Sałatka jarzynowa z kukurydzą

Opublikowano: 25.04.2022 r., 16:48 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka jarzynowa z kukurydzą
Sałatka jarzynowa z kukurydzą
Sałatka jarzynowa to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Jest pyszna w smaku oraz łatwa w przygotowaniu. Idealnie sprawdza się na świątecznym stole!
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 25 min
177 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Ziemniaki średnie (400 g)
  • Marchewka (100 g)
  • Seler korzeniowy (100 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Ogórki kiszone (100 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Majonez - 3 łyżki (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, miska

Przepis na sałatkę jarzynową z kukurydzą krok po kroku

Ziemniaki, marchew i seler gotujemy do miękkości. Następnie warzywa pozostawiamy do wystudzenia, obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Ogórki kiszone także kroimy na małe części.

Jajka gotujemy w osolonej wodzie. Także je obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Kukurydzę odcedzamy z zalewy.

Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Dodajemy majonez oraz doprawiamy solą i pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy.

Sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce.

Jak oceniasz przepis na sałatkę jarzynową z kukurydzą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki jarzynowej z kukurydzą

Pyszna sałatka jarzynowa z kukurydzą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Ugotowane warzywa w połączeniu z jajkiem, ogórkiem kiszonym, kukurydzą, majonezem i przyprawami są proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Ich smak zachwyci każdego i gwarantuje, że tradycyjna sałatka warzywna z majonezem zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić sałatkę jarzynową z kukurydzą? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku ziemniaki, marchew i seler gotujemy do miękkości. Następnie warzywa pozostawiamy do wystudzenia, obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Ogórki kiszone także kroimy na małe części. Jajka gotujemy w osolonej wodzie. Także je obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Dodajemy majonez oraz doprawiamy solą i pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy. Sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce.

Sprawdzony przepis na sałatkę jarzynową z kukurydzą nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z marchewki, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.

Domowa sałatka jarzynowa odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.

Alergeny w sałatce jarzynowej z kukurydzą

Lista alergenów dla sałatki jarzynowej z kukurydzą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki jarzynowej z kukurydzą

na 100g gotowej potrawy

Sałatka ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
118.51
177.76
Białko (g)
3.96
5.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
10.41
15.62
Węglowodany przyswajalne (g)
9.09
13.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.32
1.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
7.01
10.51
Tłuszcze nasycone (g)
1.77
2.66
Tłuszcze nienasycone (g)
5.24
7.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.90
2.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.34
5.01
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
84.19
126.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
103.41
155.12
Witamina B6 (mg)
0.17
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.30
Witamina C (mg)
8.20
12.30
Witamina D (µg (mcg))
0.45
0.68
Witamina E (mg)
0.50
0.75
Retinol (µg (mcg))
36.02
54.02
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Ryboflawina (mg)
0.13
0.19
Niacyna (mg)
0.64
0.96
Foliany (µg (mcg))
24.80
37.20
Beta karoten (µg (mcg))
667.47
1001.21

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
224.98
337.47
Potas (mg)
237.17
355.76
Wapń (mg)
23.30
34.95
Fosfor (mg)
82.33
123.50
Magnez (mg)
15.28
22.92
Żelazo (mg)
0.82
1.22
Cynk (mg)
0.52
0.79
Miedź (mg)
0.07
0.11
Mangan (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: marchewka, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki jarzynowej z kukurydzą 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki jarzynowej z kukurydzą

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Ogórki kiszone
100 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Majonez
80 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.19
Za 80 g
Koszt składników
32.00