Przepis na sałatkę śledziową z jabłkiem i groszkiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
duża miska

Jeżeli trzeba - namocz śledzie.

Z groszku odlej zalewę.

Jabłko obierz. Pokrój w drobną kostkę.

Śledzie pokrój w paski.

Czosnek przepuść przez praskę, a cebulkę posiekaj w drobną kostkę.

Wszystkie pokrojone składniki umieść w misce, dodaj jogurt, majonez oraz sól i pierz do smaku.

Sałatkę odstaw na kilka godzin do lodówki, by się przegryzła.

Gotową sałatkę posyp świeżą natką pietruszki i podawaj z pieczywem.

Sałatka śledziowa z jabłkiem i groszkiem
Sałatka śledziowa z jabłkiem i groszkiem
Koszt przygotowania dania
11.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
212 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
13

Sałatka śledziowa z jabłkiem i groszkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce śledziowej z jabłkiem i groszkiem

Sałatka śledziowa z jabłkiem i groszkiem jest super sałatką. Sprawdzi się nie tylko na święta lub na imprezę, lecz też będzie znakomitym posiłkiem na zwykły, codzienny posiłek. Jest bardzo prosta. Robi się ją dosyć szybko. Jest dobrą sałatką śledziową zarówno na co dzień jak i na święta.

Sałatka zawiera śledzie, jabłko i groszek. Jabłko daje fajny, lekko słodki smak. Śledzie w oleju z cebulką będą najlepsze – do jabłka bardzo dobrze pasuje marynowana cebulka. Taka sałatka będzie super z bagietką. Posyp sałatkę świeżą natką pietruszki. Na imprezę czy na święta – jest to pyszny przepis, który warto spróbować. Przepis na sałatkę śledziową z jabłkiem i groszkiem konserwowym jest ekspresowy/

Sałatka śledziowa z jabłkiem i groszkiem konserwowym to sałatka, która idealnie wpisuje się w świąteczne potrawy. Jest także często jedzona na co dzień. Jest ekspresowa do zrobienia. Składa się z kilku prostych składników. Sałatkę zrób minimum kilka godzin wcześniej. Zanim podasz sałatkę na stół, sałatka powinna odstać kilka godzin, by wszystkie smaki i aromaty się połączyły. Najlepiej smakuje po minimum jednej nocy spędzonej w lodówce.

Filety śledziowe, jeśli trzeba, namocz. Jeżeli nie jest to konieczne to od razu można je przygotowywać. Jeżeli moczysz filety śledziowe to rób to tak długo, aż poziom słonego smaku będzie Ci najbardziej pasował. Im dłużej moczysz śledzie tym więcej słonego smaku się pozbywasz. Ważną uwagą przy wykonywaniu tej sałatki jest to, że jabłko może dawać słodkawy smak, więc śledzie nie powinny być bardzo pozbawione soli. Dzięki słodkiemu smakowi jabłka sałatka jest mniej słona, świetnie przeplata się ze smakiem słodkiego i słonego smaku.

Sałatkę śledziową można dodatkowo odchudzić. Wymieniając majonez na jogurt naturalny obniżasz kaloryczność sałatki. Przepis ma niską zawartość węglowodanów, ma również niski indeks glikemiczny. Groszek konserwowy zalicza się do nasion roślin strączkowych. Jest to dobre warzywo, które warto włączyć do swojej diety. By zwiększyć podaż węglowodanów wystarczy podawać sałatkę z pieczywem.

Wartości odżywcze sałatki śledziowej z jabłkiem i groszkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kalorie)
111.81 kcal
212.44 kcal
Białko
8.24 g
15.66 g
Fenyloalanina
0.33 mg
0.62 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce śledziowej z jabłkiem i groszkiem

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany
6.38 g
12.13 g
Węglowodany przyswajalne
5.54 g
10.52 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.85 g
1.61 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz
5.78 g
10.98 g
Tłuszcze nasycone
1.80 g
3.42 g
Tłuszcze nienasycone
3.98 g
7.57 g
Tłuszcze jednonasycone
1.96 g
3.72 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.02 g
3.84 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol
25.45 mg
48.35 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę śledziową z jabłkiem i groszkiem

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A
16.79 µg (mcg)
31.90 µg (mcg)
Witamina B6
0.29 mg
0.56 mg
Witamina B12
5.30 µg (mcg)
10.08 µg (mcg)
Witamina C
2.54 mg
4.82 mg
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D
1.63 µg (mcg)
3.09 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.45 mg
0.86 mg
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol
13.10 µg (mcg)
24.88 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.25 mg
Niacyna
1.38 mg
2.62 mg
Foliany
11.22 µg (mcg)
21.32 µg (mcg)
Beta karoten
63.77 µg (mcg)
121.17 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę śledziową z jabłkiem i groszkiem

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód
152.10 mg
288.98 mg
Potas
206.68 mg
392.69 mg
Wapń
51.97 mg
98.74 mg
Fosfor
123.05 mg
233.80 mg
Magnez
18.47 mg
35.09 mg
Żelazo
0.65 mg
1.24 mg
Cynk
0.61 mg
1.17 mg
Miedź
0.06 mg
0.12 mg
Mangan
0.07 mg
0.13 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki śledziowej z jabłkiem i groszkiem 13
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce śledziowej z jabłkiem i groszkiem

Lista alergenów dla sałatki śledziowej z jabłkiem i groszkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Cena przygotowania sałatki śledziowej z jabłkiem i groszkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
300 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.40
Za 300 g
Groszek zielony konserwowy
100 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 100 g
Jabłko
150 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
100 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Majonez light
70 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 70 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
29.30
Jak oceniasz przepis na sałatkę śledziową z jabłkiem i groszkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób