Sałatka pieczarkowa z porem
- Por (200 g)
- Pieczarki - 10 średnich sztuk (200 g)
- Kukurydza konserwowa (150 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ogórki konserwowe (150 g)
- Musztarda - 1 łyżka stołowa (20 g)
- Majonez - 2 łyżki stołowe (40 g)
Przepis na sałatkę pieczarkową z porem krok po kroku
Pora umyj, pokrój w paski i sparz wrzątkiem na sicie.
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i obgotuj przez 3-4 minuty w osolonej wodzie.
Jajka ugotuj na twardo, pozostaw do wystudzenia, obierz ze skorupki i pokrój w drobną kostkę.
Ogórki konserwowe pokrój w kostkę.
Kukurydzę odsącz z zalewy na sicie.
Do miski wsyp pora, dodaj do niego pieczarki, jajka, ogórki konserwowe, musztardę oraz majonez.
Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem (jeśli jest taka potrzeba).
Sałatkę przed podaniem schłodź w lodówce.
-
Sałatka z pieczarek i jajek
-
Sałatka z pieczarek marynowanych
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
-
Sałatka z pieczarkami i jajkiem
-
Sałatki z pieczarkami i jajkiem
-
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką
-
Pieczarki z cebulą
-
Sałatka pieczarkowa z jajkiem
-
Sałatka z pieczarkami i porem
-
Sałatka z pora i pieczarek
-
Sałatka z jajkiem i pieczarkami
-
Sałatka z jajkiem i pieczarkami
-
Sałatka z pieczarkami konserwowymi
-
Sałatka z pieczarek marynowanych i sera żółtego
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi warstwowa
-
Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem
-
Kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami, ziemniaki oraz sałatka wiosenna
-
Sałatka z białej fasoli i pieczarek marynowanych
-
Sałatki z pieczarkami
Więcej informacji na temat sałatki pieczarkowej z porem
Sałatka pieczarkowa z porem to doskonała propozycja na kolację. Smaczna sałatka z jajkiem i pieczarkami świetnie sprawdzi się również na święta. Przepis na sałatkę pieczarkową z porem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: por, pieczarki, kukurydza konserwowa, jajko, ogórki konserwowe, musztarda, majonez, sól oraz pieprz.
A jak zrobić sałatkę pieczarkową z porem? Pora umyj, pokrój w paski i sparz wrzątkiem na sicie. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i obgotuj przez 3-4 minuty w osolonej wodzie. Jajka ugotuj na twardo, pozostaw do wystudzenia, obierz ze skorupki i pokrój w drobną kostkę. Ogórki konserwowe pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy na sicie. Do miski wsyp pora, dodaj do niego pieczarki, jajka, ogórki konserwowe, musztardę oraz majonez. Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem (jeśli jest taka potrzeba). Sałatkę przed podaniem schłodź w lodówce.
Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Odpowiednia podaż żelaza jest szczególnie ważna w diecie osób chorujących na anemię - lepiej wchłaniane jest żelazo pochodzenia zwierzęcego. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
Podsumowując: szybka w przygotowaniu sałatka świetnie sprawdzi się na kolację lub jako przekąska serwowana podczas wielu imprez rodzinnych, lub ze znajomymi. Pyszna sałatka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto dobrze ją schłodzić. Produkty niezbędne do przygotowania sałatki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w sałatce pieczarkowej z porem
Lista alergenów dla sałatki pieczarkowej z porem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
- Musztarda
- Majonez
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki pieczarkowej z porem
Sałatka pieczarkowa z porem to doskonała propozycja na przekąskę. Pieczarki nadają sałatce charakterystyczny smak oraz wzbogacają ją w wiele cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.