Sałatka meksykańska z kurczakiem
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Kukurydza konserwowa - 1 puszka (220 g)
- Fasola czerwona - konserwowa, 1 puszka (240 g)
- Cebula czerwona - 1 średnia sztuka (70 g)
- Papryka żółta - 1 mała sztuka (150 g)
- Ser żółty (75 g)
- Majonez light (20 g)
- Śmietana 18% (20 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na sałatkę meksykańską z kurczakiem krok po kroku
Mięso z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w małą kostkę. Mięso dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso z kurczaka. Mięso smaż przez około 7-8 minut, aż będzie dobrze ścięte.
Fasolę oraz kukurydzę odsącz z zalewy na sicie.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Ser również pokrój w małą kostkę.
Do miski przełóż usmażonego kurczaka. Dodaj do niego fasolę, kukurydzę, paprykę, cebulę, ser żółty, majonez oraz śmietanę.
Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku w razie potrzeby.
Sałatkę wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Gotową sałatkę meksykańską podawaj na zimno jako przystawkę lub przekąskę.
-
Sałatka meksykańska
-
Sałatka z czerwonej fasoli
-
Sałatka z czerwonej fasoli z puszki
-
Sałatka z czerwoną fasolą i szynką
-
Sałatka z czerwonej fasoli i tuńczyka
-
Sałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem
-
Mizeria z sałaty
-
Sałatka z czerwoną fasolą i jajkiem
-
Sałatka z fasolą czerwoną
-
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą
-
Sałatka z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką
-
Sałatka z czerwoną fasolą i porem
-
Sałatka z selera konserwowego i czerwonej fasoli
-
Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą
-
Sałatka z czerwoną fasolą
Więcej informacji na temat sałatki meksykańskiej z kurczakiem
Sałatka meksykańska z kurczakiem to doskonały pomysł na kolację. Sałatkę można przygotować również jako przekąskę na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Sałatki najczęściej przygotowywane są z sałatą - jednak nie tym razem. Przepis na sałatkę meksykańską z kurczakiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, kukurydza konserwowa, fasola czerwona, cebula czerwona, papryka żółta, ser żółty, majonez light, śmietana 18%, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz papryka słodka.
A jak zrobić sałatkę meksykańską z kurczakiem? Mięso z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w małą kostkę. Mięso dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso z kurczaka. Mięso smaż przez około 7-8 minut, aż będzie dobrze ścięte. Fasolę oraz kukurydzę odsącz z zalewy na sicie. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Ser również pokrój w małą kostkę. Do miski przełóż usmażonego kurczaka. Dodaj do niego fasolę, kukurydzę, paprykę, cebulę, ser żółty, majonez oraz śmietanę. Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku w razie potrzeby. Sałatkę wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Fasola to produkt, który zawiera spore ilości składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Fasola zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który wspomaga prawidłową perystaltykę jelit. Znajdziemy w niej również spore ilości witamin oraz składników mineralnych, do których możemy zaliczyć witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez, miedź, mangan, cynk oraz fosfor.
Podsumowując smaczna sałatka z czerwoną fasolą i piersią kurczaka stanowi doskonałą propozycję na kolację. Sałatkę warto podać również jako przekąskę na imprezach. Pyszna sałatka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej zrobienia dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w sałatce meksykańskiej z kurczakiem
Lista alergenów dla sałatki meksykańskiej z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
- Śmietana 18%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze sałatki meksykańskiej z kurczakiem
Sałatka meksykańska z kurczakiem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Sałatka świetnie sprawdzi się, aby włączyć do diety nasiona roślin strączkowych.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.