Przepis na sałatkę bezglutenową krok po kroku

Składniki
  • Komosa ryżowa (Quinoa) 45 g 1/4 szklanki
  • Piersi kurczaka bez skóry 100 g
  • papryka żółta 55 g 1/4 sztuki
  • pomidory koktajlowe 50 g
  • Ogórek 35 g ogórek gruntowy
  • Olej rzepakowy 12 ml łyżka
  • Olej lniany 24 ml dwie łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, papryka słodka, kurkuma, skórka z cytryny, mięta świeża
To będzie niezbędne
garnek, patelnia grillowa, miska

Wypłucz komosę na sitku. Przełóż do garnka i zalej wodą w stosunku 1:2. Białą komosę gotuj 15 minut, czerwoną 20 minut, a czarną 25 minut. Dodaj większą szczyptę soli, wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.

Pierś z kurczaka polej olejem rzepakowym oraz dopraw szczyptą soli, pieprzu, cząbru, papryki słodkiej, kurkumy i dodaj 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny.

Pierś z kurczaka przełóż na mocno rozgrzaną patelnię i smaż po 3-5 minut z każdej strony w zależności od jej grubości. Pozostaw do ostygnięcia.

Komosę przełóż do miski.

Pomidorki umyj i osusz, pokrój w połówki i dodaj do komosy.

Odetnij końcówki ogórka, jeśli ma delikatną skórkę umyj go dokładnie i pokrój w plasterki lub półplasterki. Jeśli skórka jest gruba, obierz go i pokrój. Przełóż ogórka do miski.

Paprykę dokładnie umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne, wszystkie białe błony i pokrój w paski lub kostkę. Dodaj do komosy i pozostałych warzyw.

Do sałatki dodaj szczyptę soli, sporą szczyptę pieprzu, olej lniany oraz parę listków mięty.

Pierś z kurczaka pokrój w plasterki i połóż na sałatce.

Sałatka bezglutenowa podana w białym, głębokim talerzu, na szarym blacie, obok ściereczka , w tle pojemnik z olejem, widelec
Sałatka bezglutenowa
Koszt przygotowania dania
7.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
622 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
33

Sałatka bezglutenowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce bezglutenowej

Sałatka bezglutenowa z kurczakiem, z komosy ryżowej, z papryką, ogórkiem i pomidorami koktajlowymi to nie tylko świetny obiad do pracy, ale również sprawdzi się jako szybka kolacja czy imprezowa przystawka. Sałatka bez glutenu może być wykonana w wersji wegańskiej. Zamiast kurczaka wykorzystaj tofu, możesz wtedy do marynaty dodać papryczkę chili aby nadać bardziej wyrazisty smak.

Przepis na sałatkę bez glutenu jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Całość wykonasz w trakcie gotowania się komosy ryżowej. Sałatka dzięki wykorzystaniu mięty oraz skórki z cytryny jest orzeźwiająca, ogórki gaszą pragnienie, papryka dodaje delikatnej ostrości i słodyczy a pomidory dodają orzeźwiającą słodycz. Sałatkę możesz wykorzystać na grilla, pomiń w przygotowaniu kurczaka a z marynaty przygotuj dressing do sałatki.

Komosa ryżowa jest bezglutenowym zbożem, które posiada wiele właściwości odżywczych, dzięki którym zaliczana jest do grupy produktów superfoods. Zakwalifikowana jest do tej grupy przede wszystkim przez silne właściwości antyoksydacyjne. Jest bogata w witaminę D i E oraz witaminy

z grupy B. Dodatkowo jest źródłem wielu składników mineralnych, takich jak cynk, potas, wapń, magnez czy żelazo. Komosa ryżowa jest lekkostrawna, posiada wysoką zawartość błonnika oraz jest zbożem o niskim indeksie glikemicznym, jest idealna dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Produkt ten do swojej diety powinny włączyć również osoby będące na diecie wegetariańskiej a szczególnie będące na wegańskiej, ponieważ komosa zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których organizm ludzki nie jest w stanie sam syntetyzować.

Sałatka bezglutenowa dzięki dodatkowi surowych warzyw stanowi pełnowartościowy posiłek, jej smak i aromat komosy sprawiają, że dieta bez glutenu i laktozy jest pyszna i różnorodna. Dzięki wykorzystaniu ziół i przypraw sałatka bezglutenowa z kurczakiem nabiera charakteru, jednak zasmakuje osobom, które lubią potrawy o delikatnym smaku oraz tym, który wolą wyraźniejsze potrawy.

Wartości odżywcze sałatki bezglutenowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (315g)
Energia (kalorie)
197.78 kcal
622.99 kcal
Białko
9.37 g
29.53 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (315g)
Tłuszcz
12.96 g
40.82 g
Tłuszcze nasycone
1.95 g
6.13 g
Tłuszcze nienasycone
10.98 g
34.59 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.29 g
13.52 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
6.69 g
21.07 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę bezglutenową

Na 100g
Na porcję (315g)
Witamina A
11.74 µg (mcg)
37.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej lniany.
czytaj dalej
Witamina B6
0.37 mg
1.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej lniany.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej lniany.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej lniany.
czytaj dalej
Niacyna
3.46 mg
10.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej lniany.
czytaj dalej
Foliany
36.15 µg (mcg)
113.88 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej lniany.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę bezglutenową

Na 100g
Na porcję (315g)
Sód
16.06 mg
50.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej lniany.
czytaj dalej
Potas
272.24 mg
857.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej lniany.
czytaj dalej
Wapń
13.41 mg
42.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
140.96 mg
444.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
41.53 mg
130.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej lniany.
czytaj dalej
Żelazo
0.91 mg
2.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej lniany.
czytaj dalej
Cynk
0.73 mg
2.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej lniany.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki bezglutenowej 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce bezglutenowej

Lista alergenów dla sałatki bezglutenowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, cząber, papryka słodka, kurkuma, skórka z cytryny, mięta świeża.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę bezglutenową

Cena przygotowania sałatki bezglutenowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Komosa ryżowa (Quinoa)
45 g
1/4 szklanki
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 45 g
Piersi kurczaka bez skóry
100 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Papryka żółta
55 g
1/4 sztuki
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 55 g
Pomidory koktajlowe
50 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Ogórek
35 g
ogórek gruntowy
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 35 g
Olej rzepakowy
12 ml
łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Olej lniany
24 ml
dwie łyżki
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Liczba porcji:
Razem
52.50
Łączny koszt
7.27
Jak oceniasz przepis na sałatkę bezglutenową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób