Sałatka caprese
Opublikowano: 05.05.2021 r.
Pomidor, mozzarella light i oliwa z oliwek – to idealny trio do szybkiej i pysznej sałatki caprese. Świeży pomidor i delikatna mozzarella tworzą świetną bazę, a oliwa z oliwek nadaje całości aksamitnego smaku. Idealne danie na lekki lunch albo przystawkę, której przygotowanie zajmie dosłownie parę minut.
Składniki dla 2 porcji:
- Pomidor - 150 g (1 średnia sztuka)
- Ser mozzarella light - 125 g (1 opakowanie)
- Oliwa z oliwek - 25 ml
- Przyprawy - pieprz, oregano, bazylia
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- miseczka
Przepis krok po kroku
- Pomidory pokrój na cienkie plastry.
- Mozzarellę wyjmij z zalety i pokrój na cienkie plasterki.
- Pomidory i mozzarelle ułóż na przemian w okrąg na talerzu.
- Na każdy plaster mozzarelli połóż listek bazylii.
- Sałatkę dopraw pieprzem, oregano i polej oliwą z oliwek.
Komentarz dietetyka
Sałatka caprese to prosta w przygotowaniu przekąska. Warto wypróbować ten przepis w swojej diecie, ponieważ jest to danie dostarczające sporej ilości białka zwierzęcego oraz jest to doskonały sposób na przemycenie do jadłospisu warzyw.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny