Sałatka na wigilię

Opublikowano: 20.05.2021 r., 21:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka na wigilię podana w białej salaterce. Udekorowana jest natką pietruszki.
Sałatka na wigilię
Sałatka na wigilię to propozycja tradycyjnej sałatki jarzynowej. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na smaczną sałatkę, która idealnie komponuje się z innymi potrawami świątecznymi.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
166 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne 4 małe sztuki (350 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Pietruszka 1 mała sztuka (150 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ogórek kiszony (150 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Jabłko 1 mała sztuka (150 g)
  • Groszek zielony konserwowy (165 g)
  • Majonez light (250 g)
  • Musztarda (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę na wigilię krok po kroku

Ziemniaki, marchew i pietruszkę umyj (nie obieraj warzyw). Następnie włóż je do garnka z osoloną wodą i gotuj pod przykryciem przez około 40 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie.

następów tym czasie ugotuj jajka na twardo, pozostaw do ostygnięcia. Obierz je ze skorupki, pokrój w kostkę i wrzuć do salaterki.

Ugotowane warzywa pozostaw do wystygnięcia, następnie obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Pokrojone warzywa wrzuć do miski z jajkami.

Ogórki, cebulę oraz jabłko obierz, pokrój w kostkę i dodaj do miski z warzywami.

Groszek odsącz z zalewy i dodaj go do miski.

Całość przypraw solą i pieprzem. Następnie dodaj majonez oraz musztardę.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Przed podaniem ładnie ułóż w salaterce.

Jak oceniasz przepis na sałatkę na wigilię
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki na wigilię

Sałatka na wigilię w naszym przepisie to propozycja tradycyjnej sałatki jarzynowej. Jest to doskonały dodatek na stół wigilijny do dań mięsnych. Świetnie smakuje również jako osobne danie - jednak jest to sałatka dość kaloryczna, dlatego osoby na diecie odchudzającej powinny uważać na jej ilość w swoim jadłospisie. Po niewielkich modyfikacjach powstanie nam pyszna, lekka sałatka na wigilię - wystarczy, że zamienisz majonez na gęsty jogurt. Przepis na pyszną sałatkę świąteczną jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go zrobić. Produkty spożywce niezbędne do zrobienia tej pysznej sałatki na święta to ziemniaki, marchewka, pietruszka, jajka, ogórki kiszone, cebula, jabłko, groszek konserwowy, majonez light, musztarda oraz przyprawy (sól i pieprz).

Aby przygotować sałatkę bez śledzi ugotuj ziemniaki, marchew i cebulę a następnie pokrój je w kostkę. Jajka rownież ugotuj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulkę, ogórki i jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Groszek odcedź z zalewy. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj z majonezem i musztardą. Przepis jest na prawdę bardzo szybki w przygotowaniu, dlatego warto go wypróbować.

Sałatka jarzynowa poza majonezem zawiera wiele składników, które posiadają wiele cennych dla naszego organizmu składników mineralnych i witamin. Marchew na przykład jest dobrym źródłem luteiny, zeaksantyny czy likopenu, które wpływają na poprawne działanie naszego narządu wzroku. Znajdziemy w niej również witaminę C, która poprawia odporność naszego organizmu i jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując ta dobra, prosta i szybka sałatka na wigilię to doskonała propozycja nie tylko na świąteczny stół. Potrawa ta świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej, ponieważ nie zawiera produktów mięsnych. Po pewnych modyfikacjach będzie również dobrym wyborem na diecie redukcyjnej, ponieważ dostarczy do organizmu wielu składników odżywczych. Dodatkowo składniki są przystępne cenowo, dlatego warto jej spróbować.

Alergeny w sałatce na wigilię

Lista alergenów dla sałatki na wigilię przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki na wigilię

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
92.71
166.89
Białko (g)
2.77
4.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
10.28
18.51
Węglowodany przyswajalne (g)
8.44
15.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.84
3.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
4.64
8.34
Tłuszcze nasycone (g)
1.28
2.30
Tłuszcze nienasycone (g)
3.36
6.04
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.20
2.16
Brak danych dla: jabłko, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.16
3.88
Brak danych dla: jabłko, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.09
0.16
Brak danych dla: jajko, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
49.48
89.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
121.03
217.85
Witamina B6 (mg)
0.13
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.20
Witamina C (mg)
7.53
13.55
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.46
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.37
0.67
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.01
37.82
Tiamina (mg)
0.06
0.10
Ryboflawina (mg)
0.09
0.16
Niacyna (mg)
0.49
0.89
Foliany (µg (mcg))
21.40
38.52
Beta karoten (µg (mcg))
1010.83
1819.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
307.95
554.32
Potas (mg)
207.78
374.00
Wapń (mg)
21.73
39.11
Fosfor (mg)
60.10
108.18
Magnez (mg)
14.22
25.59
Żelazo (mg)
0.70
1.27
Cynk (mg)
0.40
0.73
Miedź (mg)
0.07
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki na wigilię 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki na wigilię

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
350 g
4 małe sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
150 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ogórek kiszony
150 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 150 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jabłko
150 g
1 mała sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Groszek zielony konserwowy
165 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 165 g
Majonez light
250 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
4.63
Za 250 g
Musztarda
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Koszt składników
31.00