Sałatka nicejska

Opublikowano: 21.01.2022 r., 19:58 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka z tuńczykiem
Sałatka nicejska
Klasyczna sałatka nicejska to świetny pomysł na imprezową przekąskę lub lunch ze znajomymi. Przygotuj sałatkę z lekkim dressingiem i przekonaj się sam, jaka jest pyszna.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
172 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Sałata lodowa - 1/4 główki (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (150 g)
  • Kukurydza konserwowa - 4 łyżki (40 g)
  • Oliwki zielone marynowane konserwowe - 2 łyżki (20 g)
  • Cebula czerwona - 1/2 sztuki (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Musztarda - 1 łyżka (10 g)
  • Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
  • Anchois - 2 filety (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę nicejską krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Sałatę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj pokrojone warzywa.

Wrzuć kukurydzę, oliwki, dodaj pokrojoną cebulę.

Na końcu dodaj kawałki tuńczyka, anchois i jajka pokrojone w ćwiartki.

Oliwę z oliwek wymieszaj z musztardą i sokiem z cytryny.

Polej sałatkę dressingiem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę nicejską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat sałatki nicejskiej

Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.

Klasyczna sałatka nicejska z anchois to doskonały pomysł na rodzinny lunch lub imprezową przekąskę.

Poznaj mój dzisiejszy przepis na sałatkę nicejską z jajkiem.

Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych,

Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.

Oprócz nich potrzebne będą jeszcze inne składniki, takie jak: sałata lodowa, tuńczyk, pomidory, kukurydza, oliwki, cebula oraz oliwa z oliwek, musztarda, sok z cytryny. Z trzech ostatnich powstanie przepis na sos do sałatki nicejskiej. Będzie to delikatny dressing na bazie roślinnej oliwy.

Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzisz je i obierzesz ze skorupy.

Sałatę pokrój drobno na mniejsze kawałki, dodaj pokrojone warzywa, wrzuć kukurydzę i oliwki.

Na końcu dodaj anchois, kawałki tuńczyka i jajka pokrojone w ćwiartki.

Pamiętaj, aby przygotować delikatny dressing. Wystarczy, że wymieszasz oliwę z oliwek, musztardę i sok z cytryny. Polej sałatkę po całości. Nie zapomnij o przyprawach. Tutaj najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu sól i pierz.

Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka. Sałatka jest szybka w przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.

Skoro już znasz przepis na sałatkę nicejską w moim wydaniu, przygotuj ją dla swojej rodziny.

Sprawdzi się ona jako przekąska w ciągu dnia w pracy, szkole czy na uczelni, a także jako dobra przystawka na imprezę.

Sałatka nicejska z jajkiem i z tuńczykiem jest szybka w przygotowaniu i sprawdzi się na wiele okazji. Dlatego koniecznie zapisz ten przepis.

Alergeny w sałatce nicejskiej

Lista alergenów dla sałatki nicejskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Tuńczyk w sosie własnym
    • anchois
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki nicejskiej

na 100g gotowej potrawy

Do sałatki możesz użyć dowolnego rodzaju sałaty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
114.67
172.01
Białko (g)
10.27
15.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
2.73
4.10
Węglowodany przyswajalne (g)
2.16
3.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
0.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
6.88
10.31
Tłuszcze nasycone (g)
2.10
3.15
Tłuszcze nienasycone (g)
4.77
7.16
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.54
5.31
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.23
1.84
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
115.97
173.96
Brak danych dla: anchois.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
55.21
82.82
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.18
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
0.80
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.77
2.65
Witamina D (µg (mcg))
1.06
1.59
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.95
1.43
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
48.13
72.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.26
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.31
3.46
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.04
37.56
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
84.37
126.55
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
358.82
538.22
Potas (mg)
162.29
243.43
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
40.30
60.45
Fosfor (mg)
122.38
183.57
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.07
25.60
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.27
1.90
Cynk (mg)
0.68
1.02
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki nicejskiej 20
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki nicejskiej

Koszt składników
58.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sałata lodowa
200 g
1/4 główki
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Tuńczyk w sosie własnym
150 g
1 puszka
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
5.29
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
40 g
4 łyżki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 40 g
Oliwki zielone marynowane konserwowe
20 g
2 łyżki
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 20 g
Cebula czerwona
50 g
1/2 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Musztarda
10 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Anchois
40 g
2 filety
7.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 40 g
Koszt składników
58.00