Sałatka cezar klasyczna

Opublikowano: 27.03.2021 r., 21:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka cezar z grzankami, podana w białej, eleganckiej misce i posypana obficie parmezanem.
Sałatka cezar klasyczna
Sałatka cezar klasyczna, to tradycyjna wersja tego popularnego dania. Świetnie sprawdza się jako szybki pomysł na przekąskę, szczególnie dla miłośników kuchni włoskiej.
Przygotowanie 25 min
713 kcal
Kcal w porcji
311 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 1 duża pierś (200 g)
  • Sałata rzymska pół dużej główki (200 g)
  • Chleb 3 kromki (105 g)
  • Ser parmezan 4 łyżki (32 g)
  • Majonez 3 łyżki (75 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (15 ml)
  • Makaron bezjajeczny (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, patelnia grillowa, duża miska, salaterka

Przepis na sałatkę cezar klasyczną krok po kroku

Mięso z piersi z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, natrzyj oliwą, a potem posyp solą i pieprzem i grilluj na nagrzanej patelni. Gdy mięso będzie rumiane ostudź je i pokrój w dużą kostkę. Następnie przełóż na dużą miskę.

Makaron ugotuj do miękkości z odrobiną soli. Następnie odcedź i połącz z mięsem.

Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki, dodaj do miski z kurczakiem.

Chleb pokrój w drobną kostkę i podsmaż na gorącej patelni. Gdy grzanki będą rumiane dodaj do pozostałych składników sałatki.

W małej miseczce wymieszaj majonez, sól, pieprz z drobno posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę, następnie wymieszaj wszystko razem bardzo dokładnie i posyp startym parmezanem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę cezar klasyczną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat sałatki cezar klasycznej

Sałatka cezar klasyczna jest tradycyjną wersją tej bardzo popularnej potrawy. Na pewno podbije serca wielu osób, zwłaszcza tych ceniących sobie kulinarny minimalizm i smaki słonecznej Italii. W tej sałatce znajdziesz wszystko, co najlepsze w kuchni śródziemnomorskiej. Tradycyjna sałatka typu cezar podawana jest z grzankami, chrupiącą i świeżą sałatą, posypana parmezanem, a całość dopełnia pyszny dressing. Przepis jest niezwykle łatwy, a wykonanie zabiera naprawdę mało czasu, dzięki czemu jest to idealna potrawa dla osób zapracowanych i zabieganych.

Sałatka cesarska jest bardzo popularna, zwłaszcza wśród fanów kuchni śródziemnomorskiej. Jej nazwa wzięła się od jej twórcy Caesara Cardiniego, włoskiego kucharza, który przygotował ją po raz pierwszy. Tradycyjnie składa się głównie z sałaty rzymskiej, grzanek i tartego parmezanu. Czasami dodaje się do niej anchois, by wzbogacić jej smak. W tej wersji króluje pierś z kurczaka, która dzięki grillowaniu zachowuje niezwykłą soczystość i doskonały smak. To danie z kurczakiem zyskuje zupełnie nowego wymiaru i lekkości. Dodatek mięsa sprawia też, że danie jest bardziej sycące i lepiej zaspokaja głód. Składniki na sałatkę powinny być najwyższej jakości, dzięki temu jej aromat będzie jeszcze lepszy i głębszy. Sałatka rzymska, która stanowi bazę tej potrawy jest świetny źródłem witaminy K, wspierającej odpowiednią krzepliwość krwi, a także chlorofilu, któremu zawdzięcza swój piękny, zielony kolor. Sałata ta jest ostatnio coraz częściej używana w kuchni, to dobrze, bo zawiera wiele cennych składników. Sałata rzymska świetnie komponuje się z serami, a najlepiej z aromatycznym parmezanem, którego spory dodatek wzbogaca tą sałatkę.

Surówka cezar jest wykonana z kilku składników, dzięki czemu sprawdzi się jako posiłek kryzysowy. Według legendy sałatka ta, powstała właśnie z ostatnich składników w spiżarni włoskiego kucharza, który chciał stworzyć coś smacznego. Jej smak jest bardzo wyrafinowany, dlatego przypadnie do gustu miłośnikom dobrego jedzenia.

Połączenie wyrazistego sera, ostrego czosnku i pysznego majonezu, tworzą razem to, czego nie stworzyłaby nawet najlepsza przyprawa - niepowtarzalny smak.

Alergeny w sałatce cezar klasycznej

Lista alergenów dla sałatki cezar klasycznej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb
    • Makaron bezjajeczny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki cezar klasycznej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(311g)
Energia (kcal)
229.47
713.65
Białko (g)
11.31
35.16
Fenyloalanina (mg)
0.45
1.39
Brak danych dla: chleb.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(311g)
Węglowodany (g)
16.90
52.55
Węglowodany przyswajalne (g)
15.60
48.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
4.04
Sacharoza (cukier) (g)
0.11
0.33
Brak danych dla: chleb, ser parmezan.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.13
0.40
Brak danych dla: chleb, ser parmezan.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.24
0.76
Brak danych dla: chleb, ser parmezan.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: chleb, ser parmezan.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(311g)
Tłuszcz (g)
12.72
39.57
Tłuszcze nasycone (g)
3.27
10.16
Tłuszcze nienasycone (g)
9.46
29.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.00
12.44
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.46
16.97
Cholesterol (mg)
28.18
87.65

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(311g)
Witamina A (µg (mcg))
136.95
425.92
Witamina B6 (mg)
0.28
0.88
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.39
Witamina C (mg)
1.13
3.52
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.24
Witamina E (mg)
0.87
2.71
Brak danych dla: chleb.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.23
41.16
Tiamina (mg)
0.13
0.42
Ryboflawina (mg)
0.13
0.40
Niacyna (mg)
3.71
11.55
Foliany (µg (mcg))
60.39
187.81
Beta karoten (µg (mcg))
1483.11
4612.49

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(311g)
Sód (mg)
207.33
644.79
Potas (mg)
213.27
663.28
Wapń (mg)
98.74
307.09
Fosfor (mg)
140.55
437.11
Magnez (mg)
23.99
74.60
Żelazo (mg)
1.10
3.41
Cynk (mg)
0.69
2.14
Miedź (mg)
0.08
0.25
Mangan (mg)
0.15
0.48
Brak danych dla: chleb.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki cezar klasycznej 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki cezar klasycznej

Koszt składników
57.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 duża pierś
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Sałata rzymska
200 g
pół dużej główki
5.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 200 g
Chleb
105 g
3 kromki
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 105 g
Ser parmezan
32 g
4 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
4.16
Za 32 g
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Makaron bezjajeczny
80 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 80 g
Koszt składników
57.50