Przepis na sałatkę nicejską z tuńczykiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, miseczka, rondelek

W rondelku ugotuj jajka na twardo. Następnie ostudź je, obierz i pokrój w cząstki.

Sałatę opłucz i wyłóż ją na dno miski, wrzuć jajka.

Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze części. Dodaj do sałatki.

Fasolkę odsącz z zalewy i wrzuć do miski z pozostałymi składnikami.

Cebulę i pomidorki posiekaj drobno i dodaj do reszty składników.

W miseczce zmieszaj oliwę, musztardę i ocet. Dodaj sól i pieprz.

Całość dokładnie zamieszaj i polej sosem sałatkę.

Sałatka nicejska z tuńczykiem podana na talerzu.
sałatka nicejska z tuńczykiem
Koszt przygotowania dania
18.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
247 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
15

Sałatka nicejska z tuńczykiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce nicejskiej z tuńczykiem

Sałatka nicejska z tuńczykiem będzie doskonałą opcją dla wszystkich, którzy kochają zdrowe, pełne smaku posiłki. To wersja pełna białka, ale również zdrowych tłuszczów. Można ją przygotować w kilka chwil. Całość składa się w większości z warzyw, ale dodaje się do niej również nieco jajek i rybę. Dzięki temu syci na dłużej i może spokojnie stanowić główny posiłek.

Przepis na sałatkę nicejską pozwala na przygotowanie naprawdę fantastycznej opcji, która spokojnie sprawdzi się zarówno na kolację, jak i obiad. Jest wypchana po brzegi witaminami i składnikami mineralnymi. To wybór idealny dla wszystkich, którzy kochają naprawdę ciekawe dania, które da się odwzorować we własnej kuchni w dosłownie kilka chwil. Ta sałatka cieszy się popularnością na całym świecie. W różnych zakątkach podaje się ją w nieco zmodyfikowanej formie, jednak niektóre elementy pozostają bez zmian, a są nimi obecność fasolki szparagowej, jajka i tuńczyka. Taka wersja jest nie tylko smaczna, ale również bardzo odżywcza. Co ciekawe fasolka doskonale łączy się ze wszystkimi elementami.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować sałatkę nicejską z tuńczykiem w sposób prosty, szybki i naprawdę ciekawy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To jedna z najzdrowszych sałatek. To dlatego, że jej głównym składnikiem oprócz warzyw jest też ryba. Tuńczyk to wspaniałe źródło białka, ale również nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie tych z rodziny Omega 3. Dzięki temu wspaniale dba o układ immunologiczny, nerwowy i sercowy. W dodatku to też doskonałe źródło selenu i cynku pierwiastków niezbędnych do zachowania prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego. Zmieszany razem z jajkiem, również dostarcza wielu cennych właściwości, tworzą naprawdę wspaniałe danie.

Sałatka nicejska z tuńczykiem i jajkiem wspaniale sprawdzi się nawet dla osób na diecie redukcyjnej. Dodatkowo sos, który się do niej przygotowuje, jest naprawdę prosty i niskokaloryczny. Wszystkie składniki można znaleźć w każdym większym sklepie. Do jej przygotowania można użyć różnych gatunków ryb. Wspaniale smakuje zarówno sałatka z anchois i tuńczykiem, jak i szprotkami. By była bardziej sycąca, można podawać ją z makaronem. Ta klasyczna wersja jest po prostu najlepsza.

Wartości odżywcze sałatki nicejskiej z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(219g)
Energia (kalorie)
112.82 kcal
247.08 kcal
Białko
7.97 g
17.45 g

Węglowodany w sałatce nicejskiej z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(219g)
Węglowodany
2.73 g
5.98 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
1.59 g
3.49 g
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(219g)
Tłuszcz
7.71 g
16.88 g
Tłuszcze nasycone
2.00 g
4.38 g
Tłuszcze nienasycone
5.71 g
12.50 g
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.37 g
9.56 g
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.34 g
2.94 g
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
74.89 mg
164.00 mg
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę nicejską z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(219g)
Witamina A
38.64 µg (mcg)
84.62 µg (mcg)
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.28 mg
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.59 µg (mcg)
1.28 µg (mcg)
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
1.78 mg
3.91 mg
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E
1.29 mg
2.82 mg
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
30.62 µg (mcg)
67.05 µg (mcg)
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.24 mg
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
2.32 mg
5.08 mg
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
15.60 µg (mcg)
34.15 µg (mcg)
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
92.06 µg (mcg)
201.62 µg (mcg)
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę nicejską z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(219g)
Sód
224.56 mg
491.79 mg
Potas
144.51 mg
316.47 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
29.32 mg
64.21 mg
Fosfor
98.55 mg
215.83 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
13.78 mg
30.17 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
1.18 mg
2.59 mg
Cynk
0.42 mg
0.92 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.16 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki nicejskiej z tuńczykiem 15
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce nicejskiej z tuńczykiem

Lista alergenów dla sałatki nicejskiej z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Tuńczyk w oleju
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania sałatki nicejskiej z tuńczykiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ocet winny
30 ml
6.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.72
Za 30 ml
Pomidory koktajlowe
50 g
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Fasolka szparagowa konserwowa
100 g
4.50
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Mix sałat
150 g
4.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Tuńczyk w oleju
170 g
6.00
Za 170.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 170 g
Oliwki czarne
70 g
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Musztarda
25 g
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
60.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę nicejską z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób