Sałata z zielonych pomidorów na zimę
- Pomidory zielone (1000 g)
- Cebula - 3 sztuki (250 g)
- Sól - 1 łyżka (20 g)
- Ocet spirytusowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Cukier - 3/4 szklanki (150 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (40 ml)
Przepis na sałatę z zielonych pomidorów na zimę krok po kroku
Pomidory umyj i wytnij z nich szypułkę.
Następnie pokrój je na plastry grubości 3-5 mm. Włóż pomidory do miski, dosyp do nich łyżkę soli i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę i zostaw pomidory na 12-18 godzin.
Następnego dnia cebule obierz i pokrój w piórka. Przełóż cebulę na sicie i przelej wrzątkiem.
Z pomidorów odlej sok. Do pomidorów dodaj cebulę i wymieszaj.
Słoiki umyj i wyparz. Do każdego słoika wsyp 1/3 łyżeczki nasion gorczycy, dodaj 3 ziarna pieprzu, ziarno ziela angielskiego i pół liścia laurowego.
Do słoików włóż sałatkę z pomidorów i cebuli, starając się nie uszkodzić plastrów pomidora. Ułóż sałatkę dość ciasno.
Do garnka wlej 2 szklanki wody, ocet, dodaj cukier i olej. Całość gotuj, aż cukier się rozpuści.
Wciąż wrzącą zalewę wlej do słoików z sałatką. Zakręć dokładnie.
W szerokim garnku ułóż ściereczkę. Ustaw na niej słoiki. Wlej wodę do połowy wysokości słoików i gotuj całość przez 15 minut. Po tym czasie słoiki mocniej dokręć.
Odstaw do góry nogami do wystygnięcia.
-
Passata pomidorowa
-
Pomidory w słoikach
-
Pomidory z cebulą w słoiku
-
Pomidory do słoików
-
Ostre ogórki meksykańskie
-
Sałatka ukraińska z zielonych pomidorów
-
Pomidory koktajlowe na zimę
-
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki
-
Pomidory koktajlowe w słoikach na zimę
-
Pomidory w słoikach na zimę
-
Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków
-
Sos pomidorowy na zimę
-
Pomidorki koktajlowe w zalewie
-
Przecier z pomidorów na zimę
-
Pomidory w kawałkach na zimę
-
Sałatka z pomidorów do słoika
-
Pomidory na zimę do kanapek
-
Pomidory na zupę do słoików
-
Pomidory do słoików na zimę
Więcej informacji na temat sałaty z zielonych pomidorów na zimę
Sałata z zielonych pomidorów na zimę to świetny pomysł na pyszne, domowe przetwory. Tak przygotowane kwaśne pomidory w słodkiej zalewie stanowią smaczny i zdrowy dodatek do dań głównych.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sałatę z zielonych pomidorów na zimę to wykonasz ją z zaledwie kilku składników. Przede wszystkim potrzebne będą zielone pomidory. Na początku należy je umyć, pozbawić szypułek i pokroić w plastry. Tak przygotowane pomidory zasyp solą, wymieszaj i odstaw na minimum 12 godzin. Po tym czasie odlej powstały sok. Następnie dodaj pokrojoną w piórka i sparzoną cebulę. Całość dokładnie wymieszaj. Zalewa do sałatki powstanie z wody, octu, cukru i oleju. Wszystko gotuj, aż cukier się rozpuści. W słoikach, w których już znajduje się gorczyca, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy umieść sałatę z pomidorów i cebuli. Wlej wrzącą zalewę i dokładnie zakręć słoiczki i pasteryzuj je przez 15 minut.
Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.
Gdy pomidory są zielone, to znaczy, że jeszcze do końca nie dojrzały i nie są do końca dobre w smaku. W wersji surowej są niestety niebezpieczne dla zdrowia. Wynika to z obecności solaniny, która może m.in. doprowadzić do zaburzeń neurologicznych. Okazuje się jednak, że gdy podda się je obróbce cieplnej lub odpowiednio ukisi, lub zamarynuje, to są one bezpieczniejsze. Nie oznacza to jednak, że można spożywać je w nadmiernej ilości.
Każdy ogrodnik doskonale wie, że pogoda bywa kapryśna. Czasami więc, by nie stracić zbyt dużo z upraw należy wcześniej zerwać warzywa. To pozwoli np. uchronić je przed zmarznięciem. Zielone pomidory mogą sobie spokojnie dojrzeć już poza łodygą lub można wykorzystać je by wykonać przepis na sałatę z zielonych pomidorów na zimę. Tym bardziej że jest to najlepsze rozwiązanie dla fanów ruchu „zero waste”.
Alergeny w sałacie z zielonych pomidorów na zimę
Lista alergenów dla sałaty z zielonych pomidorów na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze sałaty z zielonych pomidorów na zimę
Solanina zawarta w zielonych pomidorach jest niebezpieczna dla zdrowia. Jednak obróbka cieplna znacznie zmniejsza jej ilość w warzywach.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.