Sałatka nicejska z tuńczykiem
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Jajko (3 szt.)
- Ocet winny (30 ml)
- Pomidory koktajlowe (50 g)
- Fasolka szparagowa konserwowa (100 g)
- Cebula czerwona (100 g)
- Mix sałat (150 g)
- Tuńczyk w oleju (170 g)
- Oliwki czarne (70 g)
- Musztarda (25 g)
Przepis na sałatkę nicejską z tuńczykiem krok po kroku
W rondelku ugotuj jajka na twardo. Następnie ostudź je, obierz i pokrój w cząstki.
Sałatę opłucz i wyłóż ją na dno miski, wrzuć jajka.
Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze części. Dodaj do sałatki.
Fasolkę odsącz z zalewy i wrzuć do miski z pozostałymi składnikami.
Cebulę i pomidorki posiekaj drobno i dodaj do reszty składników.
W miseczce zmieszaj oliwę, musztardę i ocet. Dodaj sól i pieprz.
Całość dokładnie zamieszaj i polej sosem sałatkę.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Sałatki z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka wielowarstwowa z tuńczykiem
-
Sałatka nicejska
-
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Sałatka z tuńczykiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
-
Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem fit
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem na krakersach
-
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
-
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
-
Proste sałatki z tuńczykiem
Więcej informacji na temat sałatki nicejskiej z tuńczykiem
Sałatka nicejska z tuńczykiem będzie doskonałą opcją dla wszystkich, którzy kochają zdrowe, pełne smaku posiłki. To wersja pełna białka, ale również zdrowych tłuszczów. Można ją przygotować w kilka chwil. Całość składa się w większości z warzyw, ale dodaje się do niej również nieco jajek i rybę. Dzięki temu syci na dłużej i może spokojnie stanowić główny posiłek.
Przepis na sałatkę nicejską pozwala na przygotowanie naprawdę fantastycznej opcji, która spokojnie sprawdzi się zarówno na kolację, jak i obiad. Jest wypchana po brzegi witaminami i składnikami mineralnymi. To wybór idealny dla wszystkich, którzy kochają naprawdę ciekawe dania, które da się odwzorować we własnej kuchni w dosłownie kilka chwil. Ta sałatka cieszy się popularnością na całym świecie. W różnych zakątkach podaje się ją w nieco zmodyfikowanej formie, jednak niektóre elementy pozostają bez zmian, a są nimi obecność fasolki szparagowej, jajka i tuńczyka. Taka wersja jest nie tylko smaczna, ale również bardzo odżywcza. Co ciekawe fasolka doskonale łączy się ze wszystkimi elementami.
Jeśli zastanawiasz się jak przygotować sałatkę nicejską z tuńczykiem w sposób prosty, szybki i naprawdę ciekawy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To jedna z najzdrowszych sałatek. To dlatego, że jej głównym składnikiem oprócz warzyw jest też ryba. Tuńczyk to wspaniałe źródło białka, ale również nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie tych z rodziny Omega 3. Dzięki temu wspaniale dba o układ immunologiczny, nerwowy i sercowy. W dodatku to też doskonałe źródło selenu i cynku pierwiastków niezbędnych do zachowania prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego. Zmieszany razem z jajkiem, również dostarcza wielu cennych właściwości, tworzą naprawdę wspaniałe danie.
Sałatka nicejska z tuńczykiem i jajkiem wspaniale sprawdzi się nawet dla osób na diecie redukcyjnej. Dodatkowo sos, który się do niej przygotowuje, jest naprawdę prosty i niskokaloryczny. Wszystkie składniki można znaleźć w każdym większym sklepie. Do jej przygotowania można użyć różnych gatunków ryb. Wspaniale smakuje zarówno sałatka z anchois i tuńczykiem, jak i szprotkami. By była bardziej sycąca, można podawać ją z makaronem. Ta klasyczna wersja jest po prostu najlepsza.
Alergeny w sałatce nicejskiej z tuńczykiem
Lista alergenów dla sałatki nicejskiej z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Tuńczyk w oleju
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze sałatki nicejskiej z tuńczykiem
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(219g)
Węglowodany
(219g)
Tłuszcze
(219g)
Witaminy
(219g)
Składniki mineralne
(219g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.