Sałatka nicejska z łososiem

Opublikowano: 27.05.2022 r., 15:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nicejska sałatka z łososiem
Sałatka nicejska z łososiem
Sałatka nicejska z łososiem to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Sałatka tradycyjnie przygotowywana z dodatkiem tuńczyka jest bardzo syta i zdrowa.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
410 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Sałata rzymska (120 g)
  • Cebula czerwona - 1 mała sztuka (100 g)
  • Łosoś wędzony (200 g)
  • Oliwki czarne (100 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Pomidor - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Oliwa z oliwek (100 ml)
  • Musztarda (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na sałatka nicejska z łososiem krok po kroku

Jajka umieść w garnku, wlej wodę.

Gotuj przez 8-10 minut.

Wystudź i obierz ze skorupki.

Sałatę rzymską posiekaj drobniej.

Pomidora pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w cienkie pióra.

Na półmisku umieść sałatę.

Na niej wyłóż łososia podzielonego na mniejsze kawałki.

Dodaj cebulę czerwoną, jajka oraz pomidora.

Ułóż oliwki czarne.

W miseczce wymieszaj czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek, sól, pieprz i musztardę oraz sok z cytryny.

Przygotowanym sosem polej sałatkę.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na sałatka nicejska z łososiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki nicejskiej z łososiem

Sałatka nicejska z łososiem to bardzo dobry pomysł na pyszną potrawę dla całej rodziny. Sałatkę podać można ja lekki obiad oraz jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Tradycyjna francuska sałatka podawana jest z dodatkiem tuńczyka w puszce. Sałatka podana z łososiem jest bardziej aromatyczna. Tylko do Ciebie zależy czy dodany do sałatki łosoś będzie wędzony na ciepło lub zimno. Przepis na sałatkę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: sałata rzymska, cebula czerwona, łosoś wędzony, oliwki czarne, jajko, pomidory, oliwa z oliwek, sok z cytryny, musztarda, czosnek, sól, pieprz.

Jak zrobić sałatkę nicejską z łososiem? Jajka umieść w garnku, wlej wodę. Gotuj przez 8-10 minut. Wystudź i obierz ze skorupki. Sałatę rzymską posiekaj drobniej. Pomidora pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w cienkie pióra. Na półmisku umieść sałatę. Na niej wyłóż łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Dodaj cebulę czerwoną, jajka oraz pomidora. Ułóż oliwki czarne. W miseczce wymieszaj czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek, sól, pieprz i musztardę oraz sok z cytryny. Przygotowanym sosem polej sałatkę. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszna sałatka z łososiem wędzonym to idealne danie na obiad dla całej rodziny. Najlepsza sałatka sprawdzi się w ciepłe letnie dni. Składniki na sałatkę powinny być bardzo świeże. Smaczna sałatka może zostać dowolnie zmodyfikowana. Sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce maksymalnie kilka godzin. Jeśli chcesz przedłużyć jej trwałość, nie polewaj je sosem.

Alergeny w sałatce nicejskiej z łososiem

Lista alergenów dla sałatki nicejskiej z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki nicejskiej z łososiem

na 100g gotowej potrawy

Sałatka nicejska z łososiem to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Sałatka zawiera zdrowe kwasy omega 3. Sałatka będzie idealna dla osób będących na diecie redukcyjnej oraz chorych na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
141.47
410.26
Białko (g)
6.05
17.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
2.74
7.96
Brak danych dla: łosoś wędzony.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
1.80
5.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
2.75
Brak danych dla: łosoś wędzony.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
12.03
34.88
Tłuszcze nasycone (g)
2.75
7.96
Tłuszcze nienasycone (g)
9.28
26.91
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.80
22.63
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.48
4.29
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
72.64
210.65

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A (µg (mcg))
90.10
261.29
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.61
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.71
2.07
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.29
12.45
Witamina D (µg (mcg))
3.24
9.41
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.93
5.61
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
33.95
98.45
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.34
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.02
2.95
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.82
77.76
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
658.53
1909.74
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
249.41
723.29
Potas (mg)
146.64
425.25
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
29.35
85.12
Fosfor (mg)
78.03
226.30
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.78
34.17
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.27
3.69
Cynk (mg)
0.40
1.17
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.28
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki nicejskiej z łososiem 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki nicejskiej z łososiem

Koszt składników
67.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sałata rzymska
120 g
5.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 120 g
Cebula czerwona
100 g
1 mała sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Łosoś wędzony
200 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 200 g
Oliwki czarne
100 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Pomidor
300 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Musztarda
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Koszt składników
67.00