Sałata rzymska smażona
- Czosnek (15 g)
- Masło (20 g)
- Słonecznik nasiona łuskane (10 g)
- Sałata rzymska (250 g)
Przepis na sałatę rzymską smażoną krok po kroku
Czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim czosnek przez około 4-5 minut.
W międzyczasie sałatę rzymską pokrój na mniejsze kawałki. Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni.
Następnie dodaj sałatę na patelnię i całość podsmaż około 5 minut.
Posyp prażonym słonecznikiem.
-
Pasztet z cukinią
-
Sałatka z cukinii
-
Placki z dyni
-
Pasztet wegetariański
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kotlety z kalafiora
-
Pomidory z mozzarellą
-
Koreczki
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Rogale marcińskie
-
Ciasto francuskie na słono
-
Kotlety z cukinii
-
Szybka pizza
-
Pasta z ciecierzycy
-
Brownie z fasoli
-
Tarta z warzywami
-
Wegetariańskie przekąski
Więcej informacji na temat sałaty rzymskiej smażonej
Sałata rzymska smażona to niezwykle smaczny dodatek, który zachwyca ciekawą kompozycją aromatów, ale również strukturą. Idealnie sprawdzi się do obiadu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić smażoną sałatę rzymską, by była szybka, tania i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Wiele osób zastanawia się, jak się robi ciekawe dania na bazie sałaty. Może się wydawać, że nadaje się ona tylko do jedzenia na surowo. Nie jest to prawda! Spróbuj smażonej wersji, a na pewno pokochasz sałatę jeszcze bardziej. To najlepsza opcja dla osób, które kochają proste dania. To surówka łatwa i szybka. Sałatę możesz usmażyć, ale równie dobrze sprawdzi się jej zgrillowanie. W takim wydaniu idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcia.
Przepis na smażoną sałatę rzymską to coś dla miłośników kuchennych eksperymentów. Dowiesz się z niego jak usmażyć sałatę rzymską, by była smaczna, ale również naprawdę intrygująca. To pomysł na ciekawą surówkę obiadową. Usmażona sałata staje się pyszna i delikatna. Głównym składnikiem jest oczywiście sałata. Sałata rzymska gości na stołach często, choć rzadziej niż masłowa, czy lodowa. Sałata rzymska ma nieco inne liście, jest bardziej chrupiąca i zwykle kojarzona tylko z sałatką cezar. Jednak można jej używać na wiele różnych sposobów, dlatego, jeśli jeszcze nie gości w Twojej diecie, warto to zmienić. Co może zyskać Twoje zdrowie? Sałata rzymska cechuje się niską kalorycznością oraz jest źródłem cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Sałata ta to bogactwo witaminy K, folianów, witaminy C, witaminy B1 i witaminy B2. Zawiera spore ilości karotenu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i układu odpornościowego. Zawarte w sałacie witaminy A i C to silne antyoksydanty, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Sałata rzymska jest jednym z bardzo zdrowych warzyw, które mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory. Sałata jest też warzywem bogatym w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie tłuszczów i cukrów.
Alergeny w sałacie rzymskiej smażonej
Lista alergenów dla sałaty rzymskiej smażonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze sałaty rzymskiej smażonej
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(148g)
Węglowodany
(148g)
Tłuszcze
(148g)
Witaminy
(148g)
Składniki mineralne
(148g)
-
czosnek,
masło,
słonecznik,
sałata,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.