Przepis na sakiewki schabowe krok po kroku
- Schab wieprzowy bez kości 600 g
- Pieczarki 500 g
- Bulion warzywny 750 ml
- Ser gouda 200 g
- Natka pietruszki 20 g pęczek
- Ogórek kiszony 240 g
- Masło 20 g
Mięso pokrój na plastry i rozbij je na cienkie placki.
Pieczarki do nadzienia pokrój w dużą kostkę i podsmaż na maśle.
Ogórka oraz ser żółty pokrój w kostkę, a natkę pietruszki posiekaj.
Składniki na farsz, poza serem, wymieszaj ze sobą.
Mięso oprósz solą i pieprzem. Na środek każdego kawałka mięsa wyłóż nadzienie i kilka kostek sera, zależnie od wielkości kawałka mięsa.
Teraz brzegi zawiń ku górze i zwiąż nitką tworząc sakiewkę.
Sakiewki lekko obsmaż i duś na wolnym ogniu w bulionie.
Jeżeli zostały Ci pieczarki, natka pietruszki i ogórki z farszu do sakiewek, to dodaj je do bulionu.
Duś około 60-70 minut.
Często zadawane pytania
-
Frytki z batatów
-
Koreczki
-
Krokiety z mięsem
-
Cinnamon rolls
-
Krążki cebulowe
-
Kofta
-
Spring rolls
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Zimne nóżki w galarecie
-
Krokiety ze szpinakiem
-
Cebularz
-
Tortilla domowa
-
Koreczki na sylwestra
-
Koreczki z kabanosem
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Zimne nóżki
-
Frytki z marchewki
-
Zakąski

(liczba kalorii)
Sakiewki schabowe - cechy przepisu
Więcej o sakiewkach schabowych
Sakiewki schabowe nadziewane pieczarkami i ogórkiem to świetny pomysł na posiłek, który zachwyci swoim wyglądem. Taki sposób podania mięsa jest bardzo dobry dla dzieci, ponieważ zainteresuje je już sam wygląd sakiewek i chęć odkrycia co mieści się w ich środku. Zaciekawienie dzieci jedzeniem może pomóc we wprowadzaniu do ich diety różnorodnych produktów. Te pyszne sakiewki sprawdzą się świetnie na obiad dla całej rodziny. Możesz je podać także na jakąś uroczystość czy święta, gdy chcesz, żeby Twoi goście byli zachwyceni zarówno smakiem, jak i wyglądem dań. Ten prosty przepis na sakiewki schabowe przygotujesz z mięsa wieprzowego, pieczarek, natki pietruszki, ogórków kiszonych i sera. Dodatkowo przyda ci się bulion, w którym duszone będą nasze sakiewki, oraz nitka do zawiązania sakiewek.
Jak zrobić sakiewki schabowe?
Zaczynamy od rozbicia plastrów mięsa na cienkie placki. Pieczarki do nadzienia kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na maśle. Ogórka oraz ser żółty także kroimy w kostkę, a natkę pietruszki siekamy. Składniki na farsz, poza serem, mieszamy ze sobą. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Na środek każdego kawałka mięsa wykładamy nadzienie i kilka kostek sera, zależnie od wielkości kawałka mięsa. Teraz brzegi zawijamy ku górze i związujemy, tworząc sakiewkę. Sakiewki lekko obsmażamy i potem dusimy na wolnym ogniu w bulionie. Jeżeli zostały ci pieczarki, natka pietruszki i ogórki z farszu do sakiewek to możesz dodać je do bulionu. Gdy sakiewki są gotowe, możesz lekko zagęścić bulion, aby powstał sos. Takie smaczne sakiewki z sosem świetnie smakują z kaszą gryczaną i surówką. Domowa surówka to świetny pomysł na porcje warzyw w Twoim obiedzie. Minimalna zalecana porcja warzyw i owoców na dobę to 400 g. Innym świetnym sposobem na upewnienie się, że jesz wystarczająco owoców i warzyw, który nie wymaga ważenia, jest stosowanie się do najnowszych zaleceń żywienia dla populacji Polskiej. Aktualnie to już nie piramida zdrowego żywienia i aktywności, określa te zalecenia, teraz mamy talerz zdrowego żywienia, który został opublikowany pod koniec zeszłego roku. Według tych zaleceń warzywa i owoce powinny zajmować połowę naszego talerza.
Wartości odżywcze sakiewek schabowych
Energia i białka
(291g)
Węglowodany w sakiewkach schabowych
(291g)
Tłuszcze
(291g)
Witaminy w przepisie na sakiewki schabowe
(291g)
Składniki mineralne w przepisie na sakiewki schabowe
(291g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sakiewkach schabowych
Lista alergenów dla sakiewek schabowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Masło