Sałatka niemiecka

Opublikowano: 16.04.2021 r., 3:06 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka ziemniaczana po niemiecku
Sałatka niemiecka
Sałatka niemiecka składa się tylko z kilku składników i jest prosta do przygotowania. Nadaje się m.in. do grilla. Sprawdź, jak zrobić niemiecką sałatkę ziemniaczaną!
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 30 min
227 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki ugotowane - 12 sztuk (900 g)
  • Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
  • Ogórki konserwowe - 4 sztuki (200 g)
  • Majonez - 3 łyżki (75 g)
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka (25 ml)
  • Szczypiorek - 4 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska, miseczka, małe salaterki

Przepis na sałatkę niemiecką krok po kroku

Ziemniaki dobrze opłucz i w całości ugotuj w osolonej wodzie. Po wystudzeniu obierz je i pokrój w małą kostkę. Przełóż do miski.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Ogórki konserwowe od razu pokrój. Dodaj do ziemniaków.

W miseczce wymieszaj majonez z jogurtem i dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj do miski i wymieszaj z resztą składników.

Sałatkę rozdziel do salaterek i posyp szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę niemiecką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki niemieckiej

Sałatka z ziemniaków po niemiecku zazwyczaj podawana jest do mięs przygotowywanych na grillu. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać ją jako główne danie, ponieważ jest bardzo sycąca i pożywna. Twoi bliscy oraz goście na pewno będą zadowoleni i poproszą o dokładkę, dlatego jeśli spodziewasz się wizyty większej liczby gości, lepiej przygotuj więcej tej sałatki.

Jak zrobić niemiecką sałatkę ziemniaczaną? Podstawą tej sałatki są trzy produkty: ziemniaki, cebula i ogórki. Można do niej dodać szczypiorek lub koperek. Należy także pamiętać o tym, aby dodać sól i pieprz do smaku. Nie w każdym przepisie ziemniaki łączone są z majonezem, jogurtem lub śmietaną. Ugotowane ziemniaki mogą być też marynowane w occie winnym z bulionem i oliwą z oliwek (wtedy podawane są bez sosu). Cebula czerwona jest łagodniejsza, więc jeśli chcesz ostrzejszy smak, zdecyduj się na cebulę białą. Ogórki dodawane do tej sałatki mogą być konserwowe lub kiszone.

Kartoffelsalat to tradycyjna niemiecka sałatka ziemniaczana, która bardzo często jest modyfikowana. Sałatka kartoflana może zawierać wędzony boczek (przysmażony z cebulką i czosnkiem na patelni), kukurydzę konserwową oraz ugotowane na twardo jajka. Odpowiednim dodatkiem do takiej sałatki będzie sos jogurtowo-czosnkowy, ale można też pokusić się na dodane sosu winegret na bazie octu winnego. Jeżeli chcesz ją podać dzieciom, zdecyduj się na łagodniejszą wersję z samym masełkiem.

Przepis na sałatkę ziemniaczaną niemiecką jest bardzo prosty. Wystarczy ugotować ziemniaki, a potem dodać do nich resztę składników. Ta sałatka będzie dobrze smakować zarówno z majonezem, jak i śmietaną lub gęstym jogurtem. Należy pamiętać o tym, że w przypadku marynowanych ziemniaków nie trzeba już dodawać żadnego sosu. Wtedy wystarczy odcedzić je z zalewy, a następnie dodać do ogórków i cebuli oraz doprawić solą i pieprzem. Tę sałatkę należy podawać zamiast ziemniaków i surówki. Sałatka niemiecka nadaje się do grilla, ale też sprawdzi się jako osobny posiłek. Należy podawać ją lekko schłodzoną.

Alergeny w sałatce niemieckiej

Lista alergenów dla sałatki niemieckiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze sałatki niemieckiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
103.56
227.83
Białko (g)
1.61
3.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
14.76
32.48
Węglowodany przyswajalne (g)
13.10
28.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.66
3.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
4.40
9.68
Tłuszcze nasycone (g)
0.85
1.87
Tłuszcze nienasycone (g)
3.55
7.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.96
2.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.59
5.70
Cholesterol (mg)
2.42
5.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
4.86
10.68
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.47
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.04
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.39
22.86
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.07
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.45
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.89
1.96
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.19
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.01
2.22
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.13
22.29
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
48.07
105.75
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
323.64
712.02
Potas (mg)
285.83
628.83
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.27
40.19
Fosfor (mg)
35.95
79.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.11
37.65
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.28
0.62
Cynk (mg)
0.26
0.56
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.30
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki niemieckiej 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki niemieckiej

Koszt składników
18.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
900 g
12 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
3.60
Za 900 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Ogórki konserwowe
200 g
4 sztuki
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 g
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Jogurt naturalny
25 ml
1 łyżka
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 ml
Szczypiorek
20 g
4 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
18.80