Sałatka kartoflana

Opublikowano: 16.04.2021 r., 3:06 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka kartoflana z czerwoną cebulką, ogórkami i koperkiem znajduje się w czarnej misce.
Sałatka kartoflana
Sałatka kartoflana to tradycyjna sałatka niemiecka z ziemniaków, cebuli i ogórków. Przepis na sałatkę ziemniaczaną jest bardzo prosty. Sprawdź, jak ją przygotować!
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
232 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki ugotowane 12 sztuk (900 g)
  • Cebula czerwona 1 sztuka (100 g)
  • Ogórek kiszony 4 sztuki (200 g)
  • Koperek 5 łyżeczek (20 g)
  • Bulion warzywny 1/2 szklanki (120 ml)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (40 ml)
  • Ocet winny 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, salaterka, miska

Przepis na sałatkę kartoflaną krok po kroku

Ziemniaki dobrze umyj i w całość włóż do garnka. Ugotuj je w osolonej wodzie. Odcedź i poczekaj, aż ostygną. Następnie obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski.

Ocet winny wymieszaj z oliwą z oliwek i bulionem. Gotową marynatę wlej do ziemniaków i zostaw na 30 min. Po tym czasie odcedź je i przełóż do salaterki.

Cebulę i ogórki kiszone obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do ziemniaków.

Koperek drobno poszatkuj i posyp po sałatce. Do smaku dopraw solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę kartoflaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat sałatki kartoflanej

Sałatka kartoflana to tradycyjna niemiecka potrawa. Zazwyczaj Kartoffelsalat jest podawana jako dodatek do mięs przygotowanych na grillu, ale można ją podać także jako osobny posiłek. Jest smaczna i sycąca, a sam przepis na sałatkę ziemniaczaną jest prosty. Jeżeli spodziewasz się dużej liczby gości, warto przygotować więcej tej sałatki, bo na pewno bardzo szybko zniknie z talerzy.

Istnieją dwie wersje tej sałatki. W obu przypadkach podstawą zawsze są trzy składniki: ziemniaki, cebula i ogórki. W pierwszej należy zamarynować ugotowane ziemniaki w occie winnym, oliwie z oliwek i bulionie, a potem odcedzić i przełożyć do miski. Do tej wersji sałatki nie trzeba dodać żadnego sosu, a jedynie sól i pieprz do smaku. Z kolei druga sałatka jest z majonezem, jogurtem lub śmietaną. W tej sałatce ziemniaki nie są już marynowane. W obu wersjach ogórki mogą być zarówno konserwowe, jak i kiszone.

Ta tradycyjna sałatka niemiecka z ziemniaków nie zawiera np. boczku, jajka czy kukurydzy konserwowej. Jednak te produkty bardzo często są do niej dodawane. Boczek wędzony można przysmażyć na patelni i dodać do niego cebulkę (nie musi być czerwona). Do majonezowego sosu można dodać musztardę, a także miód. Można też zdecydować się na dodanie do ziemniaków masła z koperkiem lub szczypiorkiem. Ciekawym dodatkiem będą kapary.

Na bazie tej niemieckiej sałatki powstają inne ciekawe i smaczne potrawy. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań smakowych. Dopuszczalne są wersje łagodniejsze (zwłaszcza te przygotowywane dla dzieci) i ostrzejsze. Opcji na kartoflaną sałatkę jest naprawdę wiele, więc możesz wypróbować różne wersje i wybrać tę, która bardziej przypadnie ci do gustu.

Przepis na sałatkę kartoflaną nie jest trudny, ale warto wiedzieć, że tę sałatkę można tak naprawdę przygotować na dwa sposoby. W jednym trzeba ziemniaki zamarynować w zalewie, a drugim wymieszać w sosie. Choć tradycyjna sałatka po niemiecku zakłada tylko trzy składniki, to jednak smakuje dobrze też z innymi dodatkami i przyprawami.

Alergeny w sałatce kartoflanej

Lista alergenów dla sałatki kartoflanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze sałatki kartoflanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
86.24
232.86
Białko (g)
1.37
3.69
Fenyloalanina (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: cebula czerwona, bulion warzywny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
13.92
37.59
Węglowodany przyswajalne (g)
12.33
33.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.59
4.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
2.97
8.02
Tłuszcze nasycone (g)
0.54
1.45
Tłuszcze nienasycone (g)
2.44
6.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.10
5.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
0.91
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bulion warzywny, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
7.97
21.52
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.53
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.04
27.11
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
1.15
Brak danych dla: cebula czerwona, koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.96
2.59
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.71
23.53
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
22.37
60.40
Brak danych dla: cebula czerwona, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
353.51
954.49
Potas (mg)
260.17
702.46
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
7.57
20.44
Fosfor (mg)
31.60
85.32
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.66
42.27
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
1.01
Cynk (mg)
0.21
0.57
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.37
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki kartoflanej 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki kartoflanej

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
900 g
12 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
3.60
Za 900 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Ogórek kiszony
200 g
4 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Koperek
20 g
5 łyżeczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Bulion warzywny
120 ml
1/2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.57
Za 120 ml
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Ocet winny
20 ml
2 łyżki
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 20 ml
Koszt składników
54.00