Sałatka na grilla z fetą
- Sałata karbowana zielona - 12 liści (120 g)
- Sałata karbowana czerwona - 8 liści (80 g)
- Cebula czerwona - 1/2 cebuli (50 g)
- Ser Feta (150 g)
- Ogórek - 1 sztuka (180 g)
- Sezam nasiona - 3 łyżeczki (15 g)
- Pomidory koktajlowe - 10 sztuk (100 g)
- Oliwki czarne - 18 sztuk (54 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na sałatkę na grilla z fetą krok po kroku
Sałatę karbowaną (zieloną oraz czerwoną) opłucz i osusz.
Czerwoną cebulkę pokrój w piórka.
Pomidorki koktajlowe opłucz i pokrój w ćwiartki.
Ogórka obierz i pozbądź się z niego gniazda nasiennego. Pozostałą część ogórka pokrój w kostkę. Jeśli chcesz, możesz zostawić nasiona i od razu pokroić ogórka w cienkie plasterki.
Ser feta pokrój w kostkę.
Oliwki pozostał w całości.
Wszystkie składniki umieść w salaterce. Wymieszaj i posyp sałatkę sezamem.
Do miseczki wlej sok z cytryny i wymieszaj z pieprzem i solą. Następnie dodaj oliwę z oliwek i ponownie zamieszaj. Sałatkę polej sosem winegret dopiero tuż przed podaniem.
-
Sałatka z rukoli
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatka z buraków i fety
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatka z dynią
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Sałatka z arbuzem i fetą
-
Sałatka z bobem i fetą
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z serem feta i pomidorami
-
Sałatka z tortellini ze szpinakiem
-
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami
-
Sałatka z serem feta i jajkiem
-
Sałatka z fetą i pomidorami
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatka z serem feta i kurczakiem
-
Sałatka z fetą
Więcej informacji na temat sałatki na grilla z fetą
Sałatka na grilla z fetą to idealny dodatek do grillowanego mięsa i owoców morza. Jest prosta i szybka, a do tego bardzo smaczna. Powinna posmakować również dzieciom. Do tej sałatki możesz dodać też coś, co dopiero zostanie przygotowane na grillu, np. grillowaną pierś z kurczaka.
Jak zrobić sos do sałatki z fetą? Najprostszym rozwiązaniem jest polanie sałatki oliwą, ale można też przygotować sos winegret. Może być na bazie soku z cytryny lub octu winnego. Można do niego dodać miód lub musztardę, w zależności od tego, co bardziej ci odpowiada. Ten sos jest najczęściej spotykanym dodatkiem, ale nie oznacza to, że nie można zdecydować się na polanie sałatki sosem majonezowo-jogurtowym lub czosnkowo-koperkowym.
Sałatka grillowa z fetą może składać się z różnych składników. Zamiast zielonej i czerwonej karbowanej sałaty możesz dać jakąś inną, którą szczególnie lubisz. Do tej sałatki pasuje także rzodkiewka oraz kukurydza z puszki. Będzie równie smaczna z pomidorami malinowymi, a nie tylko koktajlowymi. Dobrym dodatkiem byłyby grzaneczki z chleba oraz prażona cebulka. Pamiętaj, aby te dwa składniki dodać tuż przed podaniem sałatki. Sos również należy dodać dopiero przed jedzeniem.
Określenie „surówka na grilla z fetą” jest niepoprawne, ponieważ słowo „surówka” odnosi się do potrawy składającej się wyłączenie z surowych owoców lub warzyw. Z kolei sałatka to danie, które łączy w sobie różne pokrojone składniki. Sałatka może być surówką, ale niekoniecznie surówka będzie sałatką.
Przepis na sałatkę z fetą jest bardzo prosty i nie zajmuje wiele czasu. Można ją przygotować zarówno przed przyjściem gości, jak i w czasie trwania imprezy. Sałatka z serem fetą tak naprawdę nadaje się nie tylko do grilla. Można nią poczęstować niespodziewanych gości, jak i zabrać ją ze sobą do pracy i zjeść w przerwie obiadowej. Należy tylko pamiętać o tym, aby poszczególne składniki (sałatkę, sos i ewentualnie dodatki w postaci grzaneczek i prażonej cebulki) trzymać w osobnych pojemniczkach lub słoiczkach.
Alergeny w sałatce na grilla z fetą
Lista alergenów dla sałatki na grilla z fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Wartości odżywcze sałatki na grilla z fetą
Energia i białka
(265g)
Węglowodany
(265g)
Tłuszcze
(265g)
Witaminy
(265g)
Składniki mineralne
(265g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.