Sałatka makaronowa z szynką i ogórkiem

Opublikowano: 31.01.2022 r., 22:04 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaronowa sałatka z szynką
Sałatka makaronowa z szynką i ogórkiem
Sałatka makaronowa z szynką i ogórkiem to świetna opcja zwłaszcza dla miłośników zdrowych i bardzo prostych dań. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
603 kcal
Kcal w porcji
285 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron kokardki (400 g)
  • Szynka kanapkowa (100 g)
  • Ogórek (180 g)
  • Cebula (50 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Kukurydza konserwowa (70 g)
  • Jogurt naturalny (75 ml)
  • Czosnek (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, durszlak, rondelek

Przepis na sałatkę makaronowa z szynką i ogórkiem krok po kroku

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź go i ostudź.

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Pokrój je na mniejsze cząstki.

Ogórka i cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do pozostałych składników.

Szynkę pokrój w kostkę i połącz z pozostałymi składnikami.

Kukurydzę odcedź i dodaj do reszty składników.

W miseczce zmieszaj jogurt z solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem.

Gotową sałatkę podawaj z tartą mozzarellą i sosem jogurtowym.

Jak oceniasz przepis na sałatkę makaronowa z szynką i ogórkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat sałatki makaronowej z szynką i ogórkiem

Sałatka makaronowa z szynką i ogórkiem to świetna opcja zwłaszcza dla miłośników zdrowych i bardzo prostych dań. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil. To naprawdę smaczna i bardzo sycąca propozycja, która świetnie sprawdzi się zwłaszcza na lekką kolację, czy lunch. To smaczna opcja dla każdego

Przepis na sałatkę makaronową z szynką i ogórkiem jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Całość zajmuje tylko kilka chwil i do jej przygotowania potrzebna jest tylko krótka obróbka termiczna, co jest dużym plusem. Makaron najlepiej jest ugotować, a następnie ostudzić, dzięki czemu będzie miał niższy indeks glikemiczny, to wspaniała opcja zwłaszcza dla osób, które cierpią z powodu cukrzycy, czy insulinooporności. Tak przygotowany makaron ma również więcej dobroczynnego błonnika. Sałatkę można zabierać ze sobą w lunchboxie, wspaniale sprawdzi się jako posiłek do szkoły, czy pracy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę makaronową z szynką i ogórkiem, która będzie nie tylko smaczna, ale również zdrowa, ta opcja sprawdzi się idealnie. Do jej przyrządzenia nie potrzeba zbyt dużo składników, jednak jest ona wypełniona po brzegi warzywami. Jej głównym składnikiem jest makaron. Najlepiej wybrać ten pełnoziarnisty, który jest opcją zdrowszą i bardziej odżywczą. W przypadku tej sałatki można sięgnąć po dowolny kształt, jednak dłuższe raczej się nie sprawdzą, ze względu na trudność związaną z wymieszaniem i jedzeniem. Za to dobrym wyborem będą świderki, kolanka, czy penne. Jeśli chce się, by sałatka była naprawdę bardzo zdrowa najlepiej postawić na wędlinę drobiową, która zawiera znacznie więcej białka, a dużo mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają negatywne działanie na układ krwionośny.

Ta sałatka to doskonały pomysł na naprawdę pyszne danie pełne smaku i aromatu. Wspaniale smakuje zarówno przyrządzona na świeżo, jak i po schłodzeniu. Podaje się ją z wyśmienitym dressingiem, który sprawia, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To naprawdę pyszna, ale również dobra dla zdrowia potrawa, pełna warzyw.

Alergeny w sałatce makaronowej z szynką i ogórkiem

Lista alergenów dla sałatki makaronowej z szynką i ogórkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron kokardki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Jogurt naturalny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sałatki makaronowej z szynką i ogórkiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kcal)
211.70
603.34
Białko (g)
10.34
29.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany (g)
29.37
83.69
Węglowodany przyswajalne (g)
28.01
79.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.36
3.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz (g)
5.66
16.12
Tłuszcze nasycone (g)
2.89
8.25
Tłuszcze nienasycone (g)
2.76
7.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.99
5.68
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.77
2.19
Cholesterol (mg)
66.17
188.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(285g)
Witamina A (µg (mcg))
39.26
111.90
Witamina B6 (mg)
0.13
0.38
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
1.27
Witamina C (mg)
1.50
4.27
Witamina D (µg (mcg))
0.46
1.31
Witamina E (mg)
0.23
0.67
Retinol (µg (mcg))
38.05
108.45
Tiamina (mg)
0.12
0.33
Ryboflawina (mg)
0.15
0.43
Niacyna (mg)
1.06
3.03
Foliany (µg (mcg))
19.10
54.43
Beta karoten (µg (mcg))
13.83
39.42

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód (mg)
193.32
550.98
Potas (mg)
188.66
537.68
Wapń (mg)
78.87
224.77
Fosfor (mg)
157.58
449.12
Magnez (mg)
28.11
80.12
Żelazo (mg)
0.91
2.58
Cynk (mg)
1.24
3.54
Miedź (mg)
0.13
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki makaronowej z szynką i ogórkiem 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki makaronowej z szynką i ogórkiem

Koszt składników
33.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron kokardki
400 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Szynka kanapkowa
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Ogórek
180 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Ser Mozzarella
100 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Kukurydza konserwowa
70 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 70 g
Jogurt naturalny
75 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 ml
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
33.80