Sałatka brokułowa z jajkiem
- Brokuły - podzielone na różyczki (400 g)
- Jajko (4 szt.)
- Pomidory koktajlowe (150 g)
- Majonez light (15 g)
- Jogurt naturalny 2% (45 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Przepis na sałatkę brokułową z jajkiem krok po kroku
Różyczki brokuła umyj pod bieżącą wodą.
Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę stołową soli oraz dodaj różyczki brokuła. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na średniej mocy palnika do miękkości brokuła (około 8 – 9 minut).
Do drugiego garnka wlej wodę, włóż jajka i gotuj przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie jajka wyciągnij z wody, pozostaw do wystudzenia i obierz ze skorupek.
Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół.
W miseczce wymieszaj majonez, jogurt naturalny, czosnek przeciśnięty przez praskę, łyżkę soku z cytryny oraz szczyptę soli.
W misce ułóż ugotowane różyczki brokuła, jajka na twardo pokrojone na ćwiartki oraz pomidorki koktajlowe.
Całość polej sosem czosnkowym.
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatki z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i jajkiem
-
Sałatka z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułów i makaronu
-
Sałatka makaronowa z brokułem
-
Brokuły z piekarnika
-
Sałatka z brokułem i słonecznikiem
-
Sałatka warstwowa z brokułem
-
Sałatka z brokułem i jajkiem pomidorem warstwowa
-
Sałatka z brokułem i boczkiem
-
Sałatka z brokułami i jajkiem i słonecznikiem
-
Sałatka z brokułami jajkiem i pomidorem
-
Sałatka z tortellini i brokułem
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatki z brokułami
Więcej informacji na temat sałatki brokułowej z jajkiem
Sałatka brokułowa z jajkiem to doskonały pomysł na kolację. Sałatka świetnie sprawdzi się również jako przekąska do pracy. Prosty przepis na sałatkę brokułową z jajkiem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: brokuły, jajka, pomidory koktajlowe, majonez light, jogurt naturalny, czosnek, sól, pieprz oraz sok z cytryny.
A jak zrobić sałatkę brokułową z jajkiem gotowanym? Różyczki brokuła umyj pod bieżącą wodą. Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę stołową soli oraz dodaj różyczki brokuła. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na średniej mocy palnika do miękkości brokuła (około 8 – 9 minut). Do drugiego garnka wlej wodę, włóż jajka i gotuj przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie jajka wyciągnij z wody, pozostaw do wystudzenia i obierz ze skorupek. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. W miseczce wymieszaj majonez, jogurt naturalny, czosnek przeciśnięty przez praskę, łyżkę soku z cytryny oraz szczyptę soli. W misce ułóż ugotowane różyczki brokuła, jajka na twardo pokrojone na ćwiartki oraz pomidorki koktajlowe. Całość polej sosem czosnkowym.
Brokuł to warzywo bogate w wiele cennych witamin oraz składników mineralnych, do których możemy zaliczyć witaminę C, witaminę A, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Znajdziemy w nim sulforafan, który jest silnym przeciwutleniaczem - związki te zmniejszają produkcję wolnych rodników i zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Białko jaja kurzego uznawane jest za białko wzorcowe, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiednich ilościach. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B.
Podsumowując najlepsza sałatka brokułowa z sosem czosnkowym to doskonała propozycja na przekąskę. Sałatka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w sałatce brokułowej z jajkiem
Lista alergenów dla sałatki brokułowej z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze sałatki brokułowej z jajkiem
Sałatka brokułowa z jajkiem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Brokuły wykorzystane do przygotowania sałatki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.