Sałatka jarzynowa babci

Opublikowano: 08.02.2022 r., 9:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka w miseczce
Sałatka jarzynowa babci
Sałatka jarzynowa babci to wspaniały pomysł na pyszną przekąskę lub śniadanie. Sałatka jarzynowa znana i lubiana przez wszystkich powinna być dobrze doprawiona. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 60 min
378 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne - 5 średnich sztuk (500 g)
  • Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
  • Seler korzeniowy (200 g)
  • Por (150 g)
  • Jajko (7 szt.)
  • Jabłko - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Kukurydza konserwowa (250 g)
  • Groszek zielony konserwowy (250 g)
  • Musztarda (200 g)
  • Majonez (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na sałatka jarzynowa babci krok po kroku

Na początek zacznij od ugotowania ziemniaków w mundurkach.

Umyj je dokładnie i umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 35-40 minut.

Obierz marchew i seler, pokrój w kostkę i umieść w garnku, wlej wodę, dodaj masło i gotuj przez 10 minut.

Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupki.

Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Pokrój jajka.

Jabłko obierz i pokrój w kostkę.

Pora umyj dokładnie i posiekaj drobno.

Umieść w misce pokrojone warzywa.

Dodaj kukurydzę i groszek odsączone z zalewy.

Dopraw solą, pieprzem.

Dodaj majonez i musztardę, wymieszaj dokładnie.

Jak oceniasz przepis na sałatka jarzynowa babci
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki jarzynowej babci

Sałatka jarzynowa babci to świetny pomysł na pyszną sałatkę z jajkiem. Tradycyjna domowa warzywna sałatka przygotowywana jest z warzyw pozostałych po gotowaniu rosołu. Nasz przepis umożliwi Ci przygotowanie sałatki bez konieczności gotowania warzyw w rosole. Sałatka jarzynowa nazywana często "kaczy żer" powinna być lekko pikantna, w przeciwnym wypadku jest mdła i często traktowana jako posiłek niegodny uwagi. Dobra sałatka jarzynowa może być daniem rodem z pięcio gwiazdkowej restauracji. Przepis na sałatkę jarzynową babci jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, marchew, groszek konserwowy, jabłko, jajka, seler, kukurydza, por, majonez, musztarda, sól, pieprz, masło.

Jak zrobić sałatkę jarzynową babci? Na początek zacznij od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Umyj je dokładnie i umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 35-40 minut. Obierz marchew i seler, pokrój w kostkę i umieść w garnku, wlej wodę, dodaj masło i gotuj przez 10 minut. Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupki. Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Pokrój jajka. Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Pora umyj dokładnie i posiekaj drobno. Umieść w misce pokrojone warzywa. Dodaj kukurydzę i groszek odsączone z zalewy. Dopraw solą, pieprzem. Dodaj majonez i musztardę, wymieszaj dokładnie.

Ziemniaki będące bazą sałatki są warzywem zawierającym małą ilość kalorii. Ziemniaki są łatwo strawne i zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Ziemniaki są także źródłem potasu, który wspomaga pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Ziemniaki są źródłem skrobi opornej, która pozwala regulować poziom cukru we krwi oraz pozwala na zachowanie uczucia sytości na dłużej.

Podsumowując sałatka z gotowanym ziemniakiem jest prosta do zrobienia. Pyszna sałatka może być przechowywana w lodówce przez 2-3 dni. Sałatka jest dobra od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz, aby była dłużej świeża, połącz ją z majonezem i musztardą dopiero przed podaniem. Sałatkę podawaj ze świeżym pieczywem.

Alergeny w sałatce jarzynowej babci

Lista alergenów dla sałatki jarzynowej babci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki jarzynowej babci

na 100g gotowej potrawy

Sałatka jarzynowa babci to bardzo dobre danie, które zapewnia uczucie sytości na długo. Sałatka zawiera dużą ilość błonnika. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość kalorii, dodaj do sałatki jogurt naturalny, zastępując połowę objętości majonezu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
140.26
378.70
Białko (g)
3.29
8.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
9.94
26.83
Węglowodany przyswajalne (g)
8.25
22.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.69
4.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
9.95
26.86
Tłuszcze nasycone (g)
2.33
6.30
Tłuszcze nienasycone (g)
7.62
20.56
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.38
6.43
Brak danych dla: jabłko, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.24
14.14
Brak danych dla: jabłko, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.06
Brak danych dla: jajko, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.97
153.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
92.52
249.81
Witamina B6 (mg)
0.14
0.38
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.37
Witamina C (mg)
6.78
18.30
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.82
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.65
1.76
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.17
65.25
Tiamina (mg)
0.06
0.17
Ryboflawina (mg)
0.10
0.28
Niacyna (mg)
0.55
1.49
Foliany (µg (mcg))
23.00
62.09
Beta karoten (µg (mcg))
706.22
1906.78

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
231.93
626.20
Potas (mg)
198.49
535.93
Wapń (mg)
26.75
72.22
Fosfor (mg)
71.07
191.89
Magnez (mg)
16.68
45.04
Żelazo (mg)
0.87
2.36
Cynk (mg)
0.46
1.25
Miedź (mg)
0.07
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki jarzynowej babci 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki jarzynowej babci

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Por
150 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Jabłko
300 g
2 średnie sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Groszek zielony konserwowy
250 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 250 g
Musztarda
200 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.22
Za 200 g
Majonez
300 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 2
4.44
Za 300 g
Koszt składników
47.50