Sałatka śledziowa z jajkiem

Opublikowano: 28.03.2021 r., 17:53 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka śledziowa z jajkiem
Sałatka śledziowa
Sprawdź przepis na najlepszą sałatkę śledziową z jajkiem. Sałatka ze śledziem, jajkiem, ziemniakami będzie idealnie komponować się na świątecznym stole lub jako przystawka na imprezę.
Przygotowanie 90 min
Gotowanie 40 min
253 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Śledź w oleju - 6 filetów (600 g)
  • Ziemniaki późne - 9 średnich ziemniaków (450 g)
  • Cebula - średnia cebula (50 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Ogórek kiszony - 3 średnie sztuki (180 g)
  • Jabłko - pół dużego jabłka (90 g)
  • Majonez - łyżka (25 g)
  • Jogurt naturalny 2% - 4 łyżki (100 g)
  • Koperek - posiekana, kopiasta łyżeczka (4 g)
  • Sok z cytryny - łyżeczka (3 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na sałatkę śledziową z jajkiem krok po kroku

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach, około 30 minut. Następnie ostudź i obierz. Pokrój w kostkę około 5 mm x 5 mm lub w plasterki. Przełóż do miski i dodaj dużą szczyptę soli, wymieszaj.

Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Pokrój w kostkę i dodaj do miski.

Filety śledziowe odsącz z oleju na papierze kuchennym. Następnie pokrój w paski o szerokości około 1 cm. Przełóż do miski.

Cebulę oraz ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski.

Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę, a następnie przełóż do miski.

Jogurt wymieszaj z majonezem, dużą szczyptą pieprzu, soli, dodaj sok z cytryny oraz koperek.

Sałatkę wyłóż na półmisek lub inne płaskie naczynie, polej sosem i pozostaw na około 60 minut aby całość smaków się połączyła.

Jak oceniasz przepis na sałatkę śledziową z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat sałatki śledziowej z jajkiem

Sałatka śledziowa to polski klasyk. Króluje na stołach głównie podczas wigilijnej wieczerzy, w niektórych domach pojawia się również w trakcie świąt Wielkanocnych. W każdym domu sałatka śledziowa przygotowywana jest inaczej, w wyjątkowy i tradycyjny sposób. Wersja bożonarodzeniowa najczęściej jest przyrządzana ze śledziem, z cebulą, z jabłkiem, z ziemniakami oraz burakiem. Sos do tej sałatki jest z majonezem, śmietaną i koperkiem. Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem, z ziemniakami, cebulą oraz z jabłkiem w lekkim sosie jogurtowym z koperkiem to idealna wersja na Wielkanoc lub jako przekąską podczas spotkania ze znajomymi i rodziną. Wersję imprezową można przygotować również z kukurydzą, która doda słodkości i chrupkości sałatce.

Śledzie są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jednak by zachowały wszystkie swoje właściwości prozdrowotne najlepiej wybrać surowe w solance, popularnie nazywane alla matias. Z nich przygotujesz w domu najlepsze śledzie w oleju. Do przygotowania wybierz olej tłoczony na zimno, na przykład lniany. Dzięki temu danie będzie jeszcze zdrowsze. Śledzie są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Są to tłuste ryby, które są cennym źródłem kwasów omega-3, szczególnie ważnych dla osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego czy podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi, ale również wpływają pozytywnie na wygląd skóry i włosów oraz poprawienie wzroku. Kwasy omega-3 zwiększają poziom serotoniny w organizmie, a także poprawiają pamięć i koncentrację. Bardzo cennym składnikiem, występującym w śledziach jest witamina D, która jest bardzo ważnym składnikiem a ze względu na małą liczbę dni słonecznych w Polsce nie jesteśmy w stanie produkować jej wystarczająco dużo. Witamina D wzmacnia zęby i kości, pomaga w leczeniu alergii oraz astmy, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi, wzmacnia odporność oraz zapobiega rozwojowi cukrzycy. Śledzie są również źródłem witamin z grupy B i wielu składników mineralnych. Sałatka ze śledziem i jajkiem, które również jest ważne w diecie, przygotowana z wykorzystaniem niskokalorycznych dodatków będzie świetnie wpływać na zdrowie.

Sałatka śledziowa z jajkiem, ziemniakami i ogórkiem kiszonym to bardzo smaczne danie, które zachwyci każdego miłośnika śledzi.

Alergeny w sałatce śledziowej z jajkiem

Lista alergenów dla sałatki śledziowej z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze sałatki śledziowej z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
230.71
253.78
Białko (g)
18.21
20.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
6.49
7.14
Węglowodany przyswajalne (g)
5.61
6.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.88
0.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
14.71
16.18
Tłuszcze nasycone (g)
13.21
14.53
Tłuszcze nienasycone (g)
1.50
1.65

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tiamina (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.85
0.94
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Fosfor (mg)
284.58
313.04
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki śledziowej z jajkiem 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki śledziowej z jajkiem

Koszt składników
43.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
600 g
6 filetów
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 3
16.36
Za 600 g
Ziemniaki późne
450 g
9 średnich ziemniaków
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.80
Za 450 g
Cebula
50 g
średnia cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ogórek kiszony
180 g
3 średnie sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 180 g
Jabłko
90 g
pół dużego jabłka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 90 g
Majonez
25 g
łyżka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 25 g
Jogurt naturalny 2%
100 g
4 łyżki
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 100 g
Koperek
4 g
posiekana, kopiasta łyżeczka
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.13
Za 4 g
Sok z cytryny
3 ml
łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 3 ml
Koszt składników
43.80