Sałatka brokułowa z jajkiem

Opublikowano: 28.08.2023 r., 12:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brokułowa sałatka z jajkiem
Sałatka brokułowa z jajkiem
Sałatka brokułowa z jajkiem to doskonała propozycja na smaczną kolację dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na sałatkę brokułową z sosem czosnkowym.
Przygotowanie 35 min
131 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Brokuły - podzielone na różyczki (400 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Pomidory koktajlowe (150 g)
  • Majonez light (15 g)
  • Jogurt naturalny 2% (45 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, praska do czosnku, miseczka

Przepis na sałatkę brokułową z jajkiem krok po kroku

Różyczki brokuła umyj pod bieżącą wodą.

Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę stołową soli oraz dodaj różyczki brokuła. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na średniej mocy palnika do miękkości brokuła (około 8 – 9 minut).

Do drugiego garnka wlej wodę, włóż jajka i gotuj przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie jajka wyciągnij z wody, pozostaw do wystudzenia i obierz ze skorupek.

Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół.

W miseczce wymieszaj majonez, jogurt naturalny, czosnek przeciśnięty przez praskę, łyżkę soku z cytryny oraz szczyptę soli.

W misce ułóż ugotowane różyczki brokuła, jajka na twardo pokrojone na ćwiartki oraz pomidorki koktajlowe.

Całość polej sosem czosnkowym.

Jak oceniasz przepis na sałatkę brokułową z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki brokułowej z jajkiem

Sałatka brokułowa z jajkiem to doskonały pomysł na kolację. Sałatka świetnie sprawdzi się również jako przekąska do pracy. Prosty przepis na sałatkę brokułową z jajkiem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: brokuły, jajka, pomidory koktajlowe, majonez light, jogurt naturalny, czosnek, sól, pieprz oraz sok z cytryny.

A jak zrobić sałatkę brokułową z jajkiem gotowanym? Różyczki brokuła umyj pod bieżącą wodą. Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę stołową soli oraz dodaj różyczki brokuła. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na średniej mocy palnika do miękkości brokuła (około 8 – 9 minut). Do drugiego garnka wlej wodę, włóż jajka i gotuj przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie jajka wyciągnij z wody, pozostaw do wystudzenia i obierz ze skorupek. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. W miseczce wymieszaj majonez, jogurt naturalny, czosnek przeciśnięty przez praskę, łyżkę soku z cytryny oraz szczyptę soli. W misce ułóż ugotowane różyczki brokuła, jajka na twardo pokrojone na ćwiartki oraz pomidorki koktajlowe. Całość polej sosem czosnkowym.

Brokuł to warzywo bogate w wiele cennych witamin oraz składników mineralnych, do których możemy zaliczyć witaminę C, witaminę A, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Znajdziemy w nim sulforafan, który jest silnym przeciwutleniaczem - związki te zmniejszają produkcję wolnych rodników i zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Białko jaja kurzego uznawane jest za białko wzorcowe, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiednich ilościach. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B.

Podsumowując najlepsza sałatka brokułowa z sosem czosnkowym to doskonała propozycja na przekąskę. Sałatka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w sałatce brokułowej z jajkiem

Lista alergenów dla sałatki brokułowej z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze sałatki brokułowej z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Sałatka brokułowa z jajkiem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Brokuły wykorzystane do przygotowania sałatki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
65.92
131.84
Białko (g)
5.12
10.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.79
9.58
Węglowodany przyswajalne (g)
3.32
6.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.47
2.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.24
6.48
Tłuszcze nasycone (g)
1.36
2.72
Tłuszcze nienasycone (g)
1.88
3.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.07
2.15
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.81
1.61
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
98.89
197.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
64.69
129.39
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.31
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.47
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
45.38
90.76
Witamina D (µg (mcg))
0.53
1.05
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.65
1.30
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
42.25
84.49
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.37
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.44
0.88
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.35
90.69
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
254.16
508.32
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
75.98
151.95
Potas (mg)
233.27
466.54
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
49.74
99.49
Fosfor (mg)
89.28
178.56
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.38
30.77
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.87
1.74
Cynk (mg)
0.58
1.15
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki brokułowej z jajkiem 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki brokułowej z jajkiem

Koszt składników
25.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
400 g
podzielone na różyczki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Pomidory koktajlowe
150 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Majonez light
15 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 15 g
Jogurt naturalny 2%
45 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 45 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
25.30