Sałatka śledziowa z jajkiem
- Śledź w oleju - 4 filety (280 g)
- Jajko (4 szt.)
- Kukurydza konserwowa - 1 mini puszka (170 g)
- Groszek zielony konserwowy - 0,5 puszki groszku (120 g)
- Ogórek kiszony - 4 sztuki średnich ogórków (240 g)
- Jabłko - 1 duże jabłko (190 g)
- Cebula - 1,5 szt (150 g)
- Majonez - 2 łyżki (50 g)
- Musztarda - 1 łyżeczka (10 g)
- Ziemniaki późne - 3 duże ziemniaki (225 g)
Przepis na sałatkę śledziową z jajkiem krok po kroku
Śledzie odsącz i powycieraj lekko ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru oleju. Pokrój w drobną kostkę i wrzucić do miski.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Gdy będą miękkie ostudź i delikatnie obierz ze skórki. Następnie pokrój w drobną kostkę i dołóż do ryby.
Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz. Pokrój delikatnie w kostkę i dodaj do pozostałych składników w misce.
Jabłko umyj i obierz. Pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski z sałatką.
Ogórki pokrój w drobną kostkę, następnie wysyp na sitko i odsącz z nadmiaru zalewy. Następnie dodaj do reszty składników w misce.
Kukurydzę i groszek wysyp na sitko, by odsączyć je z zalewy, a później dodaj do pozostałych składników.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, wsyp do miski z sałatką.
Wszystkie składniki wymieszaj razem, bardzo dokładnie. Dodaj majonez, musztardę, pieprz, a także umyty i posiekany szczypiorek. Następnie jeszcze raz wymieszaj całość.
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Sałatka śledziowa z jajkami
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Tradycyjna sałatka śledziowa
-
Hekele
-
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka śledziowa z jabłkiem
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Sałatka śledziowa świąteczna
-
Śledź pod szubą
-
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Sałatka śledziowa na wigilię
-
Śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku
-
Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami
-
Sałatki śledziowe
Więcej informacji na temat sałatki śledziowej z jajkiem
Śledź to gatunek ryby, która zyskała bardzo dużą popularność w Polsce. Dlatego bardzo często jest jednym z elementów kulinariów kojarzonych głównie z kuchnią polską. Jednak zwykle jemy go w postaci przekąski, z dodatkiem pieczywa. Ta opcja może szybko się znudzić, ponadto nie prezentuje się zbyt apetycznie na stole. Dlatego sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem może być świetnym pomysłem, na urozmaicenie swojego menu i zaprezentowanie tej ryby, w bardziej korzystnej i smacznej formie.
Sałatka śledziowa z jajkiem bardzo często gości na świątecznym stole ze względu na jej wspaniały smak, a także tradycyjne produkty. Jednak świetnie nada się również jako imprezowa przekąska, czy sycąca kolacja. Jej ogromnym plusem jest to, że nie zawiera glutenu, sprawdzi się więc, gdy ktoś z naszej rodziny musi unikać tego składnika, a my zastanawialiśmy się co możemy w takim razie tej osobie zaserwować. Zamiast przygotowywać niesmaczne bezglutenowe przekąski, możemy podać przepyszną sałatkę, która jest pełnowartościowym daniem. Jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu, dlatego nie będzie stanowiła większego problemu nawet dla początkujących.
Sałatka ze śledziem i jajkiem, jest świetnym sposobem na zwiększenie spożycia w swoim codziennym menu ilości ryb, które są bardzo dobre dla naszego zdrowia, głównie układu krwionośnego i nerwowego.
Śledź świetnie komponuje się z warzywami, szczególnie z cebulą, kukurydzą i z ziemniakami. Gdy połączymy to wszystko z majonezem zyskamy przepyszne danie, które przypadnie do gustu największym smakoszom. Doskonały smak nadaje jej również dodatek świeżo zmielonego pieprzu, a także szczypiorku.
Choć sałatka w swoim składzie zawiera majonez, to połączenie śledzia z jabłkiem nadaje jej cudownej lekkości. Nie musisz martwić się o swoją sylwetkę, gdyż duży dodatek warzyw wpływa na to, że jest ona bardzo sycąca, dlatego już jedna porcja wystarcza, by zaspokoić swój apetyt. Sałatka kusi swoją formą i fakturą, a także pięknymi kolorami, a jej spożywanie sprawia ogromną przyjemność naszemu podniebieniu.
Alergeny w sałatce śledziowej z jajkiem
Lista alergenów dla sałatki śledziowej z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź w oleju
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
Wartości odżywcze sałatki śledziowej z jajkiem
Energia i białka
(408g)
Węglowodany
(408g)
Tłuszcze
(408g)
Witaminy
(408g)
Składniki mineralne
(408g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.