Sałatka cezar klasyczna
- Piersi kurczaka bez skóry - 1 duża pierś (200 g)
- Sałata rzymska - pół dużej główki (200 g)
- Chleb - 3 kromki (105 g)
- Ser parmezan - 4 łyżki (32 g)
- Majonez - 3 łyżki (75 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (15 ml)
- Makaron bezjajeczny (80 g)
Przepis na sałatkę cezar klasyczną krok po kroku
Mięso z piersi z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, natrzyj oliwą, a potem posyp solą i pieprzem i grilluj na nagrzanej patelni. Gdy mięso będzie rumiane ostudź je i pokrój w dużą kostkę. Następnie przełóż na dużą miskę.
Makaron ugotuj do miękkości z odrobiną soli. Następnie odcedź i połącz z mięsem.
Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki, dodaj do miski z kurczakiem.
Chleb pokrój w drobną kostkę i podsmaż na gorącej patelni. Gdy grzanki będą rumiane dodaj do pozostałych składników sałatki.
W małej miseczce wymieszaj majonez, sól, pieprz z drobno posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę, następnie wymieszaj wszystko razem bardzo dokładnie i posyp startym parmezanem.
Więcej informacji na temat sałatki cezar klasycznej
Sałatka cezar klasyczna jest tradycyjną wersją tej bardzo popularnej potrawy. Na pewno podbije serca wielu osób, zwłaszcza tych ceniących sobie kulinarny minimalizm i smaki słonecznej Italii. W tej sałatce znajdziesz wszystko, co najlepsze w kuchni śródziemnomorskiej. Tradycyjna sałatka typu cezar podawana jest z grzankami, chrupiącą i świeżą sałatą, posypana parmezanem, a całość dopełnia pyszny dressing. Przepis jest niezwykle łatwy, a wykonanie zabiera naprawdę mało czasu, dzięki czemu jest to idealna potrawa dla osób zapracowanych i zabieganych.
Sałatka cesarska jest bardzo popularna, zwłaszcza wśród fanów kuchni śródziemnomorskiej. Jej nazwa wzięła się od jej twórcy Caesara Cardiniego, włoskiego kucharza, który przygotował ją po raz pierwszy. Tradycyjnie składa się głównie z sałaty rzymskiej, grzanek i tartego parmezanu. Czasami dodaje się do niej anchois, by wzbogacić jej smak. W tej wersji króluje pierś z kurczaka, która dzięki grillowaniu zachowuje niezwykłą soczystość i doskonały smak. To danie z kurczakiem zyskuje zupełnie nowego wymiaru i lekkości. Dodatek mięsa sprawia też, że danie jest bardziej sycące i lepiej zaspokaja głód. Składniki na sałatkę powinny być najwyższej jakości, dzięki temu jej aromat będzie jeszcze lepszy i głębszy. Sałatka rzymska, która stanowi bazę tej potrawy jest świetny źródłem witaminy K, wspierającej odpowiednią krzepliwość krwi, a także chlorofilu, któremu zawdzięcza swój piękny, zielony kolor. Sałata ta jest ostatnio coraz częściej używana w kuchni, to dobrze, bo zawiera wiele cennych składników. Sałata rzymska świetnie komponuje się z serami, a najlepiej z aromatycznym parmezanem, którego spory dodatek wzbogaca tą sałatkę.
Surówka cezar jest wykonana z kilku składników, dzięki czemu sprawdzi się jako posiłek kryzysowy. Według legendy sałatka ta, powstała właśnie z ostatnich składników w spiżarni włoskiego kucharza, który chciał stworzyć coś smacznego. Jej smak jest bardzo wyrafinowany, dlatego przypadnie do gustu miłośnikom dobrego jedzenia.
Połączenie wyrazistego sera, ostrego czosnku i pysznego majonezu, tworzą razem to, czego nie stworzyłaby nawet najlepsza przyprawa - niepowtarzalny smak.
Alergeny w sałatce cezar klasycznej
Lista alergenów dla sałatki cezar klasycznej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb
- Makaron bezjajeczny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki cezar klasycznej
Energia i białka
(311g)
Węglowodany
(311g)
Tłuszcze
(311g)
Witaminy
(311g)
Składniki mineralne
(311g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.