Przepis na sałatka bawarska krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, suszone pomidory z chilli, miód, musztarda rosyjska
To będzie niezbędne
duża miska

Obierz cebulę z łupiny i posikaj w bardzo drobną kostkę.

Ogórki pokrój w kostkę.

Posiekaj wędlinę w paski.

W misce wymieszaj majonez, musztardę, miód, sól, suszone pomidory z chilli, pieprz oraz posiekany koper.

Zetrzyj ser na tarce.

Umieść wszystkie składniki w misce i wymieszaj.

Sałatkę podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Sałatka bawarska podana w miseczce.
Sałatka bawarska
Koszt przygotowania dania
21.09 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
418 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
24

Sałatka bawarska - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce bawarskiej

Sałatka bawarska to bardzo dobry pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny. Sałatka bawarska jest bardzo intensywna w smaku i świetnie sprawdzi się jako kolacja. Ziemniaczana wersja sałatki nie wymaga dodatku pieczywa i jest bezglutenowa. Przepis na sałatkę bawarską jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ja przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ogórki konserwowe, cebula, mortadela, majonez, ser gouda, musztarda rosyjska, suszone pomidory z chilli, sól, pieprz, koper, miód.

Jak zrobić sałatkę bawarską? Obierz cebulę z łupiny i posikaj w bardzo drobną kostkę. Ogórki pokrój w kostkę. Posiekaj wędlinę w paski. W misce wymieszaj majonez, musztardę, miód, sól, suszone pomidory z chilli, pieprz oraz posiekany koper. Zetrzyj ser na tarce. Umieść wszystkie składniki w misce i wymieszaj. Sałatkę podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Ogórki są warzywem niskokalorycznym rosnącym sezonowo na krzaczkach. Ogórki są dobrym źródłem fosforu, sodu i potasu, zawierają także sporo magnezu. Sód jest bardzo istotnym pierwiastkiem w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, dzięki niemu utrzymujemy prawidłowe napięcie nerwowe, chroni on przed utratą wody z komórek. Jednak zbyt wysokie stężenie sodu we krwi powoduje wzrost ciśnienia i prowadzi do kołatania serca. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując pyszna sałatka z majonezem na ostro sprawdzi się podana na wiele okazji także na kolację. Szybka do zrobienia sałatka może posłużyć także jako przekąska dla niezapowiedzianych gości. Sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie chłonęła zapachów z lodówki. Sałatkę można wzbogacić dodatkiem ziemniaków lub makaronu.

Wartości odżywcze sałatki bawarskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
190.28 kcal
418.62 kcal
Białko
7.45 g
16.38 g

Węglowodany w sałatce bawarskiej

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
2.77 g
6.09 g
Węglowodany przyswajalne
2.12 g
4.65 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.65 g
1.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
16.63 g
36.58 g
Tłuszcze nasycone
6.08 g
13.37 g
Tłuszcze nienasycone
10.55 g
23.21 g
Tłuszcze jednonasycone
5.09 g
11.20 g
Tłuszcze wielonasycone
5.46 g
12.01 g
Cholesterol
33.91 mg
74.61 mg

Witaminy w przepisie na sałatka bawarska

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A
35.49 µg (mcg)
78.08 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.23 mg
Witamina B12
0.44 µg (mcg)
0.96 µg (mcg)
Witamina C
3.68 mg
8.10 mg
Witamina D
0.40 µg (mcg)
0.88 µg (mcg)
Witamina E
0.49 mg
1.09 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
25.40 µg (mcg)
55.88 µg (mcg)
Tiamina
0.15 mg
0.32 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.26 mg
Niacyna
0.95 mg
2.09 mg
Foliany
13.59 µg (mcg)
29.89 µg (mcg)
Beta karoten
18.55 µg (mcg)
40.81 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatka bawarska

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
679.55 mg
1495.01 mg
Potas
158.58 mg
348.88 mg
Wapń
132.13 mg
290.69 mg
Fosfor
119.44 mg
262.77 mg
Magnez
12.54 mg
27.58 mg
Żelazo
0.48 mg
1.06 mg
Cynk
1.11 mg
2.44 mg
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki bawarskiej 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce bawarskiej

Lista alergenów dla sałatki bawarskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

W przepisie na sałatka bawarska nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód, musztarda rosyjska
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania sałatki bawarskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mortadela
300 g
3.50
Za 170,0 g
Liczba opakowań 2
6.18
Za 300 g
Ogórki konserwowe
500 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
3.49
Za 500 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Majonez
150 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 150 g
Ser gouda
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Koszt składników
33.40
Jak oceniasz przepis na sałatka bawarska
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób