Sałatka brokułowa z jajkiem i kukurydzą

Opublikowano: 29.03.2022 r., 20:23 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka brokułowa z jajkiem i kukurydzą w misce
Sałatka brokułowa z jajkiem i kukurydzą
Sałatka brokułowa z jajkiem i kukurydzą to naprawdę pyszna sałatka, która sprawdzi się na śniadanie, obiad czy kolację. Świetnie prezentuje się na stole, dlatego będzie również wspaniałym daniem na imprezę.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Prażenie 15 min
264 kcal
Kcal w porcji
235 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Brokuły (500 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (30 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Majonez (50 g)
  • Musztarda (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia mała, duża miska, sitko, miseczka

Przepis na sałatkę brokułową z jajkiem i kukurydzą krok po kroku

Brokuła podziel na różyczki i ugotuj w wodzie lub na parze.

Odcedź, przelej zimną wodą i zostaw na chwilę by odciekła woda.

Jajka ugotuj na twardo. Zostaw do ostygnięcia. Następnie obierz i pokrój w dużą kostkę.

Na suchej patelni zrumień nasiona słonecznika, aż zaczną wydzielać orzechowy zapach.

Kukurydzę odcedź z zalewy.

W małej miseczce wymieszaj majonez z musztardą. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.

W dużej misce umieść brokuła, jajka, kukurydza, nasiona słonecznika.

Wierzch polej przygotowanym sosem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę brokułową z jajkiem i kukurydzą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki brokułowej z jajkiem i kukurydzą

Sałatka brokułowa z jajkiem i kukurydzą to naprawdę pyszna sałatka, która sprawdzi się na śniadanie, obiad czy kolację. Świetnie prezentuje się na stole, dlatego będzie również wspaniałym daniem na imprezę.

Ten prosty przepis na sałatkę brokułową z jajkiem i kukurydzą wykonasz z kilku składników. Potrzebne będą brokuły, jajka gotowane, kukurydza konserwowa, pestki słonecznika, majonez i musztarda. Dodatkowego smaku nadaje majonez z musztardą i sokiem z cytryny. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę brokułową, to koniecznie sprawdź nasz przepis i przekonaj się sam, jak łatwa jest w przygotowaniu.

Potrawy z jajek to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko na śniadanie. Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest sposób spożywania jaj. Niestety smażone w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku mają więcej oddziaływań negatywnych. Dlatego warto szukać zdrowszych i smaczniejszych rozwiązań.

Brokuły to warzywo, które spotkać można w sklepach przez cały rok. Znaleźć można również różne jego rodzaje. Wyglądem przypomina małe drzewo. Różyczki, najczęściej spożywana część brokuła, to tak naprawdę nierozwinięte kwiaty, które nie zdążyły zakwitnąć. Brokuły są szczególnie doceniane za występowanie w nich kaempferolu, czyli przeciwutleniacza działającego przeciwzapalnie. Są również bogatym źródłem witaminy K i A. Ze względu na swoją niską kaloryczność i bogactwo błonnika często wykorzystywany jest w dietach redukcyjnych. Brokuły można jeść również na surowo, ale najczęściej w polskiej kuchni są one gotowane. W przypadku długiego gotowania dochodzi do utraty wartości odżywczych, dlatego najlepiej jest je ugotować na parze.

Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa. Dlatego ta dobra sałatka to świetny pomysł na uzupełnienie diety w warzywa.

Alergeny w sałatce brokułowej z jajkiem i kukurydzą

Lista alergenów dla sałatki brokułowej z jajkiem i kukurydzą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki brokułowej z jajkiem i kukurydzą

na 100g gotowej potrawy

Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kcal)
112.59
264.59
Białko (g)
4.76
11.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany (g)
8.21
19.29
Węglowodany przyswajalne (g)
6.28
14.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.93
4.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz (g)
7.50
17.62
Tłuszcze nasycone (g)
1.87
4.38
Tłuszcze nienasycone (g)
5.63
13.23
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.14
5.02
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.49
8.21
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
66.47
156.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina A (µg (mcg))
44.85
105.39
Witamina B6 (mg)
0.18
0.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.38
Witamina C (mg)
47.71
112.13
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.84
Witamina E (mg)
0.77
1.80
Retinol (µg (mcg))
28.43
66.81
Tiamina (mg)
0.10
0.23
Ryboflawina (mg)
0.17
0.39
Niacyna (mg)
0.82
1.92
Foliany (µg (mcg))
57.99
136.29
Beta karoten (µg (mcg))
190.80
448.37

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód (mg)
141.52
332.57
Potas (mg)
237.09
557.16
Wapń (mg)
38.65
90.83
Fosfor (mg)
100.10
235.25
Magnez (mg)
26.97
63.39
Żelazo (mg)
0.94
2.21
Cynk (mg)
0.73
1.71
Miedź (mg)
0.10
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki brokułowej z jajkiem i kukurydzą 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki brokułowej z jajkiem i kukurydzą

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Słonecznik nasiona łuskane
30 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Musztarda
10 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Koszt składników
23.50