Przepis na sałatkę śledziową z burakami i jabłkiem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, szczypiorek
To będzie niezbędne
garnek, duża miska

Zacznij od namoczenia śledzi.

Ugotuj jajka na twardo.

Gdy śledzie będą odpowiednio słone pokrój je w niewielką kostkę.

Ugotowane jajko obierz i pokrój w większą kostkę.

Buraki, które są ugotowane pokrój w niezbyt dużą kostkę, tak samo zrób z obranym jabłkiem oraz ogórkami.

Wszystkie warzywa, jabłko i śledzie połącz z sokiem z połowy cytryny, solą, pieprzem oraz majonezem i śmietaną.

Wymieszaj całość dokładnie i posyp szczypiorkiem.

Sałatka śledziowa z burakami i jabłkiem
Sałatka śledziowa z burakami i jabłkiem
Koszt przygotowania dania
21.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
232 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
38

Sałatka śledziowa z burakami i jabłkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce śledziowej z burakami i jabłkiem

Takiej sałatki ze śledziem i burakiem prawdopodobnie jeszcze nie miałeś okazji jeść… Tę sałatkę koniecznie trzeba zrobić, ponieważ jest prosta, szybka a do tego przepyszna. W sałatce znajdziesz śledzia, buraki, jabłko, jajko i ogórka konserwowego. Do tego proste przyprawy: pieprz oraz sól. Jako pyszny sos mamy tutaj majonez i śmietanę, które zawsze tworzą zgrany duet. Na wigilię, urodziny lub Wielkanoc – każda okazja jest dobra na zjedzenie sałatki śledziowej z burakami. Jedz ze świeżym pieczywem – nic innego nie potrzeba.

Słony smak śledzia i ogórków bardzo fajnie komponuje się ze słodkim smakiem jabłka oraz buraka. Jajko nadaje delikatności. Przepis jest zdrowy, gdyż buraki są skarbnicą żelaza, a ryby zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych nienasyconych, niezwykle ważnych w codziennej diecie. Sok z cytryny jeszcze dodatkowo zwiększa przyswajalność żelaza. Śmiało taki przepis na sałatkę śledziową z burakiem warto jeść. Nie dość, że jest bardzo zdrowy, to również przesmaczny.

Na wstępie trzeba ocenić czy filety śledziowe wymagają moczenia. Jeżeli śledzie są zbyt słone należy je umieścić w misce, a następnie zalać w całości wodą. Do moczenia można też użyć kefiru, maślanki albo mleka. Te trzy nabiałowe produkty bardzo dobrze wpływają na to, by ryba była delikatniejsza. Podczas moczenia wodę czy też inny płyn można wymieniać co jakiś czas. W ten sposób śledzie szybciej pozbędą się słonego smaku. Moczyć śledzie należy przez około 2 godziny, jednak czas moczenia zależy od tego, jak słone są filety śledziowe i od tego, do jak słonego smaku się dąży. Najlepszym sposobem jest sprawdzanie podczas moczenia jaki mają smak. Gdy ryba będzie moczyć się za długo może stracić smak – pamiętaj by nie moczyć ich za długo.

Gdy jajka się gotują w tym czasie możesz przygotować resztę kroków, śledzie i jajka można dodać na końcu. Buraki możesz ugotować sam. Gotowanie buraków trwa dosyć długo. Są też dostępne do kupienia w sklepie buraki od razu ugotowane. Jeśli nie masz dużej ilości czasu to polecam te drugie rozwiązanie.

Wartości odżywcze sałatki śledziowej z burakami i jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
105.58 kcal
232.27 kcal
Białko
8.48 g
18.66 g

Węglowodany w sałatce śledziowej z burakami i jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
4.78 g
10.52 g
Węglowodany przyswajalne
3.94 g
8.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.84 g
1.85 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
5.74 g
12.62 g
Tłuszcze nasycone
2.06 g
4.53 g
Tłuszcze nienasycone
3.68 g
8.09 g
Tłuszcze jednonasycone
2.08 g
4.57 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.60 g
3.52 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol
55.78 mg
122.72 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę śledziową z burakami i jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A
28.96 µg (mcg)
63.72 µg (mcg)
Witamina B6
0.28 mg
0.62 mg
Witamina B12
5.28 µg (mcg)
11.61 µg (mcg)
Witamina C
1.36 mg
2.98 mg
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D
1.77 µg (mcg)
3.88 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.55 mg
1.20 mg
Retinol
27.50 µg (mcg)
60.50 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.33 mg
Niacyna
1.33 mg
2.92 mg
Foliany
27.73 µg (mcg)
61.02 µg (mcg)
Beta karoten
14.89 µg (mcg)
32.75 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę śledziową z burakami i jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
196.20 mg
431.65 mg
Potas
238.21 mg
524.07 mg
Wapń
42.33 mg
93.12 mg
Fosfor
119.72 mg
263.38 mg
Magnez
20.52 mg
45.15 mg
Żelazo
0.79 mg
1.74 mg
Cynk
0.60 mg
1.32 mg
Miedź
0.06 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki śledziowej z burakami i jabłkiem 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce śledziowej z burakami i jabłkiem

Lista alergenów dla sałatki śledziowej z burakami i jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • majonez light
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania sałatki śledziowej z burakami i jabłkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Jabłko
150 g
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Buraki gotowane
300 g
3.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Ogórki konserwowe
150 g
6.00
Za 860.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Majonez light
60 g
5.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 60 g
Śmietana 12%
50 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Koszt składników
37.20
Jak oceniasz przepis na sałatkę śledziową z burakami i jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91.2% osób