Sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Opublikowano: 28.08.2023 r.
Ciasto francuskie, pieczarki, cebula i masło - oto, czego potrzebujesz do stworzenia smakowitych sakiewek z ciasta francuskiego z pieczarkami. Ciasto francuskie otuli nadzienie z aromatycznych pieczarek podsmażonych z cebulką na maśle, tworząc delikatne i chrupiące sakiewki, które zachwycą zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto francuskie - 275 g
- Pieczarki - 250 g (10 średnich sztuk)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Masło - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, patelnia
Przepis krok po kroku
- Pieczarki oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj do niego pieczarki i smaż do momentu, aż woda odparuje.
- Następnie dodaj cebulę i smaż przez 5 minut.
- Farsz z pieczarek dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ciasto francuskie podziel na równej wielkości kwadraty.
- Na środku każdego kwadrata ułóż po 2-3 łyżki farszu. Wolne brzegi zlep na górę formując sakiewki.
- Sakiewki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
Komentarz dietetyka
Sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami to doskonała propozycja na przekąskę. Pieczarki wpływają na walory smakowe potrawy i dostarczają sporej ilości składników odżywczych do diety.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny