Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem konserwowym
- Pieczarki marynowane (150 g)
- Jajko (3 szt.)
- Śledź filet (600 g)
- Cebula (100 g)
- Ogórek konserwowy (150 g)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu (50 g)
- Majonez light (50 g)
- Musztarda (40 g)
Przepis na sałatkę śledziową z jajkiem i ogórkiem konserwowym krok po kroku
Ugotuj jajka na twardo.
Jeżeli jest potrzeba - namocz śledzie.
Pokrój w kosteczkę pieczarki, cebulę i ogórki. Ugotowane jajka okrój w większą kostkę.
Namoczone śledzie pokrój w paski i skrop łyżką octu. Dodaj do śledzi warzywa, majonez, musztardę oraz jogurt. Dodaj sól, pieprz i ewentualnie cukier do smaku. Wymieszaj, by dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Sałatkę odstaw na kilka godzin do lodówki.
Gotową sałatkę posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj z pieczywem.
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Sałatka śledziowa z jajkami
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Tradycyjna sałatka śledziowa
-
Hekele
-
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka śledziowa z jabłkiem
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Sałatka śledziowa świąteczna
-
Śledź pod szubą
-
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Sałatka śledziowa na wigilię
-
Śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku
-
Sałatki śledziowe
Więcej informacji na temat sałatki śledziowej z jajkiem i ogórkiem konserwowym
Klasyczna, najprostsza sałatka śledziowa z jajkiem. Pyszna i bardzo prosta do zrobienia. Często spotykana na polskim stole z okazji świąt lub imprez. Polecam. Przepis na sałatkę śledziową z jajkiem jest bajecznie prosty. Przygotowanie go zajmie kilka minut. Smak jest niesamowity. Sałatka jest dobrą propozycją na pyszną kolację czy imprezę w gronie znajomych.
Sałatkę robi się używając majonezu, musztardy oraz jogurtu naturalnego. Użyj śledzi w oleju z cebulką. Cebulka marynowana ze śledziami daje bardzo fajny smak. Podawaj sałatkę na przykład z ugotowanymi ziemniakami. Super pasuje także świeże pieczywo. Posyp świeżym szczypiorkiem.
Sałatka śledziowa z jajkiem zawiera w swoich składnikach pieczarki marynowane. Idealnie pasują one do całości. Taka sałatka jest super propozycją na świąteczną potrawę bądź na sałatkę na imprezę. Sałatkę śledziową warto także zrobić na co dzień – jest to pyszny i szybki przepis, banalnie prosty do zrobienia. W tym czasie, gdy gotujesz jajka możesz przygotować całą sałatkę. Jest to wygodnie i bardzo skraca czas przygotowywania sałatki.
Przed przygotowywaniem przepisu zorientuj się, czy śledzie wymagają moczenia. Jeżeli filety rybne są bardzo słone śledzie należy moczyć przez godzinę lub dłużej. Można moczyć także śledzie w mleku – wtedy stają się bardziej delikatne. Ponadto, sałatkę śledziową zrób minimum jedną noc wcześniej. Sałatka śledziowa musi mieć czas, by się przegryźć. Jeżeli sałatka jest zrobiona kilka dni wcześniej nabiera ona wszystkich aromatów każdego składnika przepisu. Jest to ważne. Dzięki temu sałatka będzie o wiele lepsza.
Przepis ma niski indeks glikemiczny. Nie zawiera on dużej ilości węglowodanów. Jako źródło węglowodanów dodaj oddzielne dodatki. Najlepszymi dodatkami do tej sałatki są ugotowane ziemniaki lub pieczywo. Ziemniaki można oprószyć świeżym koperkiem. Pieczywo może być świeże, ale też przypieczone. Jeśli potrzebujesz jeszcze bardziej odchudzić przepis zamiast majonezu użyj jogurtu naturalnego. W ten sposób kaloryczność potrawy nieco się obniży.
Alergeny w sałatce śledziowej z jajkiem i ogórkiem konserwowym
Lista alergenów dla sałatki śledziowej z jajkiem i ogórkiem konserwowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Śledź filet
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ogórek konserwowy
- majonez light
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze sałatki śledziowej z jajkiem i ogórkiem konserwowym
Przepis wysokokaloryczny, ale o niskim indeksie glikemicznym. Zawiera niewiele węglowodanów.
Energia i białka
(215g)
Węglowodany
(215g)
Tłuszcze
(215g)
Witaminy
(215g)
Składniki mineralne
(215g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.