Sałata rzymska smażona

Opublikowano: 29.03.2024 r., 9:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałata rzymska smażona podana na patelni.
Sałata rzymska smażona
Sałata rzymska smażona to niezwykle smaczny dodatek, który zachwyca ciekawą kompozycją aromatów, ale również strukturą. Idealnie sprawdzi się do obiadu.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
133 kcal
Kcal w porcji
148 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Czosnek (15 g)
  • Masło (20 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (10 g)
  • Sałata rzymska (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na sałatę rzymską smażoną krok po kroku

Czosnek drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim czosnek przez około 4-5 minut.

W międzyczasie sałatę rzymską pokrój na mniejsze kawałki. Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni.

Następnie dodaj sałatę na patelnię i całość podsmaż około 5 minut.

Posyp prażonym słonecznikiem.

Jak oceniasz przepis na sałatę rzymską smażoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat sałaty rzymskiej smażonej

Sałata rzymska smażona to niezwykle smaczny dodatek, który zachwyca ciekawą kompozycją aromatów, ale również strukturą. Idealnie sprawdzi się do obiadu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić smażoną sałatę rzymską, by była szybka, tania i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Wiele osób zastanawia się, jak się robi ciekawe dania na bazie sałaty. Może się wydawać, że nadaje się ona tylko do jedzenia na surowo. Nie jest to prawda! Spróbuj smażonej wersji, a na pewno pokochasz sałatę jeszcze bardziej. To najlepsza opcja dla osób, które kochają proste dania. To surówka łatwa i szybka. Sałatę możesz usmażyć, ale równie dobrze sprawdzi się jej zgrillowanie. W takim wydaniu idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcia.

Przepis na smażoną sałatę rzymską to coś dla miłośników kuchennych eksperymentów. Dowiesz się z niego jak usmażyć sałatę rzymską, by była smaczna, ale również naprawdę intrygująca. To pomysł na ciekawą surówkę obiadową. Usmażona sałata staje się pyszna i delikatna. Głównym składnikiem jest oczywiście sałata. Sałata rzymska gości na stołach często, choć rzadziej niż masłowa, czy lodowa. Sałata rzymska ma nieco inne liście, jest bardziej chrupiąca i zwykle kojarzona tylko z sałatką cezar. Jednak można jej używać na wiele różnych sposobów, dlatego, jeśli jeszcze nie gości w Twojej diecie, warto to zmienić. Co może zyskać Twoje zdrowie? Sałata rzymska cechuje się niską kalorycznością oraz jest źródłem cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Sałata ta to bogactwo witaminy K, folianów, witaminy C, witaminy B1 i witaminy B2. Zawiera spore ilości karotenu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i układu odpornościowego. Zawarte w sałacie witaminy A i C to silne antyoksydanty, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Sałata rzymska jest jednym z bardzo zdrowych warzyw, które mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory. Sałata jest też warzywem bogatym w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie tłuszczów i cukrów.

Alergeny w sałacie rzymskiej smażonej

Lista alergenów dla sałaty rzymskiej smażonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze sałaty rzymskiej smażonej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(148g)
Energia (kcal)
90.39
133.78
Białko (g)
2.13
3.15
Fenyloalanina (mg)
0.14
0.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(148g)
Węglowodany (g)
5.15
7.63
Węglowodany przyswajalne (g)
2.98
4.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.18
3.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(148g)
Tłuszcz (g)
7.52
11.14
Tłuszcze nasycone (g)
4.28
6.34
Tłuszcze nienasycone (g)
3.24
4.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.22
3.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.02
1.50
Cholesterol (mg)
14.58
21.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(148g)
Witamina A (µg (mcg))
415.97
615.63
Witamina B6 (mg)
0.17
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina C (mg)
5.02
7.44
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.27
0.40
Retinol (µg (mcg))
45.49
67.33
Tiamina (mg)
0.12
0.18
Ryboflawina (mg)
0.08
0.12
Niacyna (mg)
0.58
0.86
Foliany (µg (mcg))
123.31
182.49
Beta karoten (µg (mcg))
4444.19
6577.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(148g)
Sód (mg)
8.69
12.87
Potas (mg)
253.20
374.74
Wapń (mg)
41.44
61.33
Fosfor (mg)
57.20
84.66
Magnez (mg)
24.29
35.95
Żelazo (mg)
1.09
1.61
Cynk (mg)
0.43
0.64
Miedź (mg)
0.12
0.18
Mangan (mg)
0.29
0.42
Szacunkowy indeks glikemiczny sałaty rzymskiej smażonej 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałaty rzymskiej smażonej

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Słonecznik nasiona łuskane
10 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 10 g
Sałata rzymska
250 g
5.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.17
Za 250 g
Koszt składników
16.00