Šakotis

Opublikowano: 26.01.2022 r.
Masło, jajka i cukier grają główne role w przepisie na Šakotis, ten litewski specjał, podobny do naszego sękacza. Dodatek rumu sprawia, że ciasto zyskuje wyjątkowy aromat, a mąka ziemniaczana nadaje mu lekką i delikatną strukturę. To w gruncie rzeczy przepis, który łączy tradycję z wyjątkowym smakiem.
Składniki dla 10 porcji:
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 250 g (1 szklanka)
- Masło - 250 g (1 kostka)
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Rum biały - 50 ml
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka keksówka, rózga, miska
Przepis krok po kroku
- Masło utrzyj z cukrem na gładką masę.
- Dodawaj kolejno żółtka, rum, aromat waniliowy i mąkę.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Wymieszaj oby dwie masy.
- Keksówkę wysmaruj odrobiną masła, nalej odrobinę ciasta i upiecz w piekarniku przez 5 minut w 180 st. C.
- Następnie nalej kolejną porcję ciasta i upiecz.
- Postępuj analogicznie do momentu, aż skończy Ci się ciasto.
Komentarz dietetyka
Sękacz to tradycyjna litewska przekąska na słodko, poznaj mój przepis w warunkach domowych, który uda Ci się zrobić bez najmniejszych problemów.
~ Oliwia Gawron, dietetyk