Chrupiące sajgonki z piekarnika
- Papier ryżowy (162 g)
- Marchewka (90 g)
- Tofu wzbogacane wapniem (100 g)
- Fasola mung kiełki (20 g)
- Makaron ryżowy (50 g)
- Cebula (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Imbir mielony (2 g)
- Czosnek (5 g)
- Papryka czerwona (70 g)
- Sos sojowy (30 ml)
- Sos rybny (10 ml)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
Przepis na chrupiące sajgonki z piekarnika krok po kroku
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Tofu zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Makaron ryżowy zalej zimną wodą i odstaw do zmięknięcia.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Dodaj cebulę, lekko posól, smaż mieszając, aż zacznie się szklić. Dodaj czosnek i imbir, wymieszaj, smaż chwilę. Dodaj tofu i smaż przez 5-6 minut.
Paprykę pokrój w naprawdę cienkie paseczki i dodaj na patelnię, podsmaż 7 minut.
Wlej sos sojowy, rybny i wymieszaj, smaż kilka chwil na dużym ogniu, aż płyn całkowicie odparuje.
Przełóż do miski, dodaj makaron, marchewkę oraz kiełki. Dopraw pieprzem. Wymieszaj, odstaw do przestygnięcia na kilka minut.
Dodaj jajko i dobrze wymieszaj.
Arkusze papieru ryżowego mocz pojedynczo w wodzie. Następnie bardzo delikatnie przełóż na talerz lub deskę, dodaj nadzienie i zawiń w rulon - najpierw dłuższe brzegi złóż do środka, a następnie zroluj całość.
Sajgonki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je oliwą i wstaw do piekarnika.
Piecz około 10-12 minut w 220 st. C.
Więcej informacji na temat chrupiących sajgonek z piekarnika
Sajgonki z piekarnika to świetna opcja na smaczną, szybka i pyszną kolację, która sprawi, że pokochasz kuchnię azjatycką. Sajgonki są proste i niezwykle chrupiące.
Przepis na sajgonki z piekarnika to doskonała opcja, jeśli szukasz pomysłu na domowe warzywne danie, które jest pyszne. Oczywiście możesz przygotować je również w wersji z mięsem. Dowiesz się z niego jak zrobić sajgonki z piekarnika, które są smaczne, dobre dla początkujących i najlepsze, jeśli chcesz przygotować coś odżywczego i pysznego jednocześnie. Ten prosty przepis to idealny pomysł na kolację dla dużej liczby osób. Dowiesz się z niego jak upiec sajgonki, które są świetną przekąską - lekką i niezwykle aromatyczną.
Sajgonki to jedno z tych dań, które kojarzą się z orientalnym klimatem i wyjątkowym smakiem. Przysmak ten, pochodzący z kuchni azjatyckiej, jest uwielbiany na całym świecie, a jego popularność wynika z chrupiącej struktury oraz soczystego nadzienia pełnego warzyw, mięsa lub tofu. Choć tradycyjnie sajgonki smaży się w głębokim tłuszczu, ich wersja pieczona w piekarniku to doskonała alternatywa, która pozwala cieszyć się pysznym, chrupiącym smakiem bez nadmiaru kalorii. W dodatku jest łatwiejsza do przygotowania i mniej pracochłonna. Dowiedz się, jak zrobić sajgonki z piekarnika, które będą lekkie, smaczne i zdrowe.
Przygotowanie sajgonek w piekarniku to prosty sposób na wprowadzenie kuchni azjatyckiej do domowego menu. Klucz do idealnego smaku leży w odpowiednio doprawionym nadzieniu oraz właściwej technice zawijania. Aby zrobić sajgonki z piekarnika, najpierw przygotuj nadzienie. Możesz wybrać dowolne składniki – najczęściej stosuje się cienko pokrojone warzywa, super sprawdzi się marchewka i papryka, ale również kapusta pekińska i grzyby mun. Dla tych, którzy preferują bardziej treściwe dania, świetnie sprawdzi się dodatek mięsa mielonego, najczęściej z kurczaka lub wieprzowiny, ale równie dobrze można dodać tofu, aby stworzyć wersję wegetariańską.
Po przygotowaniu nadzienia czas na zawijanie. Do sajgonek z piekarnika użyj papieru ryżowego, który po namoczeniu stanie się elastyczny i łatwy do zawinięcia. Przy zawijaniu pamiętaj, by każdą sajgonkę dokładnie zrolować, aby nadzienie nie wypadało w trakcie pieczenia.
Alergeny w chrupiących sajgonkach z piekarnika
Lista alergenów dla chrupiących sajgonek z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- Sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Sos rybny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze chrupiących sajgonek z piekarnika
To opcja, która zawiera sporo warzyw i jest zdrowa. Połącz ją z sałatką i otrzymasz zbilansowany posiłek.
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.