Chrupiące sajgonki z piekarnika

Opublikowano: 15.11.2024 r., 15:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chrupiące sajgonki z piekarnika podane na desce z sałatą i sosem.
Chrupiące sajgonki z piekarnika
Sajgonki z piekarnika to świetna opcja na smaczną, szybka i pyszną kolację, która sprawi, że pokochasz kuchnię azjatycką. Sajgonki są proste i niezwykle chrupiące.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
359 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Papier ryżowy (162 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem (100 g)
  • Fasola mung kiełki (20 g)
  • Makaron ryżowy (50 g)
  • Cebula (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Imbir mielony (2 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Papryka czerwona (70 g)
  • Sos sojowy (30 ml)
  • Sos rybny (10 ml)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na chrupiące sajgonki z piekarnika krok po kroku

Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Tofu zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Makaron ryżowy zalej zimną wodą i odstaw do zmięknięcia.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Dodaj cebulę, lekko posól, smaż mieszając, aż zacznie się szklić. Dodaj czosnek i imbir, wymieszaj, smaż chwilę. Dodaj tofu i smaż przez 5-6 minut.

Paprykę pokrój w naprawdę cienkie paseczki i dodaj na patelnię, podsmaż 7 minut.

Wlej sos sojowy, rybny i wymieszaj, smaż kilka chwil na dużym ogniu, aż płyn całkowicie odparuje.

Przełóż do miski, dodaj makaron, marchewkę oraz kiełki. Dopraw pieprzem. Wymieszaj, odstaw do przestygnięcia na kilka minut.

Dodaj jajko i dobrze wymieszaj.

Arkusze papieru ryżowego mocz pojedynczo w wodzie. Następnie bardzo delikatnie przełóż na talerz lub deskę, dodaj nadzienie i zawiń w rulon - najpierw dłuższe brzegi złóż do środka, a następnie zroluj całość.

Sajgonki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je oliwą i wstaw do piekarnika.

Piecz około 10-12 minut w 220 st. C.

Jak oceniasz przepis na chrupiące sajgonki z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat chrupiących sajgonek z piekarnika

Sajgonki z piekarnika to świetna opcja na smaczną, szybka i pyszną kolację, która sprawi, że pokochasz kuchnię azjatycką. Sajgonki są proste i niezwykle chrupiące.

Przepis na sajgonki z piekarnika to doskonała opcja, jeśli szukasz pomysłu na domowe warzywne danie, które jest pyszne. Oczywiście możesz przygotować je również w wersji z mięsem. Dowiesz się z niego jak zrobić sajgonki z piekarnika, które są smaczne, dobre dla początkujących i najlepsze, jeśli chcesz przygotować coś odżywczego i pysznego jednocześnie. Ten prosty przepis to idealny pomysł na kolację dla dużej liczby osób. Dowiesz się z niego jak upiec sajgonki, które są świetną przekąską - lekką i niezwykle aromatyczną.

Sajgonki to jedno z tych dań, które kojarzą się z orientalnym klimatem i wyjątkowym smakiem. Przysmak ten, pochodzący z kuchni azjatyckiej, jest uwielbiany na całym świecie, a jego popularność wynika z chrupiącej struktury oraz soczystego nadzienia pełnego warzyw, mięsa lub tofu. Choć tradycyjnie sajgonki smaży się w głębokim tłuszczu, ich wersja pieczona w piekarniku to doskonała alternatywa, która pozwala cieszyć się pysznym, chrupiącym smakiem bez nadmiaru kalorii. W dodatku jest łatwiejsza do przygotowania i mniej pracochłonna. Dowiedz się, jak zrobić sajgonki z piekarnika, które będą lekkie, smaczne i zdrowe.

Przygotowanie sajgonek w piekarniku to prosty sposób na wprowadzenie kuchni azjatyckiej do domowego menu. Klucz do idealnego smaku leży w odpowiednio doprawionym nadzieniu oraz właściwej technice zawijania. Aby zrobić sajgonki z piekarnika, najpierw przygotuj nadzienie. Możesz wybrać dowolne składniki – najczęściej stosuje się cienko pokrojone warzywa, super sprawdzi się marchewka i papryka, ale również kapusta pekińska i grzyby mun. Dla tych, którzy preferują bardziej treściwe dania, świetnie sprawdzi się dodatek mięsa mielonego, najczęściej z kurczaka lub wieprzowiny, ale równie dobrze można dodać tofu, aby stworzyć wersję wegetariańską.

Po przygotowaniu nadzienia czas na zawijanie. Do sajgonek z piekarnika użyj papieru ryżowego, który po namoczeniu stanie się elastyczny i łatwy do zawinięcia. Przy zawijaniu pamiętaj, by każdą sajgonkę dokładnie zrolować, aby nadzienie nie wypadało w trakcie pieczenia.

Alergeny w chrupiących sajgonkach z piekarnika

Lista alergenów dla chrupiących sajgonek z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • Sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Sos rybny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze chrupiących sajgonek z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo warzyw i jest zdrowa. Połącz ją z sałatką i otrzymasz zbilansowany posiłek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
194.39
359.63
Białko (g)
4.42
8.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
25.29
46.79
Węglowodany przyswajalne (g)
23.79
44.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
2.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
8.48
15.69
Tłuszcze nasycone (g)
1.72
3.19
Tłuszcze nienasycone (g)
6.76
12.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.42
10.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.34
2.47
Cholesterol (mg)
27.50
50.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A (µg (mcg))
127.69
236.23
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.13
Witamina C (mg)
14.31
26.47
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.27
Witamina E (mg)
1.30
2.40
Retinol (µg (mcg))
11.88
21.98
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.12
Ryboflawina (mg)
0.08
0.14
Niacyna (mg)
0.92
1.71
Foliany (µg (mcg))
18.69
34.57
Beta karoten (µg (mcg))
1155.39
2137.47
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
427.92
791.64
Potas (mg)
152.55
282.21
Wapń (mg)
66.16
122.40
Fosfor (mg)
76.54
141.61
Magnez (mg)
22.83
42.23
Żelazo (mg)
1.28
2.37
Cynk (mg)
0.54
1.01
Miedź (mg)
0.08
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny chrupiących sajgonek z piekarnika 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chrupiących sajgonek z piekarnika

Koszt składników
84.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papier ryżowy
162 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.72
Za 162 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Tofu wzbogacane wapniem
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Fasola mung kiełki
20 g
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Makaron ryżowy
50 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Imbir mielony
2 g
1.80
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 2 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Papryka czerwona
70 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 70 g
Sos sojowy
30 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Sos rybny
10 ml
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 ml
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
84.80