Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą
- Fasola czerwona (240 g)
- Śledź filet (500 g)
- Por (140 g)
- Jajko (3 szt.)
- Ogórki konserwowe (200 g)
- Majonez light (100 g)
- Jogurt naturalny (50 ml)
Przepis na sałatkę śledziową z czerwoną fasolą krok po kroku
Najpierw namocz śledzie w wodzie. Mocz tak długo, aż smak słony będzie odpowiedni.
Z fasoli odlej zalewę.
Ugotuj jajka na twardo.
Do miski dodaj fasolę.
Odkrój korzenie z pora. Przekrój go wzdłuż i umyj. Posiekaj w pół plastry.
Pokrój ogórki w kostkę.
Do fasoli dodaj por, ogórki, obrane i pokrojone w większą kostkę jajko, namoczone i pokrojone w paseczki śledzie. Wymieszaj dokładnie razem z jogurtem, majonezem, solą i pieprzem.
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Sałatka śledziowa z jajkami
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Tradycyjna sałatka śledziowa
-
Hekele
-
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka śledziowa z jabłkiem
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Sałatka śledziowa świąteczna
-
Śledź pod szubą
-
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Sałatka śledziowa na wigilię
-
Śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku
-
Sałatki śledziowe
Więcej informacji na temat sałatki śledziowej z czerwoną fasolą
Idealna, wielkanocna lub wigilijna sałatka ze śledziem i grochem czerwonym w roli głównej. Pyszna, prosta i szybka sałatka, która idealnie pasuje na świąteczny stół. Wykonanie jest naprawdę proste. Tę sałatkę można podawać z pieczywem, ale także jedzona bez dodatków jest znakomita. Koniecznie zrób sałatkę minimum dobę przed podaniem. Jest to ważne, by każdy smak połączył się i powstało pyszne połączenie. Rodzina i znajomi będą zachwyceni taką kompozycją smakową. Jeśli jeszcze nie próbowałeś to nadrób to – obowiązkowo.
Proste składniki sałatki: fasola, jajko, por, śledzie, ogórki konserwowe, majonez, śmietana, sól i pieprz – czego więcej potrzeba? Te wszystkie składniki bardzo dobrze ze sobą współgrają. Ogórki konserwowe mogą być wymienione na ogórki kiszone. Efekt będzie bardzo podobny i równie smaczny.
Przed zrobieniem przepisu należy wziąć pod uwagę konieczność (lub nie) moczenia śledzi. Spróbuj filetów i oceń, czy i jak długo należy je moczyć. Jeśli śledzie są bardzo słone mocz je około dwie albo nawet 3 godziny. Moczyć śledzie należy w zimnej wodzie, ale także dobrze sprawdzi się mleko lub kefir. Niektóre filety śledziowe nie są bardzo słone, lub niektórzy lubią bardziej słone – wtedy może nie być konieczności moczenia. Podczas, gdy śledzie moczą się można zrobić resztę kroków, a śledzie dodać na końcu. Skraca to czas wykonania sałatki.
Jeżeli korzystasz z fasoli konserwowej to jest to szybsza alternatywa. Istnieje też możliwość zrobienia sałatki z suchych nasion fasoli. Te także należy moczyć, ale czas moczenia wynosi nawet 10 godzin. Po tym czasie wylej wodę z moczenia. Zalej fasolę świeżą wodą i gotuj do miękkości przez około godzinę. Żeby była bardziej łatwo strawna pierwsze 15 minut powinno się gotować bez przykrycia.
Przepis jest źródłem kwasów omega-3, które znajdują się w śledziach. Ponadto, duża ilość błonnika w fasoli sprzyja obniżeniu poziomu glukozy we krwi oraz złego cholesterolu. Ma także niski indeks glikemiczny. Cały posiłek jest bezglutenowy i bardzo sycący.
Alergeny w sałatce śledziowej z czerwoną fasolą
Lista alergenów dla sałatki śledziowej z czerwoną fasolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
- majonez light
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze sałatki śledziowej z czerwoną fasolą
Przepis jest bogaty w kwasy tłuszczowe nienasycone (omega-3) i błonnik. Ciężkostrawny, ze względu na występującą w nim czerwoną fasolę.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.