Sałatka grecka z sałatą lodową
- Oliwa z oliwek (50 ml)
- Sałata lodowa (200 g)
- Pomidor - 2 małe sztuki (300 g)
- Ogórek - 2 małe sztuki (150 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Oliwki czarne (50 g)
- Ser Feta (200 g)
Przepis na sałatkę grecką z sałatą lodową krok po kroku
W kubeczku wymieszaj oliwę z przyprawami.
sałatę opłucz i osusz na ręczniku papierowym. Następnie pokrój ją na mniejsze kawałki i włóż je do salaterki.
Pomidory umyj i pokrój w kostkę.
Ogórki obierz i pokrój w półplasterki.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
Warzywa dodaj do salaterki z sałatą.
Do salaterki z warzywami dodaj czarne oliwki i delikatnie wymieszaj sałatkę.
Warzywa posyp serem feta pokrojonym w drobną kostkę i polej oliwą z przyprawami.
Całość dokładnie wymieszaj.
Więcej informacji na temat sałatki greckiej z sałatą lodową
Sałata grecka z sałatą lodową i serem feta to szybka i łatwa w wykonaniu potrawa, dzięki temu każdy powinien sobie z nią poradzić, niezależnie od tego jakie zdolności kulinarne posiada. Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek na różnego rodzaju uroczystościach czy spotkaniach. Potrawa wywodzi się z kuchni śródziemnomorskiej. Sałatka świetnie sprawdzi się dla osób, które są na diecie wegetariańskiej i redukcyjnej. Do przygotowania sałatki potrzebujemy następujących produktów spożywczych: oliwy z oliwek, sałaty lodowej, pomidorów, ogórka, cebuli, oliwek czarnych, ser fety, soli oraz oregano.
Przepis na sałatkę grecką z sałatą lodową jest bardzo prosty. Wystarczy że oliwę z oliwy wymieszamy w kubeczku razem z przyprawami i odstawiamy. Sałatę lodową umyjemy i osuszamy ręcznikiem, po czym pokroimy ją w mniejsze kawałki i wrzucimy do miski. Następnie umyjemy pomidory i pokroimy je w kostkę, tak samo postępujemy z ogórkami (tylko ogórki trzeba obrać). Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Warzywa wszystkie dodajemy do miski i mieszamy ze sobą . Do warzyw dodajemy czarne oliwki i delikatnie mieszamy składniki, na sam koniec posypujemy serem feta pokrojonym w kostkę .
W naszym przepisie znajdują się pomidory które często są używane w kuchni i zawierają dużą witamin. Znajdziemy w nich witaminę C, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Witaminy te poprawiają odporność organizmu, regulują poziom cholesterolu i wspomagają funkcjonowanie wzroku. Kolejnym bardzo zdrowym składnikiem są oliwki czarne, które są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych oraz zawierają spore ilości witamin takich jak witamina A, C i E. Dzięki tym witaminom spożywanie oliwek może poprawiać naszą odporność oraz opóźniać procesy starzenia się organizmu.
Podsumowując sałata grecka z sałatą lodową jest bardzo prosta, a zarazem bardzo zdrowa. Sałatka ta zawiera w sobie dużo warzyw, które mają dużą zawartość witamin potrzebnych dla utrzymania prawidłowych funkcji naszego organizmu. Dzięki swojej delikatności świetnie sprawdzi się na każdej uroczystości rodzinnej czy ze znajomymi. Równie dobrym pomysłem będzie zabranie sałatki ze sobą do pracy czy szkoły na drugie śniadanie bądź przekąskę.
Alergeny w sałatce greckiej z sałatą lodową
Lista alergenów dla sałatki greckiej z sałatą lodową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze sałatki greckiej z sałatą lodową
Sałatka grecka z sałatą lodową to doskonała propozycja na smaczny posiłek do pracy czy szybką przekąskę. Jest to doskonały sposób na włączenie do diety surowych warzyw oraz surowych tłuszczów roślinnych.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.