Sałatka meksykańska
- Sałata lodowa (300 g)
- Piersi kurczaka bez skóry - 1 mała pierś (600 g)
- Ser żółty (150 g)
- Fasola czerwona (300 g)
- Kukurydza konserwowa (250 g)
- Natka pietruszki - 1 mały pęczek (20 g)
- Olej rzepakowy - 6 łyżek stołowych (60 ml)
- Majonez (100 g)
- Śmietana 12% (250 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (300 g)
Przepis na sałatka meksykańska krok po kroku
Pierś z kurczaka pokrój na paski.
Dopraw solą, pieprzem, kuminem, papryką ostrą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kurczaka, aż będzie złoty.
Kurczaka pokrój w kostkę.
Pokrój sałatę lodową.
Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Odsącz z zalewy kukurydzę i fasolę.
Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do niej majonez, śmietanę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Zetrzyj ser żółty na tarce.
Na spód miski wyłóż kurczaka, na niego warstwowo kukurydzę i fasolę.
Rozsmaruj sos majonezowy.
Na niego wyłóż ser żółty, paprykę czerwoną a na wierzch sałatę lodową.
Sałatkę wymieszaj przed podaniem.
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem i ananasem
-
Sałatka z kurczaka i ananasem
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Sałatka z kurczaka wędzonego
-
Sałatka z makaronem i kurczakiem
-
Sałatka z zupek chińskich z kurczaka
-
Sałatka z kurczakiem i mango
-
Sałatka z ryżem i kurczakiem
-
Sałatka big mac
-
Sałatka makaronowa z kurczakiem
-
Sałatki z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem i ryżem
-
Sałatka z piersią kurczaka
-
Sałatka z makaronu chińskiego
-
Sałatki z kurczakiem
Więcej informacji na temat sałatki meksykańskiej
Sałatka meksykańska to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę. Sałatka sprawdzi się na imprezę oraz jako pożywna kolacja. Sałatka z majonezem jest bardzo aromatyczna i syta. Przepis na sałatkę meksykańską jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: sałata lodowa, pierś z kurczaka, kukurydza, fasola czerwona, papryka czerwona, majonez, śmietana kwaśna, cebula, ser żółty, kumin, natka pietruszki, papryka ostra, czosnek, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić sałatkę meksykańską? Pierś z kurczaka pokrój na paski. Dopraw solą, pieprzem, kuminem, papryką ostrą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kurczaka, aż będzie złoty. Kurczaka pokrój w kostkę. Pokrój sałatę lodową. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Odsącz z zalewy kukurydzę i fasolę. Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do niej majonez, śmietanę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zetrzyj ser żółty na tarce. Na spód miski wyłóż kurczaka, na niego warstwowo kukurydzę i fasolę. Rozsmaruj sos majonezowy. Na niego wyłóż ser żółty, paprykę czerwoną a na wierzch sałatę lodową. Sałatkę wymieszaj przed podaniem.
Fasola czerwona jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia.
Podsumowując pyszna sałatka świetnie sprawdzi się jako przekąska podczas imprezy ze znajomymi. Można ją także przygotować jako obiad do pracy i podać z pieczywem lub gotowaną kaszą. Sałatka jest bardzo szybka do zrobienia. Łatwa sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce maksymalnie jeden dzień. Chcąc przedłożyć świeżość sałatki, nie mieszaj jej z sosem od razu, zrób to bezpośrednio przed spożyciem.
Alergeny w sałatce meksykańskiej
Lista alergenów dla sałatki meksykańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
- Śmietana 12%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki meksykańskiej
Sałatka meksykańska to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Sałatka zawiera sporą ilość kalorii i tłuszczów nasyconych. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość kalorii, pomiń dodatek sera a majonez zastąp całkowicie śmietaną.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.