Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
- Filety śledziowe solone (250 g)
- Ogórki kiszone (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ziemniaki późne (300 g)
- Marchewka (150 g)
- Kukurydza konserwowa (100 g)
- Cebula czerwona (100 g)
- Majonez light (150 g)
- Śmietana 12% (150 g)
Przepis na sałatkę śledziową warstwową z jajkiem i ogórkiem krok po kroku
Śledzie mocz w zimnej wodzie na maksymalnie dwie godziny.
Ugotuj obrane i umyte ziemniaki oraz marchewkę (można też w mundurkach). Ostudź.
Jajka ugotuj na twardo.
Pokrój ogórki w kostkę.
Cebulę posiekaj drobno, a śledzie pokrój w niewielkie paski.
Majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku wymieszaj ze sobą.
Na dnie miski układaj warstwowo: pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, sos, pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, śledzie, sos, cebulę, ogórki, kukurydzę oraz sos.
Obierz i umyj jajka.
Na wierzch sałatki wyłóż starte na dużych oczkach jajka.
Sałatkę najlepiej chłodzić minimum 5 godzin.
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Sałatka śledziowa z jajkami
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Tradycyjna sałatka śledziowa
-
Hekele
-
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka śledziowa z jabłkiem
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Sałatka śledziowa świąteczna
-
Śledź pod szubą
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Sałatka śledziowa na wigilię
-
Śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku
-
Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami
-
Sałatki śledziowe
Więcej informacji na temat sałatki śledziowej warstwowej z jajkiem i ogórkiem
Imponująca i pyszna sałatka na święta lub na imprezę? Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem do dobra propozycja na super przystawkę. Jej wygląd zachwyca – sałatka jest bowiem przygotowana w formie kolorowych warstw. Przepis na warstwową sałatkę śledziową z jajkiem i ogórkiem to takie składniki jak marchewka, ziemniaki, kukurydza i cebula. Ze względu na fantastyczną prezentację tej potrawy, jest ona zwłaszcza polecana na imprezę lub na święta. Zobacz, jak zrobić warstwową sałatkę śledziową z jajkiem i ogórkiem.
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem jest idealna, jeżeli chcesz poczęstować swoich gości czymś smacznym, a zarazem wyglądającym bardzo ładnie. W sałatce znajdują się ziemniaki, marchewka, kukurydza, ogórki, jajka, oczywiście śledzie oraz sos. Fenomenem tego przepisu na pyszną przystawkę na zimno ze śledziem jest jej wygląd. Jest ona podana w ładnej, szklanej misce, w której wszystkie warstwy składników są dobrze widoczne.
Ta warzywna sałatka ze śledziem jest idealna, gdy musisz podać coś pysznego na imprezie. Także na świąteczny stół to dobra przystawka. Jak zrobić warstwową sałatkę śledziową z jajkiem i ogórkiem? Przyszykuj wszystkie składniki. Do podania przepisu na warstwową sałatkę śledziową z jajkiem i ogórkiem koniecznie przygotuj szklaną, ozdobną miskę. Dzięki temu, składniki sałatki będą dobrze widoczne. Jeszcze przed rozpoczęciem gotowania, namocz śledzie w zimnej wodzie, by pozbyć się z nich nadmiaru soli. Jeżeli nie są dla Ciebie za słone, ten krok możesz pominąć. W tym czasie ugotuj też ziemniaki, marchewkę oraz jajka. Je należy ostudzić i obrać (jajka) przed krojeniem. Warzywa pokrój w drobną kostkę, a śledzie – w nie za duże paski. Z kukurydzy wylej zalewę. Przygotuj też sos. Wystarczy tylko wymieszać śmietanę z majonezem i przyprawami. Pozostało tylko układać składniki w misce warstwami. Na dnie ułóż ziemniaki, sos, marchewkę, śledzie, sos, cebulę, ogórki, kukurydzę i sos. Na samą górę dodaj starte na tarce (duże oczka) jajka. Jak zrobisz warstwową sałatkę śledziową z jajkiem i ogórkiem, wstaw ją do lodówki na co najmniej 5 godzin. Przez to, składniki sałatki będą mogły przejść swoimi smakami. Pyszna sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem jest gotowa.
*Przepis na warstwową sałatkę śledziową z jajkiem i ogórkiem nie musi mieć ułożonych składników w takiej kolejności, w jakiej jest to wymienione. Warstwy mogą być dowolne.
*Ziemniaki i marchewkę można ugotować też w mundurkach.
*Jeżeli wolisz sałatkę, która ma więcej sosu, przygotuj jego większą ilość.
Alergeny w sałatko śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
Lista alergenów dla sałatki śledziowej warstwowej z jajkiem i ogórkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- filety śledziowe solone
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze sałatki śledziowej warstwowej z jajkiem i ogórkiem
Ten przepis jest wysokokaloryczny. Jest źródłem wszystkich makroskładników, białka, tłuszczu i węglowodanów. Jest więc pełnowartościowy. Śledź jest dobry na dostarczenie kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które są dobre dla zdrowia.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.