Sałatka big mac z wołowiną
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Mięso mielone wołowe (500 g)
- Jogurt naturalny (100 ml)
- Śmietana 12% (150 g)
- Majonez light (70 g)
- Musztarda (50 g)
- Keczup (70 g)
- Cebula czerwona (100 g)
- Bułka pszenna - hamburgerowa, 4 sztuki (300 g)
- Masło (50 g)
- Ser żółty (200 g)
- Sałata lodowa (300 g)
- Pomidor (200 g)
- Ogórek kiszony (200 g)
Przepis na sałatkę big mac z wołowiną krok po kroku
Na oleju smaż przez około 10 minut mięso mielone z dodatkiem łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczypty papryki ostrej, łyżeczki papryki słodkiej, szczypty kurkumy oraz łyżeczki czosnku granulowanego i 1/2 łyżeczki majeranku.
Cebulę bardzo drobno posiekaj.
Jogurt, śmietanę, majonez, ketchup i musztardę dokładnie wymieszaj z dodatkiem cebuli, soli, pieprzu oraz czosnku granulowanego (do smaku).
Ser zetrzyj na małych oczkach tarki.
Pokrój sałatę w paski, ogórki oraz pomidora w ćwiartki.
Dolne części bułki pokrój w większą kostkę i usmaż na maśle - powinny być złote i chrupiące.
Górne części bułek podsmaż na suchej patelni na złoty kolor (od strony przecięcia) i pokrój w dużą kostkę.
Układaj warstwy składników: połowa grzanek, połowa mięsa, połowa sera, 1/3 sosu, połowa sałaty, połowa pomidora i połowa ogórka. Powtórz warstwy.
Wierzch polej resztą sosu i wyłóż górne części bułki.
Odstaw do lodówki na minimum godzinę.
Więcej informacji na temat sałatki big mac z wołowiną
Szukasz nowego pomysłu na sałatkę? Ta warstwowa sałatka smakuje jak ten słynny burger. Jest naprawdę przepyszna – zobacz, jak zrobić sałatkę big mac z wołowiną. Pyszne, świeże warzywa, mielone mięso wołowe, ser żółty, genialny sos oraz bułki hamburgerowe – oto składniki na świetne połączenie smaków. Ten sprawdzony przepis to idealny pomysł na przystawkę na imprezę. Przepis na sałatkę big mac z wołowiną daje sycący posiłek, który jest po prostu dobry na każdą okazję, nie tylko na święta. To smaczne rozwiązanie nawet na zwykły dzień.
Big mac jest to hamburger ze znanej restauracji. Ma bardzo wielu wielbicieli, ponieważ jest naprawdę smaczna. Sałatka big mac z wołowiną jest sprawdzonym przepisem na przekąskę, która jest pyszna i nawiązuje do burgera. Przepis na sałatkę big mac z wołowiną zawiera takie składniki jak: grzanki z bułki hamburgerowej, mięso wołowe, ser żółty, sos (złożony z jogurtu naturalnego, śmietany, ketchupu, musztardy, majonezu oraz cebulki z dodatkiem soli i pieprzu), sałata lodowa, pomidor oraz ogórek kiszony.
Jak zrobić sałatkę big mac z wołowiną? Na początku usmaż mięso wraz z przyprawami na oleju. Powinno się ładnie zarumienić. Następnie przygotuj sos. Posiekaj bardzo drobno cebulę czerwoną i wymieszaj z majonezem, musztardą, ketchupem, jogurtem, śmietaną oraz solą, czosnkiem i pieprzem. Zetrzyj też ser na tarce, pokrój wszystkie warzywa i przygotuj grzanki z bułki. Pozostało jedynie ułożyć sałatkę w misce. Do przepisu na sałatkę big mac z wołowiną najlepiej jest użyć miski szklanej i wysokiej, tak, by warstwy sałatki ładnie się prezentowały. W naczyniu układaj warstwy: grzanki, mięso, ser, sos, warzywa. Na wierzch idzie reszta sosu oraz podgrzane górne części bułki.
Jak zrobisz sałatkę big mac z wołowiną, odłóż ją na minimum godzinę do lodówki. Dzięki temu całość nabierze lepszego smaku.
Taki sprawdzony przepis na warstwową sałatkę będzie strzałem w 10, jeżeli potrzebujesz jakiejś odmiany. Z pewnością goście będą zachwyceni, a sałatka big mac z wołowiną zniknie w okamgnieniu.
Niestety ta warstwowa sałatka jest bardzo wysokokaloryczna. Dostarcza także dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. By dodatkowo ograniczyć kilokalorie, możesz śmietanę zamienić całkowicie na jogurt naturalny. Zamiast zwykłego ketchupu można użyć tego z obniżoną ilością cukru. Dobry pomysł na zmniejszenie indeksu glikemicznego to wykorzystanie bułek hamburgerowych z pełnego ziarna. Dostarczą one więcej błonnika niż bułki pszenne, a sałatka big mac z wołowiną stanie jest jeszcze bardziej sycąca i bogata w witaminy oraz minerały.
Alergeny w sałatce big mac z wołowiną
Lista alergenów dla sałatki big mac z wołowiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
- Śmietana 12%
- Masło
- Ser żółty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
- Musztarda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
Wartości odżywcze sałatki big mac z wołowiną
Mięso wołowe nie powinno być spożywane w nadmiarze. Zawiera ono kwasy nasycone, które w zbyt dużej ilości powodują problemy dotyczące między innymi układu krążenia (może być przyczyną powstawania m.in. miażdżycy).
Energia i białka
(192g)
Węglowodany
(192g)
Tłuszcze
(192g)
Witaminy
(192g)
Składniki mineralne
(192g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.