Sałatka jarzynowa
- Ziemniaki późne - 3 szt (225 g)
- Jajko (3 szt.)
- Por - 0,5 szt (70 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Pietruszka - 1 szt (80 g)
- Jabłko - 0,5 szt (90 g)
- Ogórki kiszone - 3 szt (180 g)
- Groszek zielony konserwowy - 1 mini puszka (75 g)
- Majonez - 6 łyżek (125 g)
- Musztarda - 1 łyżka (25 g)
Przepis na sałatkę jarzynową krok po kroku
Ziemniaki, marchew i pietruszkę porządnie umyj, włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj przez 30 minut do pełnej miękkości warzyw. Ostudź je i obierz.
Jajka przełóż do rondelka, zalej wodą i ugotuj na twardo. Ostudź je i obierz.
Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokrój w drobną kostkę i przełóż do dużej miski. Jajka pokrój w kostkę i dodaj do warzyw.
Groszek i ogórki odcedź z zalewy. Groszek wsyp do sałatki, a ogórki pokrój w drobną kostkę, następnie dołóż do pozostałych składników.
Jabłko umyj i obierz. Pokrój je w kosteczkę i dodaj do miski z sałatką.
Pora umyj, obierz z pierwszych liści i pokrój w kostkę, dodaj do sałatki.
Do warzyw dodaj majonez i musztardę.
Przypraw solą i pieprzem.
Całość dokładnie wymieszaj.
Więcej informacji na temat sałatki jarzynowej
Sałatka jarzynowa to nieodzowny element świątecznego stołu, bez której ciężko sobie wyobrazić świętowanie. Ma wspaniały, delikatny smak, który ma wielu zwolenników. Do jej przygotowania wykorzystuje się gotowane warzywa, które sprawiają, że całość jest pełna witamin i zdrowego błonnika. Świetnie wypada w towarzystwie pieczywa, jednak można ją również jeść bez dodatków, gdyż odznacza się wspaniałą kompozycją smakową.
Przepis na sałatkę jarzynową jest niezwykle prosty i pozwala stworzyć to danie w kilka chwil. Dzięki temu całość może częściej gościć w menu i zadowalać podniebienia. To sałatka tak uniwersalna, że posmakuje każdemu, kto jej spróbuje. Spokojnie sprawdzi się na każdą okazję, nawet tą bardziej wykwintną.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę jarzynową, która będzie przepyszna i pełna smaku, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego sałatka lekka, lecz przepyszna. Dodatek majonezu i musztardy sprawia, że całość wspaniale smakuje.
Bazą tej sałatki są gotowane warzywa. Można ugotować je osobno lub wykorzystać te, które zostały po gotowaniu dowolnego buliony. Choć w przepisie nie ma wyróżnionego selera, to jak najbardziej można go dodać do całość. Warzywo to świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami, szczególnie z ostrym porem.
Sałatka ma sos na bazie musztardy połączonej z majonezem, dzięki czemu nie jest zbyt mdła. Osoby na diecie spokojnie mogą zastąpić majonez gęstym jogurtem, który ma mniej kalorii. Można również użyć do jej wykonania majonezu wegańskiego. Sałatkę najlepiej podawać z ogórkiem kiszonym, który dodaje całości większej świeżości, a także wpływa na lepszy, bardziej słony smak. Dzięki temu do całości nie trzeba dodawać zbyt dużo soli. Sałatka idealnie komponuje się z groszkiem, najlepiej konserwowym, a także porem. To świetna opcja na włączenie naprawdę dużej ilości warzyw do swojego menu, w bardzo smacznym stylu.
Ta sałatka jest tak pyszna, że skradnie serca wszystkich domowników. Najlepiej smakuje jej domowa wersja. Pełna ulubionych warzyw połączonych z jajkiem i majonezem.
Alergeny w sałatce jarzynowej
Lista alergenów dla sałatki jarzynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
Wartości odżywcze sałatki jarzynowej
Ta sałatka ma dość wysoki indeks glikemiczny i zawiera sporo tłuszczów nasyconych. Nie będzie zbyt dobrym wyborem na co dzień.
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.