Sałatka kartoflana
- Ziemniaki ugotowane - 12 sztuk (900 g)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Ogórek kiszony - 4 sztuki (200 g)
- Koperek - 5 łyżeczek (20 g)
- Bulion warzywny - 1/2 szklanki (120 ml)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
- Ocet winny - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na sałatkę kartoflaną krok po kroku
Ziemniaki dobrze umyj i w całość włóż do garnka. Ugotuj je w osolonej wodzie. Odcedź i poczekaj, aż ostygną. Następnie obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski.
Ocet winny wymieszaj z oliwą z oliwek i bulionem. Gotową marynatę wlej do ziemniaków i zostaw na 30 min. Po tym czasie odcedź je i przełóż do salaterki.
Cebulę i ogórki kiszone obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do ziemniaków.
Koperek drobno poszatkuj i posyp po sałatce. Do smaku dopraw solą i pieprzem.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat sałatki kartoflanej
Sałatka kartoflana to tradycyjna niemiecka potrawa. Zazwyczaj Kartoffelsalat jest podawana jako dodatek do mięs przygotowanych na grillu, ale można ją podać także jako osobny posiłek. Jest smaczna i sycąca, a sam przepis na sałatkę ziemniaczaną jest prosty. Jeżeli spodziewasz się dużej liczby gości, warto przygotować więcej tej sałatki, bo na pewno bardzo szybko zniknie z talerzy.
Istnieją dwie wersje tej sałatki. W obu przypadkach podstawą zawsze są trzy składniki: ziemniaki, cebula i ogórki. W pierwszej należy zamarynować ugotowane ziemniaki w occie winnym, oliwie z oliwek i bulionie, a potem odcedzić i przełożyć do miski. Do tej wersji sałatki nie trzeba dodać żadnego sosu, a jedynie sól i pieprz do smaku. Z kolei druga sałatka jest z majonezem, jogurtem lub śmietaną. W tej sałatce ziemniaki nie są już marynowane. W obu wersjach ogórki mogą być zarówno konserwowe, jak i kiszone.
Ta tradycyjna sałatka niemiecka z ziemniaków nie zawiera np. boczku, jajka czy kukurydzy konserwowej. Jednak te produkty bardzo często są do niej dodawane. Boczek wędzony można przysmażyć na patelni i dodać do niego cebulkę (nie musi być czerwona). Do majonezowego sosu można dodać musztardę, a także miód. Można też zdecydować się na dodanie do ziemniaków masła z koperkiem lub szczypiorkiem. Ciekawym dodatkiem będą kapary.
Na bazie tej niemieckiej sałatki powstają inne ciekawe i smaczne potrawy. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań smakowych. Dopuszczalne są wersje łagodniejsze (zwłaszcza te przygotowywane dla dzieci) i ostrzejsze. Opcji na kartoflaną sałatkę jest naprawdę wiele, więc możesz wypróbować różne wersje i wybrać tę, która bardziej przypadnie ci do gustu.
Przepis na sałatkę kartoflaną nie jest trudny, ale warto wiedzieć, że tę sałatkę można tak naprawdę przygotować na dwa sposoby. W jednym trzeba ziemniaki zamarynować w zalewie, a drugim wymieszać w sosie. Choć tradycyjna sałatka po niemiecku zakłada tylko trzy składniki, to jednak smakuje dobrze też z innymi dodatkami i przyprawami.
Alergeny w sałatce kartoflanej
Lista alergenów dla sałatki kartoflanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze sałatki kartoflanej
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.