Sałatka pieczarkowa z jajkiem
- Jajko (3 szt.)
- Pieczarki - jedno małe opakowanie (250 g)
- Ogórek konserwowy - 3 duże sztuki (180 g)
- Cebula czerwona - 1 szt (100 g)
- Por - 1 cały (170 g)
- Kukurydza konserwowa - 1 mini puszka (170 g)
- Ser ementaler - 1/3 kostki (130 g)
- Majonez - 3 łyżki (75 g)
Przepis na sałatkę pieczarkową z jajkiem krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo. Gdy będą gotowe ostudź je i obierz. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach do miski. Dopraw solą i pieprzem.
Pieczarki włóż do garnka z osoloną, wrzącą wodą. Gotuj przez moment, tak, by po wyciągnięciu wciąż były jędrne. Następnie ostudź. Gdy pieczarki będą chłodne pokrój je w grubą kostkę i przełóż do miski z jajkiem.
Cebulę i pora umyj, następnie obierz z wierzchnich warstw i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski z resztą sałatki.
Ogórki pokrój w drobną kostkę i odsącz na sitku z nadmiaru zalewy wraz z kukurydzą. Następnie połącz z pozostałymi składnikami sałatki.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach wprost do miski z sałatką.
Do sałatki dodaj sól, pieprz i majonez, posyp umytą, drobno posiekaną natką pietruszki. Wszystko razem energicznie wymieszaj.
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z pora i jajka
-
Surówka z pora i jabłka
-
Sałatka z pora do obiadu
-
Sałatka z pora i jabłka
-
Sałatka z pora i kukurydzy
-
Sałatka z pora i szynki
-
Sałatka z porem i jajkami
-
Sałatka z pieczarkami i porem
-
Sałatka z pora i jajek i kukurydzy
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka z porem i ananasem
-
Sałatka z pora i pieczarek
-
Sałatka z pora i kurczaka
-
Sałatka z pora i ananasa
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem i porem
-
Sałatka jajeczna z porem
-
Sałatki z pora
Więcej informacji na temat sałatki pieczarkowej z jajkiem
Sałatka pieczarkowa z jajkiem jest smacznym pomysłem na kolację lub przystawkę. Swój wyborny smak zawdzięcza niezwykłej kompozycji ostrego pora i cebuli wraz z łagodnym serem, kwaśnym ogórkiem konserwowym i pieczarkami. Prezentuje się bardzo atrakcyjnie i apetycznie, a do tego rozpływa się w ustach. Zachwyci każdego, kto jej spróbuje.
Przepis na sałatkę pieczarkową z jajkiem jest bardzo łatwy i nie zabiera dużo czasu. Jest więc idealną propozycją dla zabieganych, a także tych, którzy cenią sobie prostotę w kuchni. Dodatkowo produkty użyte w przepisie zwykle są już w lodówce, więc da się ją wykonać w razie nagłej potrzeby.
Sałatka łączy to, co najlepsze w tradycyjnej polskiej kuchni. Wspaniałe smaki i aromaty. Zaskoczeniem mogą być jednak pieczarki, które zwykle stanowią tylko dodatek w głównym daniu, a w tym przepisie grają pierwsze skrzypce. Ich neutralny smak stanowi idealne tło dla innych aromatów dominujących w potrawie. Najbardziej wyczuwalne są cebula i por wraz z ogórkiem. To one nadają wyrazistego i specyficznego smaku temu daniu. Dzięki delikatnemu gotowaniu, pieczarki, zachwycają miękką, choć zaskakująco jędrną strukturą, która kontrastuje z twardymi ogórkami, czy z cebulą. Całe danie podkreśla również delikatny sos powstały z majonezu, pieprzu i drobno pokrojonej natki pietruszki.
Sałatka, choć bardzo prosta kryje w sobie wiele składników odżywczych. Jajko jest źródłem łatwostrawnego białka, a cebula z porem - węglowodanów złożonych. Te dwa warzywa są również świetnymi prebiotykami, które są pożywką dla mikrobiomu w jelitach, dlatego ta sałatka jest świetną propozycją dla osób chcących zadbać lepiej o swoje trawienie i wzmocnienie swojego układu pokarmowego.
Sałatka pieczarkowa z jajkiem sprawdzi się też jako pełnowartościowy posiłek dla laktoowowegetarian, którzy nie mają pomysłu na łatwy, lecz bardzo smaczny i sycący posiłek. Świetnie smakuje uprzednio schłodzona, więc można przygotować ją dzień wcześniej, by nabrała jeszcze lepszego aromatu. Sprawdzi się jako pyszna i łatwa kolacja, gdy mamy tylko kilka chwil na przygotowanie posiłku.
Alergeny w sałatce pieczarkowej z jajkiem
Lista alergenów dla sałatki pieczarkowej z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ogórek konserwowy
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser ementaler
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki pieczarkowej z jajkiem
Energia i białka
(408g)
Węglowodany
(408g)
Tłuszcze
(408g)
Witaminy
(408g)
Składniki mineralne
(408g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.