Sałatka meksykańska

Opublikowano: 18.03.2022 r., 9:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka na talerzu
Sałatka meksykańska
Sałatka meksykańska to wspaniała propozycja na pyszną potrawę. Sałatkę można podać podczas spotkania ze znajomymi lub przygotować jako lunch do pracy. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
408 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Sałata lodowa (300 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry - 1 mała pierś (600 g)
  • Ser żółty (150 g)
  • Fasola czerwona (300 g)
  • Kukurydza konserwowa (250 g)
  • Natka pietruszki - 1 mały pęczek (20 g)
  • Olej rzepakowy - 6 łyżek stołowych (60 ml)
  • Majonez (100 g)
  • Śmietana 12% (250 g)
  • Papryka czerwona - 1 duża sztuka (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kumin, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Przepis na sałatka meksykańska krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój na paski.

Dopraw solą, pieprzem, kuminem, papryką ostrą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kurczaka, aż będzie złoty.

Kurczaka pokrój w kostkę.

Pokrój sałatę lodową.

Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Odsącz z zalewy kukurydzę i fasolę.

Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do niej majonez, śmietanę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Zetrzyj ser żółty na tarce.

Na spód miski wyłóż kurczaka, na niego warstwowo kukurydzę i fasolę.

Rozsmaruj sos majonezowy.

Na niego wyłóż ser żółty, paprykę czerwoną a na wierzch sałatę lodową.

Sałatkę wymieszaj przed podaniem.

Jak oceniasz przepis na sałatka meksykańska
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki meksykańskiej

Sałatka meksykańska to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę. Sałatka sprawdzi się na imprezę oraz jako pożywna kolacja. Sałatka z majonezem jest bardzo aromatyczna i syta. Przepis na sałatkę meksykańską jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: sałata lodowa, pierś z kurczaka, kukurydza, fasola czerwona, papryka czerwona, majonez, śmietana kwaśna, cebula, ser żółty, kumin, natka pietruszki, papryka ostra, czosnek, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić sałatkę meksykańską? Pierś z kurczaka pokrój na paski. Dopraw solą, pieprzem, kuminem, papryką ostrą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kurczaka, aż będzie złoty. Kurczaka pokrój w kostkę. Pokrój sałatę lodową. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Odsącz z zalewy kukurydzę i fasolę. Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do niej majonez, śmietanę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zetrzyj ser żółty na tarce. Na spód miski wyłóż kurczaka, na niego warstwowo kukurydzę i fasolę. Rozsmaruj sos majonezowy. Na niego wyłóż ser żółty, paprykę czerwoną a na wierzch sałatę lodową. Sałatkę wymieszaj przed podaniem.

Fasola czerwona jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia.

Podsumowując pyszna sałatka świetnie sprawdzi się jako przekąska podczas imprezy ze znajomymi. Można ją także przygotować jako obiad do pracy i podać z pieczywem lub gotowaną kaszą. Sałatka jest bardzo szybka do zrobienia. Łatwa sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce maksymalnie jeden dzień. Chcąc przedłożyć świeżość sałatki, nie mieszaj jej z sosem od razu, zrób to bezpośrednio przed spożyciem.

Alergeny w sałatce meksykańskiej

Lista alergenów dla sałatki meksykańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
    • Śmietana 12%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki meksykańskiej

na 100g gotowej potrawy

Sałatka meksykańska to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Sałatka zawiera sporą ilość kalorii i tłuszczów nasyconych. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość kalorii, pomiń dodatek sera a majonez zastąp całkowicie śmietaną.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
177.56
408.39
Białko (g)
11.17
25.68
Fenyloalanina (mg)
0.50
1.15
Brak danych dla: śmietana 12%, papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
12.03
27.67
Węglowodany przyswajalne (g)
9.49
21.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.54
5.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
9.61
22.10
Tłuszcze nasycone (g)
3.21
7.39
Tłuszcze nienasycone (g)
6.39
14.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.46
7.96
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.93
6.75
Cholesterol (mg)
31.70
72.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
50.33
115.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.11
43.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.14
Witamina E (mg)
0.59
1.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.96
52.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.01
6.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
71.58
164.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
294.21
676.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
132.30
304.30
Potas (mg)
355.36
817.32
Wapń (mg)
77.34
177.89
Fosfor (mg)
161.51
371.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
33.41
76.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.18
2.72
Cynk (mg)
0.97
2.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki meksykańskiej 42
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki meksykańskiej

Koszt składników
78.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sałata lodowa
300 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 300 g
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
1 mała pierś
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Ser żółty
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Fasola czerwona
300 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.25
Za 300 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Natka pietruszki
20 g
1 mały pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej rzepakowy
60 ml
6 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Śmietana 12%
250 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Papryka czerwona
300 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Koszt składników
78.10