Sałatka kalafiorowa
- Kalafior (450 g)
- Ciecierzyca konserwowa (200 g)
- Cebula (100 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Papryka czerwona (250 g)
- Natka pietruszki (40 g)
- Ryż biały (150 g)
- Tahini (pasta sezamowa) (50 g)
- Sok z limonki (50 ml)
Przepis na sałatkę kalafiorową krok po kroku
Kalafiora podziel na różyczki, a cebulę obierz i pokój w piórka. Ułóż warzywa na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i polej oliwą. Posyp solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką. Warzywa piecz w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.
Ryż ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości, a następnie ostudź. Przełóż do miski.
Ciecierzycę odsącz z zalewy i połącz z ryżem.
Paprykę i pietruszkę umyj i drobno pokrój, wrzuć do miski z ryżem.
Upieczone warzywa przełóż do miski.
Tahini połącz z sokiem z limonki, 3 łyżkami wody, solą, pieprzem i 2 łyżeczkami mielonego czosnku.
Dobrze wymieszaj i polej sałatkę.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki kalafiorowej
Sałatka kalafiorowa to doskonała opcja dla wszystkich miłośników zdrowych dań. Całość jest szybka i niezwykle smaczna, dostarcza również dużej ilości witamin.
Przepis na sałatkę kalafiorową to doskonały pomysł na naprawdę smaczne i ciekawe danie. W dodatku do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. To najlepsza opcja na wykorzystanie kalafiora. To warzywo zwykle ląduje jako smutny dodatek do obiadu, a wcale nie musi tak być, gdyż ma naprawdę duży potencjał. Zwłaszcza że charakteryzuje się delikatnym smakiem, który można zmieniać dowolnie przez użycie ulubionych ziół i przypraw. Kalafiora można piec w marynacie lub dodawać do sałatki ugotowany. W obu przypadkach będzie naprawdę fantastyczny i świetnie połączy się z pozostałymi składnikami. Kalafior, oprócz smaku, oferuje również wiele witamin i cennych składników.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę kalafiorową, by była pyszna, dobra dla zdrowia i łatwa, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To świetny sposób na włączenie do menu większej liczby warzyw, które według najnowszych zaleceń powinny stanowić znaczną większość menu. Na co dzień powinno ich być co najmniej 500 g, ale każda dodatkowa porcja jest na wagę złota dla organizmu. Ten przepis pozwala zwiększyć ilość warzyw w jadłospisie w bardzo łatwy sposób, gdyż kalafior tak przygotowany jest niezwykle smaczny. To ze względu na spory udział wielu różnych przypraw, które sprawiają, że warzywo smakuje po prostu obłędnie. Co sprawia, że cała rodzina sięga po niego chętniej. Choć kalafior nie pojawia się w diecie zbyt często, warto to zmienić, gdyż to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych związków. Zawiera sulforafan, który jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów. Ten związek chroni przed nowotworami. Dodatkowo wpływa on pozytywnie na układ krwionośny, a także na nerki. Kalafior jest również źródłem wielu przeciwzapalnych substancji, które wspierają układ immunologiczny w prawidłowym działaniu. Zawiera też witaminy z grupy B, które wspierają działanie układu nerwowego.
Alergeny w sałatce kalafiorowej
Lista alergenów dla sałatki kalafiorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tahini (pasta sezamowa)
Wartości odżywcze sałatki kalafiorowej
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin i składników odżywczych.
Energia i białka
(334g)
Węglowodany
(334g)
Tłuszcze
(334g)
Witaminy
(334g)
Składniki mineralne
(334g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.