Sałatka ryżowa z tuńczykiem
- Ryż biały - 2 woreczki (200 g)
- Tuńczyk w sosie własnym (170 g)
- Jajko - 3 jajka rozmiar M (3 szt.)
- Szczypiorek - 3 łyżki (15 g)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Ogórek kiszony - 3 sztuki (150 g)
- Ser gouda - W kostce (50 g)
- Majonez - 2 łyżki (50 g)
- Jogurt naturalny - 2 łyżki (50 ml)
Przepis na sałatkę ryżową z tuńczykiem krok po kroku
Ryż ugotuj według zaleceń znajdujących się na opakowaniu. Odcedź go, ostudź i wysyp do salaterki.
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
Tuńczyka odsącz z zalewy.
Cebule i ogórki kiszone obierz i pokrój w kostkę.
Ser żółty pokrój w kosteczkę.
Wymieszaj wszystkie składniki w salaterce.
Majonez wymieszaj z jogurtem i dopraw solą i pieprzem. Połącz ze składnikami w salaterce.
Szczypiorek drobno poszatkuj. Posyp nim sałatkę.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Sałatki z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka nicejska
-
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Sałatka z tuńczykiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
-
Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem fit
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem na krakersach
-
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
-
Sałatka z tuńczykiem i krakersami
-
Dietetyczna sałatka z tuńczykiem
-
Proste sałatki z tuńczykiem
Więcej informacji na temat sałatki ryżowej z tuńczykiem
Sałatka ryżowa z tuńczykiem jest bardzo dobra i można ją podawać przy różnych okazjach. Pasuje zarówno jako dodatek w czasie rodzinnego obiadu, jak i przystawka podczas imprezy ze znajomymi. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby część sałatki zapakować do pojemniczka i zjeść w pracy.
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i ryżem? Przede wszystkim warto zacząć od przygotowania ryżu. Istotne jest to, aby go nie rozgotować. Trzeba także wybrać taki ryż, który po ugotowaniu jest sypki. W czasie, gdy ryż będzie się gotować, można przygotować resztę składników i w ten sposób oszczędzić nieco czasu (np. w drugim garnku wstawić wodę na jajka i je ugotować).
Ten przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem możesz nieco zmodyfikować. Jeżeli uważasz, że jedna puszka tuńczyka to dla ciebie za mało, śmiało dodaj drugą. Zamiast szczypiorku możesz zdecydować się na koperek lub natkę pietruszki. Dobrym rozwiązaniem byłaby sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą. Odpowiednia będzie także papryka (zarówno czerwona, jak i zielona lub żółta) oraz brokuły.
Sałatkę ryżową z jajkiem i tuńczykiem możesz przygotować w nieco inny sposób. Ciekawie będzie się prezentować jako sałatka warstwowa. Ser żółty możesz pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Ogórki kiszone możesz zamienić na zielonego ogórka i pokroić go w kostkę. Ugotowane jajko możesz zetrzeć na tarce. Jeśli osobno zetrzesz białko, a osobno żółtko, to możesz z nich zrobić dwie warstwy. W takim przypadku białko warto umieścić na samym dole, a żółtko na górze. Na koniec możesz posypać sałatkę szczypiorkiem. Żeby warstwa żółtka dobrze się trzymała, wcześniej należy zrobić warstwę z sosu np. majonezowo-jogurtowego lub jogurtowo-czosnkowego.
Sałatka ryżowa z ogórkiem, tuńczykiem i jajkiem to dobry pomysł na dodatek do obiadu, ale ta sałatka może być też podana jako osobny posiłek. Jeżeli spodziewasz się większej liczby gości, składniki z tego przepisu należy proporcjonalnie zwiększyć. Ta sałatka przygotowana w wersji warstwowej będzie bardzo ciekawie wyglądać w salaterce.
Alergeny w sałatce ryżowej z tuńczykiem
Lista alergenów dla sałatki ryżowej z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Jogurt naturalny
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki ryżowej z tuńczykiem
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.