Sałatka pieczarkowa z porem

Opublikowano: 20.08.2023 r., 13:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczarkowa sałatka z porem
Sałatka pieczarkowa z porem
Sałatka pieczarkowa z porem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę na imprezy lub danie kolacyjne. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na sałatkę.
Przygotowanie 45 min
218 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Por (200 g)
  • Pieczarki - 10 średnich sztuk (200 g)
  • Kukurydza konserwowa (150 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ogórki konserwowe (150 g)
  • Musztarda - 1 łyżka stołowa (20 g)
  • Majonez - 2 łyżki stołowe (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, sitko

Przepis na sałatkę pieczarkową z porem krok po kroku

Pora umyj, pokrój w paski i sparz wrzątkiem na sicie.

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i obgotuj przez 3-4 minuty w osolonej wodzie.

Jajka ugotuj na twardo, pozostaw do wystudzenia, obierz ze skorupki i pokrój w drobną kostkę.

Ogórki konserwowe pokrój w kostkę.

Kukurydzę odsącz z zalewy na sicie.

Do miski wsyp pora, dodaj do niego pieczarki, jajka, ogórki konserwowe, musztardę oraz majonez.

Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem (jeśli jest taka potrzeba).

Sałatkę przed podaniem schłodź w lodówce.

Jak oceniasz przepis na sałatkę pieczarkową z porem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat sałatki pieczarkowej z porem

Sałatka pieczarkowa z porem to doskonała propozycja na kolację. Smaczna sałatka z jajkiem i pieczarkami świetnie sprawdzi się również na święta. Przepis na sałatkę pieczarkową z porem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: por, pieczarki, kukurydza konserwowa, jajko, ogórki konserwowe, musztarda, majonez, sól oraz pieprz.

A jak zrobić sałatkę pieczarkową z porem? Pora umyj, pokrój w paski i sparz wrzątkiem na sicie. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i obgotuj przez 3-4 minuty w osolonej wodzie. Jajka ugotuj na twardo, pozostaw do wystudzenia, obierz ze skorupki i pokrój w drobną kostkę. Ogórki konserwowe pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy na sicie. Do miski wsyp pora, dodaj do niego pieczarki, jajka, ogórki konserwowe, musztardę oraz majonez. Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem (jeśli jest taka potrzeba). Sałatkę przed podaniem schłodź w lodówce.

Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Odpowiednia podaż żelaza jest szczególnie ważna w diecie osób chorujących na anemię - lepiej wchłaniane jest żelazo pochodzenia zwierzęcego. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Podsumowując: szybka w przygotowaniu sałatka świetnie sprawdzi się na kolację lub jako przekąska serwowana podczas wielu imprez rodzinnych, lub ze znajomymi. Pyszna sałatka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto dobrze ją schłodzić. Produkty niezbędne do przygotowania sałatki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w sałatce pieczarkowej z porem

Lista alergenów dla sałatki pieczarkowej z porem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Musztarda
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki pieczarkowej z porem

na 100g gotowej potrawy

Sałatka pieczarkowa z porem to doskonała propozycja na przekąskę. Pieczarki nadają sałatce charakterystyczny smak oraz wzbogacają ją w wiele cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
91.20
218.89
Białko (g)
4.22
10.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
7.00
16.79
Węglowodany przyswajalne (g)
6.00
14.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
2.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
5.52
13.25
Tłuszcze nasycone (g)
1.62
3.89
Tłuszcze nienasycone (g)
3.90
9.36
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.53
3.67
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.37
5.69
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
85.22
204.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
54.20
130.09
Witamina B6 (mg)
0.12
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.51
Witamina C (mg)
3.91
9.39
Witamina D (µg (mcg))
0.46
1.11
Witamina E (mg)
0.58
1.40
Retinol (µg (mcg))
36.53
87.67
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Ryboflawina (mg)
0.21
0.50
Niacyna (mg)
1.01
2.43
Foliany (µg (mcg))
35.54
85.30
Beta karoten (µg (mcg))
212.00
508.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
248.97
597.53
Potas (mg)
171.85
412.43
Wapń (mg)
35.51
85.21
Fosfor (mg)
79.24
190.19
Magnez (mg)
14.63
35.12
Żelazo (mg)
1.05
2.51
Cynk (mg)
0.54
1.30
Miedź (mg)
0.12
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki pieczarkowej z porem 38
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki pieczarkowej z porem

Koszt składników
30.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
200 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Pieczarki
200 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
150 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 150 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ogórki konserwowe
150 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Musztarda
20 g
1 łyżka stołowa
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Majonez
40 g
2 łyżki stołowe
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 40 g
Koszt składników
30.50