14
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.75
3.77
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
75.46
162.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina A (µg (mcg))
34.53
74.24
Witamina B6 (mg)
0.34
0.74
Witamina B12 (µg (mcg))
6.42
13.79
Witamina C (mg)
1.41
3.04
Witamina D (µg (mcg))
2.19
4.70
Witamina E (mg)
0.65
1.40
Retinol (µg (mcg))
33.83
72.74
Tiamina (mg)
0.07
0.16
Ryboflawina (mg)
0.23
0.49
Niacyna (mg)
1.95
4.19
Foliany (µg (mcg))
15.66
33.67
Beta karoten (µg (mcg))
7.43
15.96

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód (mg)
221.17
475.52
Potas (mg)
243.16
522.79
Wapń (mg)
50.66
108.91
Fosfor (mg)
155.74
334.84
Magnez (mg)
21.03
45.22
Żelazo (mg)
0.88
1.90
Cynk (mg)
0.76
1.63
Miedź (mg)
0.10
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki śledziowej z jajkiem i ogórkiem konserwowym 18
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki śledziowej z jajkiem i ogórkiem konserwowym

Koszt składników
56.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki marynowane
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śledź filet
600 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.80
Za 600 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ogórek konserwowy
150 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
50 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 50 g
Majonez light
50 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 50 g
Musztarda
40 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Koszt składników
56.30