Sałatka nicejska z tuńczykiem

Opublikowano: 16.02.2022 r., 9:22 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka nicejska z tuńczykiem
Sałatka nicejska z tuńczykiem
Sałatka nicejska z tuńczykiem będzie doskonałą opcją dla wszystkich, którzy kochają zdrowe, pełne smaku posiłki. To wersja pełna białka, ale również zdrowych tłuszczów.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
247 kcal
Kcal w porcji
219 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Jajko (3 szt.)
  • Ocet winny (30 ml)
  • Pomidory koktajlowe (50 g)
  • Fasolka szparagowa konserwowa (100 g)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Mix sałat (150 g)
  • Tuńczyk w oleju (170 g)
  • Oliwki czarne (70 g)
  • Musztarda (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, miseczka, rondelek

Przepis na sałatkę nicejską z tuńczykiem krok po kroku

W rondelku ugotuj jajka na twardo. Następnie ostudź je, obierz i pokrój w cząstki.

Sałatę opłucz i wyłóż ją na dno miski, wrzuć jajka.

Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze części. Dodaj do sałatki.

Fasolkę odsącz z zalewy i wrzuć do miski z pozostałymi składnikami.

Cebulę i pomidorki posiekaj drobno i dodaj do reszty składników.

W miseczce zmieszaj oliwę, musztardę i ocet. Dodaj sól i pieprz.

Całość dokładnie zamieszaj i polej sosem sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę nicejską z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat sałatki nicejskiej z tuńczykiem

Sałatka nicejska z tuńczykiem będzie doskonałą opcją dla wszystkich, którzy kochają zdrowe, pełne smaku posiłki. To wersja pełna białka, ale również zdrowych tłuszczów. Można ją przygotować w kilka chwil. Całość składa się w większości z warzyw, ale dodaje się do niej również nieco jajek i rybę. Dzięki temu syci na dłużej i może spokojnie stanowić główny posiłek.

Przepis na sałatkę nicejską pozwala na przygotowanie naprawdę fantastycznej opcji, która spokojnie sprawdzi się zarówno na kolację, jak i obiad. Jest wypchana po brzegi witaminami i składnikami mineralnymi. To wybór idealny dla wszystkich, którzy kochają naprawdę ciekawe dania, które da się odwzorować we własnej kuchni w dosłownie kilka chwil. Ta sałatka cieszy się popularnością na całym świecie. W różnych zakątkach podaje się ją w nieco zmodyfikowanej formie, jednak niektóre elementy pozostają bez zmian, a są nimi obecność fasolki szparagowej, jajka i tuńczyka. Taka wersja jest nie tylko smaczna, ale również bardzo odżywcza. Co ciekawe fasolka doskonale łączy się ze wszystkimi elementami.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować sałatkę nicejską z tuńczykiem w sposób prosty, szybki i naprawdę ciekawy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To jedna z najzdrowszych sałatek. To dlatego, że jej głównym składnikiem oprócz warzyw jest też ryba. Tuńczyk to wspaniałe źródło białka, ale również nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie tych z rodziny Omega 3. Dzięki temu wspaniale dba o układ immunologiczny, nerwowy i sercowy. W dodatku to też doskonałe źródło selenu i cynku pierwiastków niezbędnych do zachowania prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego. Zmieszany razem z jajkiem, również dostarcza wielu cennych właściwości, tworzą naprawdę wspaniałe danie.

Sałatka nicejska z tuńczykiem i jajkiem wspaniale sprawdzi się nawet dla osób na diecie redukcyjnej. Dodatkowo sos, który się do niej przygotowuje, jest naprawdę prosty i niskokaloryczny. Wszystkie składniki można znaleźć w każdym większym sklepie. Do jej przygotowania można użyć różnych gatunków ryb. Wspaniale smakuje zarówno sałatka z anchois i tuńczykiem, jak i szprotkami. By była bardziej sycąca, można podawać ją z makaronem. Ta klasyczna wersja jest po prostu najlepsza.

Alergeny w sałatce nicejskiej z tuńczykiem

Lista alergenów dla sałatki nicejskiej z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Tuńczyk w oleju
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki nicejskiej z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(219g)
Energia (kcal)
112.82
247.08
Białko (g)
7.97
17.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(219g)
Węglowodany (g)
2.73
5.98
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
1.59
3.49
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(219g)
Tłuszcz (g)
7.71
16.88
Tłuszcze nasycone (g)
2.00
4.38
Tłuszcze nienasycone (g)
5.71
12.50
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.37
9.56
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.34
2.94
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
74.89
164.00
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(219g)
Witamina A (µg (mcg))
38.64
84.62
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.28
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.59
1.28
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.78
3.91
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.29
2.82
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.62
67.05
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.24
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.32
5.08
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.60
34.15
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
92.06
201.62
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(219g)
Sód (mg)
224.56
491.79
Potas (mg)
144.51
316.47
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
29.32
64.21
Fosfor (mg)
98.55
215.83
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.78
30.17
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.18
2.59
Cynk (mg)
0.42
0.92
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki nicejskiej z tuńczykiem 15
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki nicejskiej z tuńczykiem

Koszt składników
60.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ocet winny
30 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.72
Za 30 ml
Pomidory koktajlowe
50 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Fasolka szparagowa konserwowa
100 g
4.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Mix sałat
150 g
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Tuńczyk w oleju
170 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 170 g
Oliwki czarne
70 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
60.00