Przepis na sałatkę ryżową z tuńczykiem i kukurydzą krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
To będzie niezbędne
garnek, duża miska

Przygotuj sos. Majonez połącz z jogurtem, przeprasowanym czosnkiem, świeżo posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 2 godziny.

Ugoruj ryż.

Do ugotowanego ryżu dodaj tuńczyka. Dodaj także kukurydzę odsączoną z zalewy oraz posiekaną cebulę. Ogórka pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników.

Do sałatki dodaj sos, jeśli trzeba dopraw. Wymieszaj całe danie.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą
Sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą
Koszt przygotowania dania
10.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
344 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
59

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce ryżowej z tuńczykiem i kukurydzą

Bardzo sycąca sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą to idealny sposób, by do menu włączyć ryby. Szybka, prosta do wykonania i pyszna potrawa. Taka sałatka będzie dobra na każdy posiłek w ciągu dnia. Sprawdzi się nie tylko na przekąskę, ale także na obiad czy na kolację.

Majonezowo-jogurtowy sos czosnkowo-koperkowy to pyszne wykończenie potrawy. Poza tuńczykiem, ryżem i kukurydzą dodaj do sałatki czerwoną cebulę oraz ogórka konserwowego. Taki posiłek jest pełnowartościowy, pełen wspaniałego smaku.

Wartości odżywcze sałatki ryżowej z tuńczykiem i kukurydzą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
156.76 kcal
344.88 kcal
Białko
7.59 g
16.70 g

Węglowodany w sałatce ryżowej z tuńczykiem i kukurydzą

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
16.41 g
36.11 g
Węglowodany przyswajalne
15.86 g
34.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.55 g
1.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
6.78 g
14.91 g
Tłuszcze nasycone
1.66 g
3.66 g
Tłuszcze nienasycone
5.12 g
11.25 g
Tłuszcze jednonasycone
1.50 g
3.30 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.62 g
7.96 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
13.33 mg
29.33 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę ryżową z tuńczykiem i kukurydzą

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A
5.48 µg (mcg)
12.06 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.23 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
0.59 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
2.00 mg
4.40 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D
0.46 µg (mcg)
1.01 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.28 mg
0.61 mg
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
4.52 µg (mcg)
9.94 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.09 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.14 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
1.63 mg
3.59 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
11.33 µg (mcg)
24.92 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
10.96 µg (mcg)
24.10 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę ryżową z tuńczykiem i kukurydzą

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
348.93 mg
767.64 mg
Potas
146.07 mg
321.35 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
48.97 mg
107.73 mg
Fosfor
93.92 mg
206.62 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
16.99 mg
37.37 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.40 mg
0.87 mg
Cynk
0.53 mg
1.18 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Mangan
0.18 mg
0.40 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, ogórek konserwowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki ryżowej z tuńczykiem i kukurydzą 59
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce ryżowej z tuńczykiem i kukurydzą

Lista alergenów dla sałatki ryżowej z tuńczykiem i kukurydzą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • ogórek konserwowy

Cena przygotowania sałatki ryżowej z tuńczykiem i kukurydzą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Tuńczyk w sosie własnym
150 g
6.00
Za 170.0 g
Liczba opakowań 1
5.29
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
70 g
3.50
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 70 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
100 g
1.30
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula czerwona
40 g
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Ogórek konserwowy
150 g
6.00
Za 860.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Koszt składników
27.80
Jak oceniasz przepis na sałatkę ryżową z tuńczykiem i kukurydzą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.0% osób