Sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą

Opublikowano: 21.04.2021 r., 12:56 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka ryżowa z tuńczykiem
Sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą
Bardzo sycąca sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą to idealny sposób, by do menu włączyć ryby. Szybka, prosta do wykonania i pyszna potrawa. Dobra na każdy posiłek.
Przygotowanie 15 min
344 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Ryż biały (100 g)
  • Tuńczyk w sosie własnym (150 g)
  • Kukurydza konserwowa (70 g)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu (100 g)
  • Majonez (50 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Cebula czerwona (40 g)
  • Ogórek konserwowy (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska

Przepis na sałatkę ryżową z tuńczykiem i kukurydzą krok po kroku

Przygotuj sos. Majonez połącz z jogurtem, przeprasowanym czosnkiem, świeżo posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 2 godziny.

Ugoruj ryż.

Do ugotowanego ryżu dodaj tuńczyka. Dodaj także kukurydzę odsączoną z zalewy oraz posiekaną cebulę. Ogórka pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników.

Do sałatki dodaj sos, jeśli trzeba dopraw. Wymieszaj całe danie.

Jak oceniasz przepis na sałatkę ryżową z tuńczykiem i kukurydzą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat sałatki ryżowej z tuńczykiem i kukurydzą

Bardzo sycąca sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą to idealny sposób, by do menu włączyć ryby. Szybka, prosta do wykonania i pyszna potrawa. Taka sałatka będzie dobra na każdy posiłek w ciągu dnia. Sprawdzi się nie tylko na przekąskę, ale także na obiad czy na kolację.

Majonezowo-jogurtowy sos czosnkowo-koperkowy to pyszne wykończenie potrawy. Poza tuńczykiem, ryżem i kukurydzą dodaj do sałatki czerwoną cebulę oraz ogórka konserwowego. Taki posiłek jest pełnowartościowy, pełen wspaniałego smaku.

Alergeny w sałatce ryżowej z tuńczykiem i kukurydzą

Lista alergenów dla sałatki ryżowej z tuńczykiem i kukurydzą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • ogórek konserwowy

Wartości odżywcze sałatki ryżowej z tuńczykiem i kukurydzą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
156.76
344.88
Białko (g)
7.59
16.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
16.41
36.11
Węglowodany przyswajalne (g)
15.86
34.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
1.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
6.78
14.91
Tłuszcze nasycone (g)
1.66
3.66
Tłuszcze nienasycone (g)
5.12
11.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.50
3.30
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.62
7.96
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
13.33
29.33
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
5.48
12.06
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.23
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.59
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.00
4.40
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
1.01
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
0.61
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.52
9.94
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.63
3.59
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.33
24.92
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.96
24.10
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
348.93
767.64
Potas (mg)
146.07
321.35
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
48.97
107.73
Fosfor (mg)
93.92
206.62
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.99
37.37
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.40
0.87
Cynk (mg)
0.53
1.18
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.18
0.40
Brak danych dla: cebula czerwona, ogórek konserwowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki ryżowej z tuńczykiem i kukurydzą 59
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki ryżowej z tuńczykiem i kukurydzą

Koszt składników
27.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Tuńczyk w sosie własnym
150 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
5.29
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
70 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 70 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
100 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula czerwona
40 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Ogórek konserwowy
150 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Koszt składników
27.80