Sałatka królewska

Opublikowano: 18.06.2021 r., 22:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Luksusowa sałatka w misce
Sałatka królewska
Sałatka królewska to doskonała propozycja na smaczną przekąskę na imprezy rodzinne czy ze znajomymi. Świetnie sprawdzi się również jako dobre danie zabierane do pracy.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
286 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Polędwica z piersi kurczaka (300 g)
  • Kukurydza konserwowa (300 g)
  • Seler konserwowy (200 g)
  • Por - 1 mała sztuka (100 g)
  • Ananas (300 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Majonez light (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko, miska

Przepis na sałatkę królewską krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo, ostudź je, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.

Szynkę pokrój w kostkę.

Kukurydzę, selera i ananasa odcedź z zalewy. Następnie ananasa pokrój w kostkę a seler posiekaj na mniejsze kawałki.

Por umyj, osusz, przekrój na pół a następnie pokrój na paseczki.

Wszystkie składniki wrzuć do jedne miski, dodaj majonez oraz przyprawy. Następnie składniki dokładnie wymieszaj.

Gotową sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na sałatkę królewską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat sałatki królewskiej

Sałatka królewska to idealna propozycja na przystawkę na imprezę ze znajomymi lub z rodziną. Przepis na sałatkę królewską sprawdzi się również jako danie do lunchbox’a, który możemy zabrać ze sobą do pracy lub w podróż. Przygotowanie sałatki jest bardzo proste i szybkie. Nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, żeby przygotować sałatkę królewską. Niezbędne produkty spożywcze potrzebne do przygotowania sałatki to polędwica z piersi z kurczaka, kukurydza, seler, por, ananas, jajko, majonez, sól i pieprz. Składniki są dostępne przez cały rok w każdym sklepie spożywczym., dlatego warto wypróbować naszego przepisu.

Jak przygotować sałatkę królewską z szynką, jajkiem, porem i z serem? Jajka ugotuj na twardo. Ostudzone jajka obierz i pokrój w kostkę. Szynkę również pokrój w kostkę. Kukurydzę, selera i ananasa odcedź z zalewy. Ananasa pokrój w kostkę a selera na mniejsze kawałki. Pora umyj pokrój na pół, a następnie pokrój por w paseczki. Wszystkie pokrojone wcześniej składniki wrzuć do jednej miski i dodaj majonez z przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę wsadź do  lodówki na kilka godzin przed podaniem, aby smaki zdążyły się przegryźć.

Jajka użyte do przygotowania sałatki królewskiej to doskonałe źródło wielu witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim również spore ilości łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jest to również doskonałe źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E, K) oraz niektórych witamin z grupy B. Składniki mineralne jakie znajdziemy w jajkach to między innymi fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk czy selen. W żółtku jaja obecny jest beta-karoten i luteina odpowiadające za poprawę widzenia.

Podsumowując sałatka królewska z ananasem i selerem to doskonała propozycja na przystawkę na imprezy ze znajomymi lub rodziną. Świetnie sprawdzi się jako rozwiązanie do lunchbox’a w podróż lub do pracy. Sałatkę mogą jeść osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym lub na diecie bezglutenowej.

Alergeny w sałatce królewskiej

Lista alergenów dla sałatki królewskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler konserwowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze sałatki królewskiej

na 100g gotowej potrawy

Jajka użyte do przygotowania sałatki królewskiej to doskonałe źródło wielu witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim również spore ilości łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jest to również doskonałe źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E, K) oraz niektórych witamin z grupy B. Składniki mineralne jakie znajdziemy w jajkach to między innymi fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk czy selen. W żółtku jaja obecny jest beta-karoten i luteina odpowiadające za poprawę widzenia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
95.57
286.72
Białko (g)
6.49
19.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
9.17
27.52
Węglowodany przyswajalne (g)
8.37
25.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
2.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
3.90
11.71
Tłuszcze nasycone (g)
1.20
3.60
Tłuszcze nienasycone (g)
2.70
8.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.06
3.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.64
4.92
Cholesterol (mg)
56.55
169.66

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
28.32
84.95
Witamina B6 (mg)
0.24
0.71
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.42
Witamina C (mg)
11.46
34.38
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.65
Witamina E (mg)
0.32
0.96
Retinol (µg (mcg))
19.70
59.11
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Ryboflawina (mg)
0.11
0.33
Niacyna (mg)
2.26
6.78
Foliany (µg (mcg))
27.30
81.89
Beta karoten (µg (mcg))
104.22
312.67

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
292.92
878.77
Potas (mg)
169.78
509.35
Wapń (mg)
19.56
58.69
Fosfor (mg)
79.68
239.05
Magnez (mg)
15.43
46.30
Żelazo (mg)
0.56
1.67
Cynk (mg)
0.44
1.32
Miedź (mg)
0.06
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki królewskiej 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki królewskiej

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica z piersi kurczaka
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Kukurydza konserwowa
300 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
3.09
Za 300 g
Seler konserwowy
200 g
3.50
Za 320,0 g
Liczba opakowań 1
2.19
Za 200 g
Por
100 g
1 mała sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Ananas
300 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Majonez light
150 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.78
Za 150 g
Koszt składników
48.00