Sałatka jarzynowa z kukurydzą
- Ziemniaki średnie (400 g)
- Marchewka (100 g)
- Seler korzeniowy (100 g)
- Jajko (5 szt.)
- Ogórki kiszone (100 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Majonez - 3 łyżki (80 g)
Przepis na sałatkę jarzynową z kukurydzą krok po kroku
Ziemniaki, marchew i seler gotujemy do miękkości. Następnie warzywa pozostawiamy do wystudzenia, obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Ogórki kiszone także kroimy na małe części.
Jajka gotujemy w osolonej wodzie. Także je obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Dodajemy majonez oraz doprawiamy solą i pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy.
Sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce.
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Kartoffelsalat
-
Sałatka ziemniaczana do grilla
-
Sałatka niemiecka
-
Sałatka ziemniaczana z boczkiem
-
Sałatka szwabska
-
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
-
Sałatka z młodych ziemniaków
-
Niemiecka sałatka ziemniaczana z ogórkiem
-
Sałatka ziemniaczana z jajkiem
-
Sałatka na grilla z ziemniakami
-
Sałatka ziemniaczana
Więcej informacji na temat sałatki jarzynowej z kukurydzą
Pyszna sałatka jarzynowa z kukurydzą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Ugotowane warzywa w połączeniu z jajkiem, ogórkiem kiszonym, kukurydzą, majonezem i przyprawami są proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Ich smak zachwyci każdego i gwarantuje, że tradycyjna sałatka warzywna z majonezem zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić sałatkę jarzynową z kukurydzą? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku ziemniaki, marchew i seler gotujemy do miękkości. Następnie warzywa pozostawiamy do wystudzenia, obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Ogórki kiszone także kroimy na małe części. Jajka gotujemy w osolonej wodzie. Także je obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Dodajemy majonez oraz doprawiamy solą i pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy. Sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce.
Sprawdzony przepis na sałatkę jarzynową z kukurydzą nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z marchewki, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.
Domowa sałatka jarzynowa odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.
Alergeny w sałatce jarzynowej z kukurydzą
Lista alergenów dla sałatki jarzynowej z kukurydzą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki jarzynowej z kukurydzą
Sałatka ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.