Sałatka kalafiorowa

Opublikowano: 09.10.2022 r., 10:10 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kalafiorowa sałatka w misce
Sałatka kalafiorowa
Sałatka kalafiorowa to doskonała opcja dla wszystkich miłośników zdrowych dań. Całość jest szybka i niezwykle smaczna, dostarcza również dużej ilości witamin.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 25 min
439 kcal
Kcal w porcji
334 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kalafior (450 g)
  • Ciecierzyca konserwowa (200 g)
  • Cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Papryka czerwona (250 g)
  • Natka pietruszki (40 g)
  • Ryż biały (150 g)
  • Tahini (pasta sezamowa) (50 g)
  • Sok z limonki (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska

Przepis na sałatkę kalafiorową krok po kroku

Kalafiora podziel na różyczki, a cebulę obierz i pokój w piórka. Ułóż warzywa na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i polej oliwą. Posyp solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką. Warzywa piecz w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.

Ryż ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości, a następnie ostudź. Przełóż do miski.

Ciecierzycę odsącz z zalewy i połącz z ryżem.

Paprykę i pietruszkę umyj i drobno pokrój, wrzuć do miski z ryżem.

Upieczone warzywa przełóż do miski.

Tahini połącz z sokiem z limonki, 3 łyżkami wody, solą, pieprzem i 2 łyżeczkami mielonego czosnku.

Dobrze wymieszaj i polej sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę kalafiorową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki kalafiorowej

Sałatka kalafiorowa to doskonała opcja dla wszystkich miłośników zdrowych dań. Całość jest szybka i niezwykle smaczna, dostarcza również dużej ilości witamin.

Przepis na sałatkę kalafiorową to doskonały pomysł na naprawdę smaczne i ciekawe danie. W dodatku do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. To najlepsza opcja na wykorzystanie kalafiora. To warzywo zwykle ląduje jako smutny dodatek do obiadu, a wcale nie musi tak być, gdyż ma naprawdę duży potencjał. Zwłaszcza że charakteryzuje się delikatnym smakiem, który można zmieniać dowolnie przez użycie ulubionych ziół i przypraw. Kalafiora można piec w marynacie lub dodawać do sałatki ugotowany. W obu przypadkach będzie naprawdę fantastyczny i świetnie połączy się z pozostałymi składnikami. Kalafior, oprócz smaku, oferuje również wiele witamin i cennych składników.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę kalafiorową, by była pyszna, dobra dla zdrowia i łatwa, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To świetny sposób na włączenie do menu większej liczby warzyw, które według najnowszych zaleceń powinny stanowić znaczną większość menu. Na co dzień powinno ich być co najmniej 500 g, ale każda dodatkowa porcja jest na wagę złota dla organizmu. Ten przepis pozwala zwiększyć ilość warzyw w jadłospisie w bardzo łatwy sposób, gdyż kalafior tak przygotowany jest niezwykle smaczny. To ze względu na spory udział wielu różnych przypraw, które sprawiają, że warzywo smakuje po prostu obłędnie. Co sprawia, że cała rodzina sięga po niego chętniej. Choć kalafior nie pojawia się w diecie zbyt często, warto to zmienić, gdyż to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych związków. Zawiera sulforafan, który jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów. Ten związek chroni przed nowotworami. Dodatkowo wpływa on pozytywnie na układ krwionośny, a także na nerki. Kalafior jest również źródłem wielu przeciwzapalnych substancji, które wspierają układ immunologiczny w prawidłowym działaniu. Zawiera też witaminy z grupy B, które wspierają działanie układu nerwowego.

Alergeny w sałatce kalafiorowej

Lista alergenów dla sałatki kalafiorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tahini (pasta sezamowa)

Wartości odżywcze sałatki kalafiorowej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin i składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(334g)
Energia (kcal)
131.55
439.38
Białko (g)
3.49
11.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(334g)
Węglowodany (g)
17.14
57.25
Węglowodany przyswajalne (g)
15.01
50.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.13
7.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(334g)
Tłuszcz (g)
6.13
20.47
Tłuszcze nasycone (g)
1.39
4.63
Tłuszcze nienasycone (g)
4.74
15.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.32
11.08
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.43
4.77
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(334g)
Witamina A (µg (mcg))
42.35
141.46
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.53
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
45.84
153.10
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.87
2.91
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.31
Ryboflawina (mg)
0.06
0.21
Niacyna (mg)
0.77
2.59
Foliany (µg (mcg))
46.84
156.44
Beta karoten (µg (mcg))
460.22
1537.15
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(334g)
Sód (mg)
54.70
182.71
Potas (mg)
215.06
718.30
Wapń (mg)
38.51
128.63
Fosfor (mg)
74.85
249.99
Magnez (mg)
19.88
66.39
Żelazo (mg)
0.97
3.23
Cynk (mg)
0.50
1.68
Miedź (mg)
0.15
0.49
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki kalafiorowej 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki kalafiorowej

Koszt składników
62.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
450 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.38
Za 450 g
Ciecierzyca konserwowa
200 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Papryka czerwona
250 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Natka pietruszki
40 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Ryż biały
150 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Tahini (pasta sezamowa)
50 g
9.00
Za 185,0 g
Liczba opakowań 1
2.43
Za 50 g
Sok z limonki
50 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 ml
Koszt składników
62.50