Przepis na sałatkę śledziową z czerwoną fasolą krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, duża miska, metalowe sito

Najpierw namocz śledzie w wodzie. Mocz tak długo, aż smak słony będzie odpowiedni.

Z fasoli odlej zalewę.

Ugotuj jajka na twardo.

Do miski dodaj fasolę.

Odkrój korzenie z pora. Przekrój go wzdłuż i umyj. Posiekaj w pół plastry.

Pokrój ogórki w kostkę.

Do fasoli dodaj por, ogórki, obrane i pokrojone w większą kostkę jajko, namoczone i pokrojone w paseczki śledzie. Wymieszaj dokładnie razem z jogurtem, majonezem, solą i pieprzem.

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą
Koszt przygotowania dania
26.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
277 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
18

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce śledziowej z czerwoną fasolą

Idealna, wielkanocna lub wigilijna sałatka ze śledziem i grochem czerwonym w roli głównej. Pyszna, prosta i szybka sałatka, która idealnie pasuje na świąteczny stół. Wykonanie jest naprawdę proste. Tę sałatkę można podawać z pieczywem, ale także jedzona bez dodatków jest znakomita. Koniecznie zrób sałatkę minimum dobę przed podaniem. Jest to ważne, by każdy smak połączył się i powstało pyszne połączenie. Rodzina i znajomi będą zachwyceni taką kompozycją smakową. Jeśli jeszcze nie próbowałeś to nadrób to – obowiązkowo.

Proste składniki sałatki: fasola, jajko, por, śledzie, ogórki konserwowe, majonez, śmietana, sól i pieprz – czego więcej potrzeba? Te wszystkie składniki bardzo dobrze ze sobą współgrają. Ogórki konserwowe mogą być wymienione na ogórki kiszone. Efekt będzie bardzo podobny i równie smaczny.

Przed zrobieniem przepisu należy wziąć pod uwagę konieczność (lub nie) moczenia śledzi. Spróbuj filetów i oceń, czy i jak długo należy je moczyć. Jeśli śledzie są bardzo słone mocz je około dwie albo nawet 3 godziny. Moczyć śledzie należy w zimnej wodzie, ale także dobrze sprawdzi się mleko lub kefir. Niektóre filety śledziowe nie są bardzo słone, lub niektórzy lubią bardziej słone – wtedy może nie być konieczności moczenia. Podczas, gdy śledzie moczą się można zrobić resztę kroków, a śledzie dodać na końcu. Skraca to czas wykonania sałatki.

Jeżeli korzystasz z fasoli konserwowej to jest to szybsza alternatywa. Istnieje też możliwość zrobienia sałatki z suchych nasion fasoli. Te także należy moczyć, ale czas moczenia wynosi nawet 10 godzin. Po tym czasie wylej wodę z moczenia. Zalej fasolę świeżą wodą i gotuj do miękkości przez około godzinę. Żeby była bardziej łatwo strawna pierwsze 15 minut powinno się gotować bez przykrycia.

Przepis jest źródłem kwasów omega-3, które znajdują się w śledziach. Ponadto, duża ilość błonnika w fasoli sprzyja obniżeniu poziomu glukozy we krwi oraz złego cholesterolu. Ma także niski indeks glikemiczny. Cały posiłek jest bezglutenowy i bardzo sycący.

Wartości odżywcze sałatki śledziowej z czerwoną fasolą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
158.43 kcal
277.26 kcal
Białko
12.26 g
21.45 g

Węglowodany w sałatce śledziowej z czerwoną fasolą

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
13.27 g
23.23 g
Węglowodany przyswajalne
10.33 g
18.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.94 g
5.14 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
6.24 g
10.92 g
Tłuszcze nasycone
2.03 g
3.56 g
Tłuszcze nienasycone
4.21 g
7.36 g
Tłuszcze jednonasycone
2.15 g
3.76 g
Tłuszcze wielonasycone
2.06 g
3.60 g
Cholesterol
66.72 mg
116.77 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę śledziową z czerwoną fasolą

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A
38.51 µg (mcg)
67.39 µg (mcg)
Witamina B6
0.35 mg
0.61 mg
Witamina B12
5.04 µg (mcg)
8.82 µg (mcg)
Witamina C
2.56 mg
4.48 mg
Witamina D
1.78 µg (mcg)
3.12 µg (mcg)
Witamina E
0.65 mg
1.14 mg
Retinol
29.39 µg (mcg)
51.43 µg (mcg)
Tiamina
0.16 mg
0.28 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.34 mg
Niacyna
1.59 mg
2.78 mg
Foliany
85.22 µg (mcg)
149.13 µg (mcg)
Beta karoten
108.96 µg (mcg)
190.68 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę śledziową z czerwoną fasolą

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
231.01 mg
404.27 mg
Potas
412.99 mg
722.73 mg
Wapń
62.56 mg
109.48 mg
Fosfor
188.93 mg
330.63 mg
Magnez
41.27 mg
72.22 mg
Żelazo
2.01 mg
3.52 mg
Cynk
1.06 mg
1.85 mg
Miedź
0.18 mg
0.31 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki śledziowej z czerwoną fasolą 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce śledziowej z czerwoną fasolą

Lista alergenów dla sałatki śledziowej z czerwoną fasolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • majonez light
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania sałatki śledziowej z czerwoną fasolą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola czerwona
240 g
7.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 240 g
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Por
140 g
4.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 140 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ogórki konserwowe
200 g
6.00
Za 860.0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 g
Majonez light
100 g
5.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 100 g
Jogurt naturalny
50 ml
1.80
Za 180.0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 ml
Koszt składników
43.80
Jak oceniasz przepis na sałatkę śledziową z czerwoną fasolą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób