Šakotis
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 szklanka (250 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Rum biały (50 ml)
Przepis na šakotis krok po kroku
Masło utrzyj z cukrem na gładką masę.
Dodawaj kolejno żółtka, rum, aromat waniliowy i mąkę.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Wymieszaj oby dwie masy.
Keksówkę wysmaruj odrobiną masła, nalej odrobinę ciasta i upiecz w piekarniku przez 5 minut w 180 st. C.
Następnie nalej kolejną porcję ciasta i upiecz.
Postępuj analogicznie do momentu, aż skończy Ci się ciasto.
-
Rzeszowiak
-
Serniczki na zimno
-
Tradycyjne tiramisu
-
Szarlotka
-
Milky way
-
Ciasto ze śliwkami
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z dyni
-
Ciasto z malinami
-
Seromakowiec
-
Kinder country
-
Szarlotka z kruszonką
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto rafaello
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Pyszne ciasta
Więcej informacji na temat šakotis
Z kuchni całego świata, mamy tendencje do skupiania się na tych najpopularniejszych, jak kuchnia włoska, francuska czy śródziemnomorska. Zapominamy jednak o tych mniejszych, ale równie ciekawych przypadkach, jak kuchnia wschodnioeuropejska, której świetnym przykładem jest kuchnia litewska. Coś, nad czym się dzisiaj pochylimy, jest, trzeba przyznać, powszechnie znane. O czym więc mówimy? Šakotis, co u nas znane jest jako sękacz. Jest to wypiek cukierniczy z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, mający swój wzrost popularności między XVI a XVIII wiekiem, na terenach dawnej Unii Polsko-Litewskiej, a pierwsze wzmianki o nim sięgają V wieku przed Chrystusem. Sękacz jest sporych rozmiarów ciastem, dlatego potrzeb do niego większej ilości składników. Do tradycyjnego wykonania potrzebujemy kilogram masła, cukru oraz mąki, litr śmietany, czterdzieści jajek, jedną cytrynę, odrobinę soli oraz odrobine cukru waniliowego. Masło należy pieczołowicie utrzeć z cukrem, żółtka oddzielić od białek i dodać je do wcześniej utartego masła z cukrem (białka zostawiamy na później). Dalej do naszego ciasta dodajemy resztę składników, przesianą mąkę, śmietanę oraz sok z jednej cytryny. Dalszym, istotnym, krokiem jest ubicie białek, które odłożyliśmy, na sztywną masę. Odpowiednio ubite białka dodajemy do naszego ciasta, cały czas mieszając. W ten sposób otrzymaliśmy ciasto do naszego Šakotisa. Następnie, bardzo istotne jest przygotowanie miejsca, w którym będziemy ciasto wypiekać. Jeśli wykonujemy to w domu, piekarnik należy rozgrzać do 300 stopni bądź do temperatury maksymalnej do osiągnięcia. Musimy przygotować drewniany wałek w kształcie delikatnego stożka, który zabezpieczony jest papierem do wypieków oraz masłem. Upieczenie tego ciasta potrafi być pochłaniające, ponieważ obracając wałek, należy go polewać ciastem za pomocą płaskiej łyżki. Ciasto zacznie zastygać i formować się na wałku. Powoli będzie przypominać sęki z przekroju drzewa, od których zawdzięcza on swą nazwę. Po wykorzystaniu całego ciasta powolnym okręcaniu i zastygnięciu otrzymujemy nasz sękacz w pełnej okazałości. W ten oto sposób poznaliśmy tradycyjny przepis na to niecodzienne ciasto, warto pamiętać, że wartości składników można odpowiednio (równo!) zmieniać. Jest to czasochłonne przedsięwzięcie, ale efekt końcowy jest tego, jak wart! Życzymy smacznego!
Alergeny w šakotis
Lista alergenów dla Šakotis przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze šakotis
Sękacz to tradycyjna litewska przekąska na słodko, poznaj mój przepis w warunkach domowych, który uda Ci się zrobić bez najmniejszych problemów.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.