Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem

Opublikowano: 01.04.2022 r., 15:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z tuńczykiem i jajkiem
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem jest nie tylko bardzo pyszna, ale też niezwykle zdrowa. Do jej przygotowania wystarcza tylko kilka chwil, a zaskakuje smakiem.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
499 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron penne (200 g)
  • Tuńczyk w oleju (180 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Fasolka szparagowa konserwowa (75 g)
  • Oliwki czarne (80 g)
  • Sałata (200 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Musztarda (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sałatkę makaronową z tuńczykiem i jajkiem krok po kroku

Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości.

Jajko ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Pokrój je w łódeczki.

Tuńczyka odcedź z zalewy i podziel na mniejsze części.

Oliwki i fasolkę odcedź z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki

Sałatę opłucz i połącz z pozostałymi składnikami,

Oliwę zmieszaj z musztardą, solą i pieprzem.

Gotowym sosem polej sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę makaronową z tuńczykiem i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki makaronowej z tuńczykiem i jajkiem

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem jest nie tylko bardzo pyszna, ale też niezwykle zdrowa. Do jej przygotowania wystarcza tylko kilka chwil, a zaskakuje smakiem. Ten kulinarny minimalizm na pewno zyska wielu zwolenników, zwłaszcza wśród osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Sałatkę można przygotować w 20 minut, a nawet szybciej, gdy skorzystamy z już ugotowanej piersi z kurczaka. Świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezę, czy smaczne danie na święta. Jest bardzo pyszna, ze względu na ciekawe połączenia smakowe i musztardowy sos. Całość, dopełniają świeże, drobno posiekane zioła, które podkreślają smak ryby.

Przepis na sałatkę makaronową z tuńczykiem i jajkiem pozwala stworzyć naprawdę fantastyczne danie. Ta sałatka jest pyszna, szybka i bardzo sycąca. Możesz zabrać ją nawet jako pełnowartościowy posiłek do pracy, czy szkoły. Będzie też pięknie prezentować się na stole, zwłaszcza gdy udekorujesz ją posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Sałatka bardzo dobrze smakuje nawet na drugi dzień po przygotowaniu, więc spokojnie możesz przygotować ją wcześniej. Wszystko to sprawia, że tej sałatki nie sposób sobie odmówić.

Jeśli szukasz inspiracji na to, jak przygotować pyszną sałatkę makaronową z tuńczykiem i jajkiem, która będzie nie tylko łatwa, ale również szybka i pyszna, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Do jej przygotowania wystarczy tuńczyk z puszki, jajka gotowane i ulubiony makaron. To dobra opcja zwłaszcza na kolację. Sałatka jest bardzo szybka, przez co, by ją wykonać nie trzeba spędzić długich godzin w kuchni. Pomimo że jest ona ekspresowa i prosta w wykonaniu, to wciąż pozostaje pyszna. Można ją jeść cały rok, bez względu na porę roku, gdyż produkty są łatwo dostępne. Sałatka z tuńczyka z puszki to danie naprawdę ekspresowe, jednak zawsze zachwycające swoim smakiem i aromatem. Jego wykonanie zabiera tylko kilka minut i nie jest pracochłonne, czy skomplikowane. Można przygotować ją nawet w nagłej sytuacji, kiedy brakuje czasu na wizytę w sklepie, a także wykonywanie pracochłonnych dań. Jajka, tuńczyk i makaron, które są jej bazowymi elementami, mamy już w naszej lodówce, co ułatwia nam wyjście z kłopotliwej sytuacji obronną ręką.

Alergeny w sałatce makaronowej z tuńczykiem i jajkiem

Lista alergenów dla sałatki makaronowej z tuńczykiem i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w oleju
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki makaronowej z tuńczykiem i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
199.63
499.07
Białko (g)
10.43
26.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
16.24
40.61
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
14.85
37.13
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
2.73
Brak danych dla: tuńczyk w oleju, fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
9.16
22.91
Tłuszcze nasycone (g)
2.37
5.92
Tłuszcze nienasycone (g)
6.79
16.99
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.22
13.05
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.57
3.94
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
85.71
214.26
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
109.35
273.38
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.40
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.58
1.45
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.88
4.71
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.43
1.08
Brak danych dla: tuńczyk w oleju, fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.43
3.56
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.39
88.48
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.36
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.50
6.26
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.14
55.34
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
886.73
2216.81
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
207.22
518.04
Potas (mg)
181.04
452.60
Wapń (mg)
34.79
86.97
Fosfor (mg)
136.61
341.53
Magnez (mg)
23.72
59.30
Żelazo (mg)
1.52
3.80
Cynk (mg)
0.72
1.79
Miedź (mg)
0.12
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki makaronowej z tuńczykiem i jajkiem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki makaronowej z tuńczykiem i jajkiem

Koszt składników
57.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Tuńczyk w oleju
180 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 2
6.35
Za 180 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Fasolka szparagowa konserwowa
75 g
4.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 g
Oliwki czarne
80 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Sałata
200 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Musztarda
20 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Koszt składników
57.50