Sałatka colesław
- Kapusta biała - pół główki (500 g)
- Marchewka - 3 średnie sztuki (300 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Majonez (75 g)
- Jogurt naturalny 2% (75 g)
Przepis na sałatkę colesław krok po kroku
Kapustę dokładnie umyj, osusz i poszatkuj na drobne kawałki.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Warzywa umieść w jednej misce.
Przygotuj sos: w kubeczku dokładnie wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Warzywa zalej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj.
Sałatkę najlepiej podawaj schłodzoną.
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka colesław
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z młodej kapusty i ogórka
-
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
-
Surówka ze świeżej kapusty
-
Kapusta na gęsto
-
Surówka z młodej kapusty Colesław
-
Surówka z młodej białej kapusty
-
Surówka z rzodkiewką
-
Kapusta włoska zasmażana
-
Surówka z młodej kapusty ze śmietaną
-
Surówka z młodej kapusty z koperkiem
-
Surówka z młodej kapusty i marchewki
-
Surówka z młodej kapusty z jogurtem
-
Surówka z młodej kapusty do grilla
-
Surówka z młodej kapusty
Więcej informacji na temat sałatki colesław
Sałatka colesław to doskonały dodatek do dań obiadowych. Jest to popularna surówka obiadowa, która składa się głównie z białej kapusty, która jest dokładnie poszatkowana. Do sałatki można dodać przeróżne dodatki, np. marchew, jabłko czy ananas. Sos do sałatki colesław może stanowić majonez, musztarda czy ocet oraz przyprawy. Historia tej sałatki sięga aż do czasów starożytnego Rzymu, skąd została włączona do kuchni Europejskiej. W dalszej części dowiesz się jak zrobić domową sałatkę colesław. Przepis na sałatkę colesław jest bardzo prosty i nie potrzebujesz dużego doświadczenia, aby ją zrobić. Składniki, których potrzebujesz to biała kapusta, marchew, cebula, majonez, jogurt naturalny oraz przyprawy (sól, pieprz, sok z cytryny oraz cukier).
Kapusta biała stanowi główny składnik sałatki colesław. Dostarcza ona do organizmu wielu cennych składników odżywczych. Jest to produkt niskokaloryczny, ponieważ w 100g kapusty znajduje się tylko 25 kcal. Jest to warzywo wzdymające, dlatego powinny na nie uważać osoby z problemami jelitowymi. Kapusta biała jest dobrym źródłem witaminy C, która spożywana w odpowiednich ilościach wspomaga układ odpornościowy. Spożywanie kapusty w naszej diecie dodatkowo poprawia krzepliwość krwi, obniża poziom cholesterolu LDL, poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Znajdziemy w niej takie składniki odżywcze jak: witamina A, niektóre witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas oraz mangan. W okresie wzmożonej zachorowalności najlepiej sięgać po kapustę kiszoną, ponieważ zawiera ona więcej witaminy C. Dodatkowo kapusta może być włączona do diet redukcyjnych, ponieważ nie powoduje skoków poziomu glukozy we krwi.
Podsumowując klasyczny colesław to surówka obiadowa składającą się głównie z białej kapusty. Jest bogatym źródłem wielu składników mineralnych oraz witamin. Osoby na diecie redukcyjnej, aby zmniejszyć jej kaloryczność, mogą użyć gęstego jogurtu zamiast klasycznego majonezu. Sałatka colesław jest idealnym dodatkiem do mięs, dlatego koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Alergeny w sałatce colesław
Lista alergenów dla sałatki colesław przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze sałatki colesław
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.