Sakiewki z kurczakiem

Opublikowano: 30.09.2021 r., 11:18 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w sakiewkach na talerzu
Sakiewki z kurczakiem
Sakiewki z kurczakiem to pyszne sakiewki zrobione z naleśnika i wypełnione kurczakiem i pieczarkami. Jest to świetny pomysł na ciekawą przystawkę na imprezę.
Przygotowanie 40 min
429 kcal
Kcal w porcji
410 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 - 1 szklanka (140 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% (200 ml)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki do ciasta i 1 łyżka do farszu (30 ml)
  • Piersi kurczaka bez skóry (250 g)
  • Pieczarki (500 g)
  • Cebula - 2 sztuki (210 g)
  • Szczypiorek - do związywania sakiewek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, miska, patelnia, łopatka drewniana

Przepis na sakiewki z kurczakiem krok po kroku

Pieczarki i cebulę pokrój w półplasterki, a kurczaka w kostkę.

Wymieszaj kurczaka z 0,5 łyżki oliwy, szczyptą soli i pieprzu.

Usmaż kurczaka.

Zdejmij usmażone mięso z patelni i podsmaż na niej pieczarki z cebulą, doprawione do smaku solą i pieprzem.

Mięso wymieszaj z podsmażonymi pieczarkami.

Zmiksuj ze sobą mąkę, mleko, jajko, 2 łyżki oliwy, 0,25 łyżeczki soli i 3/4 szklanki wody.

Smaż naleśniki na suchej patelni.

Na środek naleśników nałóż farsz i zawiń brzegi naleśnika do góry.

Zwiąż sakiewkę szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na sakiewki z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sakiewek z kurczakiem

Naleśniki to bardzo dobry pomysł na posiłek za słodko lub na słono. Przepis na sakiewki z kurczakiem oczywiście jest na słono. Jest to danie, które nie tylko jest pyszne, ale te zachwyca swoim wyglądem, ponieważ takie sakiewki naleśnikowe z kurczakiem i pieczarkami, są wyjątkowym i rzadko spotykanym sposobem podawania naleśników. Ich wykonanie jest bardzo łatwe.

Jak zrobić sakiewki z kurczakiem?

Zaczynamy od przygotowania farszu do naleśników, ale jeżeli możesz to najlepiej robić go w trakcie smażenia naleśników. Wtedy musisz bardziej się skupić, żeby niczego nie spalić, więc łatwiej zrobić najpierw farsz, a potem naleśniki. U mnie składa się on z kurczaka, pieczarek, cebuli i szpinaku. Możesz włożyć do sakiewek także świeże warzywa lub inne ulubione dodatki. Na początek kroimy w kostkę kurczaka i mieszamy go z przyprawami i oliwą z oliwek. To wykładamy na patelnię i smażymy. Takiego usmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Następnie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i półplasterki pieczarek. Doprawiamy je solą i pieprzem i smażymy. Na koniec mieszamy je z kurczakiem i nadzienie gotowe. Teraz jeszcze smażymy naleśniki i już prawie nasze proste sakiewki z kurczakiem są gotowe. Na środek ciepłego naleśnika nakładamy farsz i zawijamy brzegi do góry, aby powstał woreczek z farszem z kurczaka i pieczarek. Jeżeli chcesz potem odgrzewać naleśniki, to możesz dodać do nich też ser, który rozpuści się podczas podgrzewania. Górę naszego naleśnikowego woreczka związujemy szczypiorkiem i gotowe. Najlepiej podawać je z lekką sałatką, np. z sałaty, pomidora i ogórka. Ta smaczna, domowa sałatka to świetny pomysł na porcje warzyw w Twoim posiłku. Minimalna zalecana porcja warzyw i owoców na dobę to 400 g. Innym świetnym sposobem na upewnienie się, że jesz wystarczająco owoców i warzyw, który nie wymaga ważenia, jest stosowanie się do najnowszych zaleceń żywienia dla populacji Polskiej. Aktualnie to już nie piramida zdrowego żywienia i aktywności, określa te zalecenia, teraz mamy talerz zdrowego żywienia, który został opublikowany pod koniec zeszłego roku. Według tych zaleceń warzywa i owoce powinny zajmować połowę naszego talerza.

Alergeny w sakiewkach z kurczakiem

Lista alergenów dla sakiewek z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze sakiewek z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Sakiewki z kurczakiem mają wysoki indeks glikemiczny, ze względu na użytą do naleśników białą mąkę. Żeby go obniżyć możesz zamienić białą mąkę na pełnoziarnistą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(410g)
Energia (kcal)
104.84
429.85
Białko (g)
7.89
32.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(410g)
Węglowodany (g)
10.23
41.93
Węglowodany przyswajalne (g)
9.61
39.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
2.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tłuszcz (g)
3.78
15.49
Tłuszcze nasycone (g)
1.33
5.44
Tłuszcze nienasycone (g)
2.45
10.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.95
8.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
2.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
41.62
170.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(410g)
Witamina A (µg (mcg))
27.95
114.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.91
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.61
10.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
1.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.48
1.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.97
102.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.63
Ryboflawina (mg)
0.27
1.11
Niacyna (mg)
3.56
14.58
Foliany (µg (mcg))
29.25
119.94
Beta karoten (µg (mcg))
36.31
148.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(410g)
Sód (mg)
26.40
108.26
Potas (mg)
235.53
965.66
Wapń (mg)
29.42
120.64
Fosfor (mg)
111.81
458.41
Magnez (mg)
15.88
65.11
Żelazo (mg)
0.96
3.95
Cynk (mg)
0.58
2.40
Miedź (mg)
0.15
0.61
Szacunkowy indeks glikemiczny sakiewek z kurczakiem 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sakiewek z kurczakiem

Koszt składników
57.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
140 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki do ciasta i 1 łyżka do farszu
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Piersi kurczaka bez skóry
250 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 250 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
210 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Szczypiorek
20 g
do związywania sakiewek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
57.50