Przepis na sałatkę kartoflaną krok po kroku
- Ziemniaki ugotowane 900 g 12 sztuk
- Cebula czerwona 100 g 1 sztuka
- Ogórek kiszony 200 g 4 sztuki
- Koperek 20 g 5 łyżeczek
- Bulion warzywny 120 ml 1/2 szklanki
- Oliwa z oliwek 40 ml 4 łyżki
- Ocet winny 20 ml 2 łyżki
Ziemniaki dobrze umyj i w całość włóż do garnka. Ugotuj je w osolonej wodzie. Odcedź i poczekaj, aż ostygną. Następnie obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski.
Ocet winny wymieszaj z oliwą z oliwek i bulionem. Gotową marynatę wlej do ziemniaków i zostaw na 30 min. Po tym czasie odcedź je i przełóż do salaterki.
Cebulę i ogórki kiszone obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do ziemniaków.
Koperek drobno poszatkuj i posyp po sałatce. Do smaku dopraw solą i pieprzem.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Kimchi
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatki

(liczba kalorii)
Sałatka kartoflana - cechy przepisu
Więcej o sałatce kartoflanej
Sałatka kartoflana to tradycyjna niemiecka potrawa. Zazwyczaj Kartoffelsalat jest podawana jako dodatek do mięs przygotowanych na grillu, ale można ją podać także jako osobny posiłek. Jest smaczna i sycąca, a sam przepis na sałatkę ziemniaczaną jest prosty. Jeżeli spodziewasz się dużej liczby gości, warto przygotować więcej tej sałatki, bo na pewno bardzo szybko zniknie z talerzy.
Istnieją dwie wersje tej sałatki. W obu przypadkach podstawą zawsze są trzy składniki: ziemniaki, cebula i ogórki. W pierwszej należy zamarynować ugotowane ziemniaki w occie winnym, oliwie z oliwek i bulionie, a potem odcedzić i przełożyć do miski. Do tej wersji sałatki nie trzeba dodać żadnego sosu, a jedynie sól i pieprz do smaku. Z kolei druga sałatka jest z majonezem, jogurtem lub śmietaną. W tej sałatce ziemniaki nie są już marynowane. W obu wersjach ogórki mogą być zarówno konserwowe, jak i kiszone.
Ta tradycyjna sałatka niemiecka z ziemniaków nie zawiera np. boczku, jajka czy kukurydzy konserwowej. Jednak te produkty bardzo często są do niej dodawane. Boczek wędzony można przysmażyć na patelni i dodać do niego cebulkę (nie musi być czerwona). Do majonezowego sosu można dodać musztardę, a także miód. Można też zdecydować się na dodanie do ziemniaków masła z koperkiem lub szczypiorkiem. Ciekawym dodatkiem będą kapary.
Na bazie tej niemieckiej sałatki powstają inne ciekawe i smaczne potrawy. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań smakowych. Dopuszczalne są wersje łagodniejsze (zwłaszcza te przygotowywane dla dzieci) i ostrzejsze. Opcji na kartoflaną sałatkę jest naprawdę wiele, więc możesz wypróbować różne wersje i wybrać tę, która bardziej przypadnie ci do gustu.
Przepis na sałatkę kartoflaną nie jest trudny, ale warto wiedzieć, że tę sałatkę można tak naprawdę przygotować na dwa sposoby. W jednym trzeba ziemniaki zamarynować w zalewie, a drugim wymieszać w sosie. Choć tradycyjna sałatka po niemiecku zakłada tylko trzy składniki, to jednak smakuje dobrze też z innymi dodatkami i przyprawami.
Wartości odżywcze sałatki kartoflanej
Energia i białka
(270g)
Węglowodany w sałatce kartoflanej
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy w przepisie na sałatkę kartoflaną
(270g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę kartoflaną
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce kartoflanej
Lista alergenów dla sałatki kartoflanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny