Przepis na sałatkę kartoflaną krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, salaterka, miska

Ziemniaki dobrze umyj i w całość włóż do garnka. Ugotuj je w osolonej wodzie. Odcedź i poczekaj, aż ostygną. Następnie obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski.

Ocet winny wymieszaj z oliwą z oliwek i bulionem. Gotową marynatę wlej do ziemniaków i zostaw na 30 min. Po tym czasie odcedź je i przełóż do salaterki.

Cebulę i ogórki kiszone obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do ziemniaków.

Koperek drobno poszatkuj i posyp po sałatce. Do smaku dopraw solą i pieprzem.

Sałatka kartoflana z czerwoną cebulką, ogórkami i koperkiem znajduje się w czarnej misce.
Sałatka kartoflana
Koszt przygotowania dania
11.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
232 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
66

Sałatka kartoflana - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce kartoflanej

Sałatka kartoflana to tradycyjna niemiecka potrawa. Zazwyczaj Kartoffelsalat jest podawana jako dodatek do mięs przygotowanych na grillu, ale można ją podać także jako osobny posiłek. Jest smaczna i sycąca, a sam przepis na sałatkę ziemniaczaną jest prosty. Jeżeli spodziewasz się dużej liczby gości, warto przygotować więcej tej sałatki, bo na pewno bardzo szybko zniknie z talerzy.

Istnieją dwie wersje tej sałatki. W obu przypadkach podstawą zawsze są trzy składniki: ziemniaki, cebula i ogórki. W pierwszej należy zamarynować ugotowane ziemniaki w occie winnym, oliwie z oliwek i bulionie, a potem odcedzić i przełożyć do miski. Do tej wersji sałatki nie trzeba dodać żadnego sosu, a jedynie sól i pieprz do smaku. Z kolei druga sałatka jest z majonezem, jogurtem lub śmietaną. W tej sałatce ziemniaki nie są już marynowane. W obu wersjach ogórki mogą być zarówno konserwowe, jak i kiszone.

Ta tradycyjna sałatka niemiecka z ziemniaków nie zawiera np. boczku, jajka czy kukurydzy konserwowej. Jednak te produkty bardzo często są do niej dodawane. Boczek wędzony można przysmażyć na patelni i dodać do niego cebulkę (nie musi być czerwona). Do majonezowego sosu można dodać musztardę, a także miód. Można też zdecydować się na dodanie do ziemniaków masła z koperkiem lub szczypiorkiem. Ciekawym dodatkiem będą kapary.

Na bazie tej niemieckiej sałatki powstają inne ciekawe i smaczne potrawy. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań smakowych. Dopuszczalne są wersje łagodniejsze (zwłaszcza te przygotowywane dla dzieci) i ostrzejsze. Opcji na kartoflaną sałatkę jest naprawdę wiele, więc możesz wypróbować różne wersje i wybrać tę, która bardziej przypadnie ci do gustu.

Przepis na sałatkę kartoflaną nie jest trudny, ale warto wiedzieć, że tę sałatkę można tak naprawdę przygotować na dwa sposoby. W jednym trzeba ziemniaki zamarynować w zalewie, a drugim wymieszać w sosie. Choć tradycyjna sałatka po niemiecku zakłada tylko trzy składniki, to jednak smakuje dobrze też z innymi dodatkami i przyprawami.

Wartości odżywcze sałatki kartoflanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kalorie)
86.24 kcal
232.86 kcal
Białko
1.37 g
3.69 g
Fenyloalanina
0.05 mg
0.15 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, bulion warzywny.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce kartoflanej

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany
13.92 g
37.59 g
Węglowodany przyswajalne
12.33 g
33.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.59 g
4.29 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz
2.97 g
8.02 g
Tłuszcze nasycone
0.54 g
1.45 g
Tłuszcze nienasycone
2.44 g
6.58 g
Tłuszcze jednonasycone
2.10 g
5.66 g
Tłuszcze wielonasycone
0.34 g
0.91 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: bulion warzywny, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę kartoflaną

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A
7.97 µg (mcg)
21.52 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.53 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
10.04 mg
27.11 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.42 mg
1.15 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, koperek.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.20 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.02 mg
0.05 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.96 mg
2.59 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
8.71 µg (mcg)
23.53 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
22.37 µg (mcg)
60.40 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę kartoflaną

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód
353.51 mg
954.49 mg
Potas
260.17 mg
702.46 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
7.57 mg
20.44 mg
Fosfor
31.60 mg
85.32 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
15.66 mg
42.27 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.37 mg
1.01 mg
Cynk
0.21 mg
0.57 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.37 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki kartoflanej 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce kartoflanej

Lista alergenów dla sałatki kartoflanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Cena przygotowania sałatki kartoflanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
900 g
12 sztuk
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 4
3.60
Za 900 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Ogórek kiszony
200 g
4 sztuki
6.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Koperek
20 g
5 łyżeczek
2.00
Za 60.0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Bulion warzywny
120 ml
1/2 szklanki
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
2.57
Za 120 ml
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Ocet winny
20 ml
2 łyżki
6.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 20 ml
Koszt składników
54.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę kartoflaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób